Υπολογισμός μορίων 2020: Πώς θα μετατρέψετε τους βαθμούς σας σε Μόρια με ένα
Μπείτε στην εφαρμογή «Υπολογισμός Μορίων 2020» και μετατρέψτε τις βαθμολογίες σας σε μόρια!

Υπολογισμός μορίων 2020:

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020, οι βαθμολογίες των Πανελληνίων 2020 για τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ σε όλα τα Λύκεια της χώρας.

Δείτε τα Αποτελέσματα στις Πανελλήνιες 2020 ηλεκτρονικά ΕΔΩ.

Οι βαθμοί των φετινών Πανελληνίων είναι διαθέσιμοι στο https://results.it.minedu.gov.gr/ και η διαδικασία είναι η εξής:

Μπαίνοντας στο results.it.minedu.gov.gr, πρέπει να συμπληρώσετε τον 8-ψήφιο κωδικό υποψηφίου, ο οποίος αναγράφεται στο καρτελάκι ταυτότητας υποψηφίου και τα 4 ΕΛΛΗΝΙΚΑ αρχικά των ονομαστικών στοιχείων σας με τη σειρά: Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο και πατήστε «Είσοδος».

Υπολογισμός μορίων 2020: Πώς θα μετατρέψετε τους βαθμούς σας σε Μόρια

Ο τρόπος υπολογισμού των μορίων στις Πανελλήνιες 2020 έχει αλλάξει, μετά και την κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας.

Σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, δεν υπάρχουν πλέον μαθήματα που δίνουν περισσότερα μόρια για τις βάσεις 2020, όπως υπήρχαν μέχρι και το 2019, τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας.

Έτσι, κάθε μάθημα δίνει τώρα 250 μόρια σε αντίθεση με το 2019, όπως θα δείτε και στον πίνακα παρακάτω.

Πανελλήνιες 2020: Όσα δήλωσαν οι αριστούχοι για την επιτυχία τους στις εξετάσεις

Υπολογισμός μορίων 2020: Πώς θα μετατρέψετε τους βαθμούς σας σε Μόρια με ένα “κλικ”

Τη δυνατότητα για υπολογισμό των μορίων δίνει στους υποψηφίους στις Πανελλήνιες 2020 δίνει η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), μέσω μιας εφαρμογής που έχει αναρτήσει η την ιστοσελίδα που διατηρεί.

Μπείτε στην εφαρμογή «Υπολογισμός Μορίων 2020» εδώ και μετατρέψτε τις βαθμολογίες σας σε μόρια!

Πανελλήνιες 2020 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – Καταργήθηκαν οι συντελεστές βαρύτητας

Στις φετινές Πανελλήνιες 2020, λοιπόν, έχουν μία σημαντική διαφορά, καθώς, με τον νόμο 4610/2019, καταργήθηκαν οι συντελεστές βαρύτητας και, ως εκ τούτου, τα συνολικά μόρια προκύπτουν από τον μέσο όρο των βαθμών στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα, πολλαπλασιαζόμενο επί 1.000.

Ο αντίκτυπος που θα έχει αυτή η αλλαγή στις Πανελλήνιες 2020, αναλύθηκε από τον μαθηματικό – σύμβουλο σταδιοδρομίας, κο Στράτο Στρατηγάκη, σε άρθρο του στη «Ναυτεμπορική», όπου δημοσίευσε και τους σχετικούς πίνακες.

Πανελλήνιες 2020: Σε ποια μαθήματα έγραψαν κάτω από τη βάση – Στατιστικά Βαθμολογιών Ανά Μάθημα

Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, πλέον «δεν υπάρχουν μαθήματα που δίνουν περισσότερα μόρια, όπως υπήρχαν μέχρι και το 2019 τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας. Έτσι κάθε μάθημα δίνει τώρα 250 μόρια σε αντίθεση με το 2019, όπως μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα.»

Η αλλαγή θα επηρεάσει το συνολικό αριθμό μορίων που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες 2020, αφού δεν γράφουν σε όλα τα μαθήματα τον ίδιο βαθμό.

«Αν, δηλαδή, ένας υποψήφιος έγραφε και στα 4 μαθήματα 15, τότε θα συγκέντρωνε 15.000 μόρια είτε με το ένα σύστημα είτε με το άλλο. Όμως αυτό δεν συμβαίνει στην πράξη» διευκρινίζει ο ίδιος.

Οι υποψήφιοι «συγκεντρώνουν περισσότερα μόρια με το νέο σύστημα», παρατηρεί ο κ. Στρατηγάκης, εξηγώντας ότι «αυτό οφείλεται στο ότι στο Μάθημα 1 και το Μάθημα 2, που είναι τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, οι υποψήφιοι γράφουν χαμηλότερους βαθμούς, γιατί είναι δυσκολότερα μαθήματα από τα άλλα, με αποτέλεσμα όταν έχουν αυξημένη βαρύτητα να οδηγούν τους υποψηφίους στη συγκέντρωση λιγότερων μορίων από όταν δεν έχουμε αυξημένη βαρύτητα στα μαθήματα με χαμηλότερες επιδόσεις».

Στον πίνακα 2 αποτυπώνονται 4 παραδείγματα που δείχνουν τη διαφοροποίηση των μορίων ανάλογα με τις επιδόσεις των υποψηφίων:

Οι τάσεις που θα προκύψουν από την κατάργηση των συντελεστών

Με την κατάργηση των συντελεστών, η εξέλιξη θα δημιουργήσει μια γενική τάση, αυξητική στα μόρια.

Ωστόσο, η αύξηση δεν θα είναι ίδια σε όλη την γκάμα, «αλλά όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά των βαθμών από το μέσο όρο των βαθμών του υποψηφίου τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διαφορά μορίων μεταξύ του παλαιού και του νέου συστήματος» υπογραμμίσει ο εκπαιδευτικός αναλυτής.

«Ο υποψήφιος 1 θα συγκέντρωνε τα ίδια μόρια και με τα δύο συστήματα, αλλά αυτό δεν είναι πραγματικό, γιατί κανείς υποψήφιος δεν γράφει τους ίδιους βαθμούς σε όλα τα μαθήματα. Οι άλλοι υποψήφιοι είναι πιο πραγματικές περιπτώσεις και βλέπουμε ότι όσο μεγαλύτερη απόκλιση έχουν οι βαθμοί τους από το μέσο όρο, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διαφορά των μορίων. Αυτό μας επιτρέπει να καταλάβουμε ότι θα έχουμε άνοδο των βάσεων των χαμηλόβαθμων σχολών, εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού μορίων. Δεν γνωρίζουμε βέβαια πως θα επηρεάσει τη διαμόρφωση των βάσεων η δυσκολία των θεμάτων και οι επιδόσεις των υποψηφίων στις εξετάσεις», προσθέτει ο κος Στρατηγάκης.

«Να μην κοιτάζουν οι υποψήφιοι τις περσινές βάσεις»

Ο κος Στρατηγάκης σημειώνει ότι τους υποψηφίους δεν τους ενδιαφέρει πόσα μόρια θα έβγαζαν με το ένα ή το άλλο σύστημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η μελέτη αυτή είναι χρήσιμη για να καταλάβουν ότι δεν έχει κανένα νόημα να κοιτάζουν τις περσινές βάσεις, γιατί πέρα από τη διαφοροποίηση που θα υπάρχει από τις επιδόσεις των υποψηφίων, υπάρχει και η κρίσιμη διαφορά του διαφορετικού τρόπου υπολογισμού των μορίων, που επί της ουσίας κάνει πράξη χωρίς νόημα να κοιτάζει ο υποψήφιος τις περσινές βάσεις».

Όπως εξηγεί, ο υποψήφιος νούμερο 3 που με το παλιό σύστημα συγκέντρωνε 9.950 μόρια και αν υπήρχε η βάση του 10 θα κοβόταν ενώ με το νέο σύστημα θα συγκέντρωνε 10.250 μόρια και δεν θα κοβόταν. Άλλη μία απόδειξη ότι η βάση του 10 είναι ένα κινητό φράγμα χωρίς νόημα.

«Συνεπώς δεν κοιτάζουμε τις περσινές βάσεις και δεν κάνουμε υπολογισμούς ότι για να πετύχουμε στη σχολή των ονείρων μας πρέπει να συγκεντρώσουμε τόσα μόρια, συνεπώς πρέπει να γράψουμε αυτή τη βαθμολογία» καταλήγει ο Στράτος Στρατηγάκης.

Βάσεις 2020: Πώς θα κινηθούν φέτος – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Όπως αναφέρει το ethnos.gr, πτωτικά αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις στις σχολές της νομικής και της ιατρικής. Ενώ, δεν αναμένονται ιδιαίτερες διακυμάνσεις στις βάσεις των θετικών, οικονομικών και σχολών πληροφορικής.

Βάσεις 2020: Οι σχολές με υψηλή απορρόφηση στην αγορά εργασίας

Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων είναι δυνατή μία πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φετινές επιδόσεις των υποψηφίων και τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει δε θα πρέπει να έρθουν σε ευθεία σύγκριση με την περσινή χρονιά. Κι αυτό γιατί από το νέο σύστημα λείπουν οι συντελεστές βαρύτητας.

Σύμφωνα με την ανάλυση των εκπαιδευτικών, Γιώργου Χατζητέγα και Γιάννη Ζαμπέλη, οι πρώτες ασφαλείς εκτιμήσεις δείχνουν ότι πτωτικά θα κινηθούν οι βάσεις στις σχολές του 1ου και του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, δηλαδή στις σχολές δηλαδή των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών και στις σχολές των Επιστημών Υγείας και Ζωής. Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, στο 2ο και το 4ο πεδίο, που ανήκουν οι Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες και οι Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής αντίστοιχα, δε θα υπάρξουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με πέρυσι.

Πιο συγκεκριμένα, το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, που έχει νέα δομή, φάνηκε να δυσκόλεψε τους υποψήφιους, κάτι που αντικατοπτρίζεται σε μία εντυπωσιακή αύξηση του ποσοστού των βαθμολογιών κάτω από τη βάση. Το ποσοστό των υποψηφίων που είχαν γράψει κάτω από 10 στις περσινές εξετάσεις ανήλθε στο 16%, ενώ φέτος έφτασε το 27%. Επιπλέον, το ποσοστό των βαθμολογιών άνω του 16 μειώθηκε, καθώς φέτος είναι στο 6%, από 21% που ήταν πέρυσι.

Όπως επεσήμανε ο κ. Χατζητέγας:

«Μιλάμε ξεκάθαρα για χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της έλλειψης συντελεστών βαρύτητας στα μαθήματα Προσανατολισμού, το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στον τελικό υπολογισμό των μορίων.

Βάσεις 2020: Νομικές σχολές

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ethnos.gr, ο κ. Χατζητέγας υποστηρίζεις τα εξής:

«Είναι ασφαλές να πούμε ότι θα υπάρξει πτώση των βάσεων στις νομικές σχολές. Δεδομένου ότι οι επιδόσεις των υποψηφίων του πεδίου ήταν χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι.»

Πιο συγκεκριμένα, στο μάθημα των Αρχαίων το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση ήταν αισθητά μεγαλύτερο από εκείνο της περσινής χρονιάς. Μάλιστα, το 31% των υποψηφίων είχαν γράψει κάτω από 10 πέρυσι, ενώ φέτος το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 47%.

Βάσεις 2020: Ιατρικές σχολές

Σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα, το μάθημα της Βιολογίας θα αποδειχθεί καθοριστικό για όσους θελήσουν να εισαχθούν στις ιατρικές σχολές και τις σχολές του 3ου πεδίου. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, στο μάθημα της Βιολογίας παρατηρείται μείωση στον αριθμό των υποψηφίων που πήραν βαθμό πάνω από 16. Από 28,14% το ποσοστό των υποψηφίων που βαθμολογήθηκαν από 16 και πάνω διαμορφώθηκε στο 15,21%.

Όπως σχολίασε ο κ. Χατζητέγας:

«Πρόκειται για μία εντυπωσιακή διακύμανση στις βαθμολογίες της Βιολογίας, καθώς φαίνεται να άδειασαν οι κλάσεις των αρίστων, με βαθμολογίες 18-20.

Παρατηρείται υποχώρηση του πλήθους των αρίστων και αυτό θα σημάνει την πτώση των βάσεων στις Ιατρικές σχολές. Η έκταση της πτώσης αυτής δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμα, ωστόσο.»

Επιπλέον, τα απαιτητικά θέματα σε Φυσική και Χημεία προκάλεσαν το φαινόμενο «πόλωσης των βαθμολογιών στα άκρα», καθώς αυξήθηκε σε σχέση με πέρσι ο αριθμός των μαθητών που έγραψαν κάτω από τη βάση, αλλά αυξήθηκε και ο αριθμός όσων έγραψαν πάνω από 17. Ενδεικτικά, στη Χημεία το ποσοστό βαθμολογιών κάτω από τη βάση διαμορφώθηκε στο 48% φέτος, σε αντίθεση με το 42% πέρυσι.

Βάσεις 2020: Πώς θα κινηθούν σε 2ο και 4ο πεδίο

Οι βάσεις στις σχολές των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών (2ο Επιστημονικό Πεδίο) και των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής (4ο Επιστημονικό Πεδίο), σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα δε θα έχουν σημαντικές διακυμάνσεις σε σχέση με πέρσι. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Από τη μία, δεν έχει αλλάξει κάτι ριζικά στα μαθήματα που εξετάζονται, οι βαθμολογίες κινήθηκαν λίγο-πολύ στα ίδια επίπεδα με πέρσι, ενώ οι θέσεις των σχολών των πεδίων αυτών είναι οριακά ίσες με τον αριθμό των υποψηφίων.

Έτσι, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια σημαντική διακύμανση προς τα πάνω ή κάτω.»

Με βάση τα στατιστικά των βαθμολογιών των υποψηφίων, οι ασφαλέστερες προβλέψεις για τις διακυμάνσεις των βάσεων θα μπορούν να γίνουν σε έναν δεύτερο χρόνο, μετά την ανακοίνωση της κλιμάκωσης των μορίων των υποψηφίων. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να δημοσιευθούν από το Υπουργείο Παιδείας μέσα στις επόμενες ημέρες.

Για ακόμη μια χρονιά, το Neolaia.gr βρίσκεται στην πρώτη θέση της ενημέρωσης για τα αποτελέσματα των βάσεων και όλες τις εξελίξεις που προκύπτουν. Συντονίσου στην παρέα μας και μάθε πρώτος όλα τα νέα!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;