Jim Morrison: Σαν σήμερα το 1971 φεύγει από τη ζωή ο θρυλικός frontman των Doors
Λίγα λόγια για τη σύντομη ζωή του τεράστιου Jim Morrison

Πέρα από μεγάλος frontman των The Doors, ο Jim Morrison υπήρξε στιχουργός των τραγουδιών τους και σημαντική προσωπικότητα που, εκτός από τον κόσμο της μουσικής, επηρέασε σημαντικά, με τα λεγόμενά του, τον τρόπο σκέψης πολλών ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Ο Jim Morrison ήταν αποτέλεσμα του έρωτα μεταξύ του ναύαρχου George Stephen Morrison και της Clara Clarke Morrison. Οι γονείς του γνωρίστηκαν το 1941 στη Χαβάη και ο Jim Morrison γεννήθηκε 11 μήνες μετά, στις 8 Δεκεμβρίου 1947 στη Φλόριντα της Μελβούρνης. Η μητέρα του γέννησε και έμεινε στην αρχή με το γιο και τα πεθερικά της στη Μελβούρνη της Φλόριντα, όπου γεννήθηκε ο διάσημος τραγουδιστής.

Ο σκωτσέζικης και ιρλανδικής καταγωγής, Jim Morrison, απέκτησε στην πορεία ακόμη δύο αδέρφια, την Αν Ρόμπιν και τον Άντριου Λι το 1947 και το 1948 αντίστοιχα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

One of the horrors, but also one of the great beauties of capitalism and free enterprise is that somehow, coming from nothing and struggling and contending with all these things somehow makes you more knowledgeable and more aware and stronger, in a way. (Photo by Gloria Stavers) _ #JimMorrison #Morrison #Poet #Thinker #Photography #History #Vintage

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jim Morrison (@jimmorrison) στις

Ένα από τα σημαντικότερα και συνάμα πιο αμφιλεγόμενα συμβάντα της ζωής του ήταν, κατά τα λεγόμενά του, η ανακάλυψη του θανάτου.

Ο ίδιος περιέγραψε το γεγονός ως εξής:

“Είναι η πρώτη φορά που ανακάλυψα τον θάνατο … εγώ, η μητέρα μου, ο πατέρας μου, ο παππούς μου και η γιαγιά μου διασχίζαμε την έρημο την αυγή. Ένα φορτηγό γεμάτο Ινδιάνους είχε μάλλον χτυπήσει ένα άλλο αυτοκίνητο ή κάτι τέτοιο, υπήρχαν Ινδιάνοι σκορπισμένοι παντού στην εθνική οδό, αιμορραγώντας μέχρι θανάτου. Ήμουν μικρός τότε, οπότε έπρεπε να μείνω στο αυτοκίνητο όσο ο πατέρας μου και ο παππούς μου βγήκαν να δουν τι γινόταν. Δεν μπορούσα να δω τίποτα. Το μόνο που είδα ήταν παράξενη κόκκινη μπογιά και ανθρώπους πεσμένους ολόγυρα, αλλά ήξερα πως κάτι συνέβαινε, γιατί μπορούσα να νιώσω τις δονήσεις των ανθρώπων γύρω μου, και έτσι ξαφνικά συνειδητοποίησα πως ούτε εκείνοι μπορούσαν να καταλάβουν τι συνέβαινε. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα πραγματικό φόβο … και πιστεύω πως εκείνη τη στιγμή οι ψυχές εκείνων των νεκρών ινδιάνων – ίσως μια ή δύο απ’ αυτές – έτρεχαν έξαλλες εδώ και κει, και μπήκαν στην ψυχή μου, και εγώ ήμουν σαν σφουγγάρι, έτοιμος να κάτσω εκεί και να τις απορροφήσω”.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

The aim of the happening to take cure boredom, wash the eyes, make child-like reconnections with the stream of life. Its lowest, widest aim is for purgation of perception. This happening attempts to engage all the senses, the total organism, and achieve total response in the face of traditional arts which focus on narrower inlets of sensation. Photo by Chuck Boyd. _ #JimMorrison #Morrison #Poet #Thinker #Photography

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jim Morrison (@jimmorrison) στις

Οι γονείς του αρνήθηκαν πως αυτό συνέβη στην πραγματικότητα, ενώ ο ίδιος δήλωσε πως αναστατώθηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό που προσπάθησαν να τον πείσουν ότι επρόκειτο για ένα κακό όνειρο. Όπως και να έχει ο ίδιος το ανέφερε συχνά, ενώ αναφέρθηκε σε αυτό και στο τραγούδι “Peace Frog”.

Λόγω της δουλειάς του πατέρα του στο Ναυτικό, ο Jim Morrison μετακόμιζε πολύ συχνά, ενώ ως έφηβος υπήρξε μία επαναστατική προσωπικότητα απέναντι στην αυστηρή στάση που επιδείκνυε ο πατέρας του.

Σπούδασε με διάκριση τον κινηματογράφο, γυρίζοντας μάλιστα μία ταινία μικρού μήκους εν ονόματι First Love. Μετά την αποφοίτησή του, όμως, διέκοψε τις σχέσεις με τον πατέρα του.

Το 1965, ο Jim Morrison ως frontman και συνθέτης, δημιούργησε μαζί με τους Ray Manzarek, Robbie Krieger και John Den smore, το συγκρότημα που έμελλε να σημαδέψει την καριέρα του και να γράψει ιστορία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

‘There were four musicians in the band; one of us, Jim, played words.” – Ray Manzarek _ #JimMorrison #Morrison #JohnDensmore #RayManzarek #RobbyKrieger #Photography #History #TheDoors

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jim Morrison (@jimmorrison) στις

Το πρώτο τραγούδι που σημείωσε μεγάλη επιτυχία ήταν το “Light My Fire”, που έμεινε στο Billboard 100 για 2 μήνες το 1967.

Την 1η Μαρτίουτο 1969, οι Doors εμφανίστηκαν στο “Dinner Key Auditorium” του Μαϊάμι, έναν χώρο σχεδιασμένο για 7.000 θεατές στον οποίο οι διοργανωτές έβαλαν ένα κοινό του ύψους των 12.000, με άλλους 2.000 οπαδούς να βρίσκονται έξω από το χώρο προσπαθώντας να εισέλθουν.

Ο Μόρισον παρουσιάστηκε στη σκηνή μεθυσμένος, δίνοντας ένα ιδιαίτερα προκλητικό σόου, γεγονός που δημοσιοποιήθηκε σε όλη τη χώρα. Οι υπόλοιπες εμφανίσεις της περιοδείας που ήταν προγραμματισμένες μέσα στο Μάρτιο και τον Απρίλιο του 1969 αναβλήθηκαν από τις αρχές των πόλεων στις οποίες θα εμφανιζόταν το συγκρότημα, με τη δικαιολογία ότι “δεν ήθελαν ροκ συγκροτήματα αμφιβόλου επιπέδου να παίζουν στις πόλεις τους”.

Όσον αφορά την ερωτική του ζωή, ο έρωτας της ζωής του ήταν η Πάμελα Κούρσον, με την οποία δημιούργησε μία θυελλώδη σχέση και μάλιστα, τη γνώρισε πριν γίνει διάσημος.

Ο Jim Morrison είχε πολλές περιστασιακές σχέσεις και έντονη σεξουαλική ζωή, έχοντας περάσει βράδια με πολλές θαυμάστριες και γνωστές τραγουδίστριες.

Χαρακτηριστικό είναι πως όταν πέθανε, εκκρεμούσαν 20 αγωγές πατρότητας. Κανείς, ωστόσο, δε διεκδίκησε εν τέλει μέρος της περιουσίας του, ενώ ένα παιδί που δήλωσε ότι ο Jim Morrison ήταν πατέρας του, ο ισχυρισμός του αποδείχτηκε ψευδής.

Το 1971 μετακόμισε στο Παρίσι μαζί με τη σύντροφο και μούσα του, Πάμελα Κρουσόν, έχοντας βάλει στόχο ζωής να ξεκόψει από τα ναρκωτικά και να αλλάξει τη ζωή του, αλλά υπέκυψε ξανά. Έτσι, ο Jim Morrison έφυγε από τη ζωή στις 3 Ιουλίου του 1971 σε ηλικία 27 ετών από ανακοπή καρδιάς, η οποία προκλήθηκε από τη χρόνια εξάρτησή του από ναρκωτικά συνδυαστικά με το άσθμα του.

Το σώμα του βρήκε στη μπανιέρα του σπιτιού τους στο Παρίσι η Πάμελα Κρουσόν, η οποία πέθανε από υπερβολική δόση 3 χρόνια αργότερα.

Ο Jim Morrison θάφτηκε στο Παρίσι, ενώ στον τάφο του υπάρχει η ελληνική επιγραφή “Κατά τον δαίμονα εαυτού”.

Μερικά αποφθέγματα…

  • Φίλος είναι κάποιος που σου δίνει πλήρη ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου.
  • Τα ναρκωτικά είναι ένα στοίχημα με το μυαλό σου.
  • Το μίσος είναι ένα πολύ υποτιμημένο αίσθημα.
  • Η γοητεία του κινηματογράφου οφείλεται στο φόβο του θανάτου.
  • Όποιος ελέγχει τα ΜΜΕ, ελέγχει και το μυαλό.

Δείτε επίσης: 10 γνωμικά συγγραφέων για εσένα που αγαπάς τα βιβλία!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;