Φοιτητικά ενοίκια και τιμές: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πρωτοετείς φοιτητές
Spitogatos σε neolaia.gr: Πώς επηρεάζει η πανδημία του νέου κορωνοϊού τα φοιτητικά ενοίκια - Ποιες είναι οι ζητούμενες τιμές φοιτητικών σπιτιών προς ενοικίαση στις «φοιτητικές» περιοχές της Αθήνας (Μέση Τιμή/ Τ.μ.) - Πού καταγράφονται οι υψηλότερες και οι χαμηλότερες τιμές στη χώρα - Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αναζήτηση φοιτητικού ενοικίου στην Ελλάδα.

Λίγο μετά τις ανακοινώσεις των φετινών βάσεων από το Υπουργείο για τους δυνάμει φοιτητές, οι οποίοι κέρδισαν μια θέση στις Σχολές και τα ελληνικά πανεπιστήμια, το επόμενο βήμα είναι φυσικά η αναζήτηση φοιτητικού σπιτιού για ενοικίαση.

Όπως είδαμε, ωστόσο, να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, η εξασφάλιση ποιοτικού ακινήτου για τη στέγαση του φοιτητή, αποτέλεσε μια διαδικασία αρκετά δύσκολη, ιδιαίτερα σε πόλεις και περιοχές, όπου επεκτάθηκε και άνθισε η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεδομένου ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων, προτίμησαν να επενδύσουν στην ανακαίνιση του σπιτιού τους, έτσι ώστε να το διαθέσουν σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης, τύπου Airbnb.

Εκτός από άλλους παράγοντες, που έχουν επιδράσει – ενδεχομένως καταλυτικά- στη διαμόρφωση των τιμών των ενοικίων για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, η υγειονομική συνθήκη του covid-19 που εξακολουθούμε να βιώνουμε, έρχεται να επηρεάσει -μεταξύ άλλων- και τη διαδικασία αναζήτησης φοιτητικής κατοικίας.

Με ποιον τρόπο, όμως; Έχουν αυξηθεί ή μειωθεί οι τιμές στα ενοίκια, λόγω κορωνοϊού; Σε τι επίπεδο βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι τιμές των ενοικίων στη χώρα και τι γίνεται τελικά με τις κατεξοχήν “φοιτητικές” περιοχές, στις οποίες είθισται οι φοιτητές να αναζητούν στέγη, όπως, για παράδειγμα, Ζωγράφου, Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Αμπελόκηποι, κοντά στο Πολυτεχνείο, στο Κουκάκι ή στο Παγκράτι;

Με αφορμή τη σταδιακή έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, 2020 – 2021, το neolaia.gr, αποφάσισε να μιλήσει με τη μεγαλύτερη ελληνική ιστοσελίδα για ενοικιάσεις κατοικιών, Spitogatos.gr, για την εικόνα των φοιτητικών ενοικίων στην Ελλάδα, ενόψει της πρωτοφανούς υγειονομικής συνθήκης με τον νέο κορωνοϊό, αλλά και την αλλαγή που έχει επέλθει στην ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας τα τελευταία χρόνια, λόγω υπηρεσιών βραχυπρόθεσμης ενοικίασης.

Φοιτητικά ενοίκια και τιμές στην εποχή της covid19 – Όσα είπε ο Spitogatos στο neolaia.gr

-Σε τι τιμές κυμαίνονται αυτή τη στιγμή τα ενοίκια των φοιτητικών σπιτιών στη χώρα;

Η μέση τιμή προσφοράς στις φοιτητικές ενοικιάσεις σε όλη τη χώρα βρίσκεται στα 8€/τμ και ο μέσος όρος ενοικίου κυμαίνεται στα 300€ για στούντιο και στα 368€ για διαμερίσματα.

-Στην Αθήνα, συγκεκριμένα, που έχουμε και τους περισσότερους φοιτητές συγκριτικά με άλλες πόλεις, σε τι επίπεδο βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι τιμές των ακινήτων σε περιοχές κατεξοχήν φοιτητικές, όπως, Ζωγράφου, Κουκάκι, Παγκράτι, Δάφνη, Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Αμπελόκηποι, κοντά στο Πολυτεχνείο κ.α.;

Από σχετική ανάλυση που πραγματοποιήσαμε για τον Αύγουστο, οι ζητούμενες τιμές φοιτητικών σπιτιών προς ενοικίαση στις «φοιτητικές» περιοχές της Αθήνας είναι οι εξής:

-Πώς επηρεάζει η πανδημία COVID-19 τις τιμές των ενοικίων;

Λόγω της πανδημίας, σημειώθηκε μείωση των ακινήτων που διατίθενται προς βραχυχρόνια ενοικίαση και κατά συνέπεια, παρατηρείται αύξηση των διαθέσιμων αγγελιών για μακροχρόνια ενοικίαση.

Η αύξηση αυτή στην προσφορά συνοδεύεται, σύμφωνα με τα στοιχεία μας, από μικρή πτώση των τιμών το τελευταίο τρίμηνο, αν και σε σύγκριση με πέρυσι οι τιμές έχουν ανέβει.

-Airbnb και λοιπές υπηρεσίες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης: Τι άλλαξε στην ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας;

Σε σχέση με το 2019, υπάρχει αύξηση στην προσφορά φοιτητικών κατοικιών προς ενοικίαση της τάξεως του 80% στην Αθήνα και του 25% στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο αριθμός διαθέσιμων φοιτητικών σπιτιών στην υπόλοιπη Ελλάδα παραμένει στα ίδια επίπεδα.

-Τι θα λέγατε ότι ψάχνουν οι φοιτητές σε αυτή τη φάση, σε ό,τι αφορά την ενοικίαση ενός ακινήτου; Ποιες βλέπετε να είναι οι προτεραιότητές τους; (π.χ. Τοποθεσία, χαμηλή τιμή, διαμέρισμα κοντά σε σχολή ή με εύκολη πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς, κλπ)

Τα δημοφιλέστερα κριτήρια που χρησιμοποιούνται στην αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας, πέραν της τιμής / εμβαδού / αριθμού δωματίων, είναι η τοποθεσία κοντά στη σχολή, ο όροφος (από 1ος και πάνω), η θέρμανση και το έτος κατασκευής.

-Σε ποια πόλη ή περιοχή της Ελλάδας, θα λέγατε ότι μπορεί να βρει ένας φοιτητής τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα ενοίκια αυτή τη στιγμή;

Οι υψηλότερες μέσες τιμές ανά τετραγωνικό καταγράφονται στο Κολωνάκι/Λυκαβηττό (14.8 €), το Μετς (14.2 €) και το κέντρο Αθήνας (12.1 €), ενώ χαμηλότερες τιμές ανά τετραγωνικό παρατηρούνται στις Σέρρες (4.6€), το Αίγιο (5.2€) και τη Σπάρτη (5.3€).

-Τι υπηρεσίες προσφέρετε εσείς στους φοιτητές;

Μέσα από το Spitogatos, οι φοιτητές μπορούν να κάνουν ειδική αναζήτηση μόνο σε φοιτητικά σπίτια προς ενοικίαση κοντά στη σχολή τους ή να επιλέξουν φίλτρο “Φοιτητικά” σε οποιαδήποτε αναζήτηση πραγματοποιήσουν στην ιστοσελίδα ή την εφαρμογή.

Οι φοτητές/-τριες που ενδιαφέρονται για κάποια αγγελία, μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με τον αγγελιοδότη, ενώ, αφού βρουν το νέο τους σπίτι, μπορούν να λάβουν προσφορές για μετακόμιση, συμπληρώνοντας τη δωρεάν αίτηση προς τους συνεργάτες του Spitogatos.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες για ό,τι αφορά την ενοικίαση φοιτητικού σπιτιού εδώ!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;