Πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία "Support Art Workers" που έχει, ήδη, συγκεντρώσει πάνω από 32.000 υπογραφές;

Από χθες το πρωί το Facebook έχει γεμίσει με εικόνες προφίλ πολλών χρηστών που έχουν από κάτω το μήνυμα “Support Art Workers. Το μήνυμα αυτό σημαίνει “Υποστηρίζω τους Εργαζόμενους της Τέχνης”! Το εν λόγω μήνυμα αποτελεί ένα είδος κοινωνικής στήριξης προς τους ανθρώπους που εργάζονται στον ευρύτερο χώρο του Πολιτισμού. Πώς ξεκίνησε, όμως, η πρωτοβουλία αυτή; Και ποια είναι ακριβώς τα αιτήματα των ανθρώπων του Πολιτισμού;

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

#supportartworkers

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ????? ?????? ®️ (@julie_tsolka) στις

Το “Support Art Workers” είναι μία καμπάνια των εργαζόμενων των πολυάριθμων ειδικοτήτων που απασχολούνται στον ευρύτατο τομέα του Πολιτισμού η οποία διοργανώθηκε μέσω της ιστοσελίδας Avaaz. Η ιστοσελίδα αυτή είναι ο μεγαλύτερος και πιο ισχυρός διαδικτυακός τόπος κινήματος παγκοσμίως. Στόχος της συγκεκριμένης ιστοσελίδας είναι να φέρει την φωνή των πολιτών στο επίκεντρο των πολιτικών αποφάσεων. Η ονομασία Avaaz στα ελληνικά σημαίνει “Φωνή”. Μάλιστα, η λέξη Avaaz έχει την ίδια μετάφραση και σε πολλές άλλες γλώσσες τόσο της Ευρώπης, της Ασίας όσο και της Μέσης Ανατολής. Με μόνο τους όπλο, λοιπόν, τη δύναμη της “Φωνής” του, το διαδικτυακό αυτό κίνημα προσπαθεί να κινητοποιήσει πολίτες από ολόκληρη την υφήλιο να πάρουν θέση απέναντι σε καίρια εθνικά και παγκόσμια θέματα.

Όσον αφορά το κίνημα με την ονομασία “Support Art Workers”, πρόκειται για μία πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών υπέρ της υλοποίησης των αιτημάτων των Ελλήνων εργαζομένων στον ευρύτερο χώρο του Πολιτισμού. Σε αυτά τα αιτήματα συμπεριλαμβάνονται όλα αυτά που θεωρούν απαραίτητα προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν μέσα στους επόμενους δύσκολους μήνες που έρχονται, τόσο οι ίδιοι όσο και οι τέχνες που υπηρετούν. Η πανδημία και το γενικευμένο lockdown έχει φέρει αντιμέτωπους με ένα αβέβαιο μέλλον τους ανθρώπους αυτούς.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

#supportartworkers #supportartworkers_gr #art #2gether #actress @katerinatsavalou #kt

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Κατερίνα Τσάβαλου (@katerinatsavalou) στις


Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε μετά το επίσημο διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την σταδιακή άρση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Στο διάγγελμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει πως κρίνεται απίθανο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται φεστιβάλ, συναυλίες και αθλητικά γεγονότα με θεατές. Την Πέμπτη, ωστόσο, σε ομιλία του στη Βουλή, διευκρίνισε πως έχει ζητήσει από ειδικούς επιστήμονες να διερευνήσουν αν και με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να γίνουν ανοιχτές πολιτιστικές εκδηλώσεις τους θερινούς μήνες.

Το εν λόγω ψήφισμα υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, πως το επίδομα των 800 ευρώ αφήνει ακάλυπτο ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων. Στα τρία βασικά αιτήματα προς την Πολιτεία συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

  1. να ανακοινώσει άμεσα ένα σχέδιο υποστήριξης για το επόμενο εξάμηνο,
  2. να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, που παίρνει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις κάτω από τις νέες συνθήκες και
  3. να ανακοινώσει σαφή και σταδιακό χάρτη της επιστροφής τους όπως συμβαίνει με όλους τους επαγγελματίες

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

#supportartworkers #supportartists #supportart

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Petros (@petros_lagoutis_official) στις


Μέχρι αυτή τη στιγμή το ψήφισμα έχει υπογραφεί από περισσότερους από 32.000 ανθρώπους μεταξύ των οποίων γνωστοί ηθοποιοί, τραγουδιστές, σκηνοθέτες, συγγραφείς. Μερικά πολύ γνωστά πρόσωπα που το έχουν υπογράψει είναι ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Αγγελάκας, ο Σωκράτης Μάλαμας, η Ιωάννα Καρυστιάνη, ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος, η Μαρία Ναυπλιώτου και άλλοι πολλοί. Ακόμη, μία μεγάλη μερίδα άγνωστων στο ευρύ κοινό, αλλά εξίσου σημαντικών προσωπικοτήτων του χώρου του θεάματος και του Πολιτισμού έχουν υποστηρίξει την καμπάνια αυτή. Ενώ, αξίζει να σημειωθεί, ότι πολλοί επαγγελματίες άλλων κλάδων και απλοί πολίτες υποστηρίζουν την καμπάνια με την προσθήκη του κεντρικού συνθήματος στην φωτογραφία προφίλ τους στο Facebook και στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τριτολογία του στη Βουλή, την περασμένη Πέμπτη, δήλωσε τα εξής:

“Θα πρέπει να δούμε και έχω ζητήσει από τους ειδικούς επιστήμονες αν και με ποιο τρόπο, ελπίζω να είναι στο “και με ποιο τρόπο” και όχι στο “αν” θα μπορούμε να έχουμε ανοιχτές πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι: φεστιβάλ, συναυλίες.

Θέλω να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες ώστε να μην παραλύσει ο κλάδος του πολιτισμού το καλοκαίρι, γιατί ξέρω ότι είναι η περίοδος εκείνη στην οποία πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι ασχολούνται με τον πολιτισμό περιμένουν για να μπορέσουν να υποστηρίξουν το ετήσιο εισόδημά τους. Και έχω ζητήσει, επίσης, από την Υπουργό Πολιτισμού σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Εργασίας να δούμε αν μπορούμε, και με ποιο τρόπο μπορούμε, να κατανείμουμε πόρους του ΕΣΠΑ για ένα στοχευμένο πρόγραμμα στήριξης της ανεργίας στον χώρο του πολιτισμού.

Θα μιλήσουμε πολύ σύντομα για τον κλάδο αυτό με συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες προτάσεις και πιστεύω ότι θα μπορούμε να καταλήξουμε σ’ ένα πρόγραμμα το οποίο θα απαλύνει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο του πολιτισμού, από το γεγονός ότι φέτος το καλοκαίρι εκ των πραγμάτων ο συγχρωτισμός σε ανοιχτούς χώρους δεν θα μπορεί να γίνει με τις ίδιες διαδικασίες και με τους ίδιους κανόνες που γινόταν πάντα μέχρι σήμερα.”

Μπορείς να βρεις τη σχετική ανακοίνωση για την πρωτοβουλία “Support Art Workers”, αλλά και τη σχετική σελίδα στο Facebook εδώ!

Η καμπάνια για τη συγκέντρωση των υπογραφών έχει περάσει και στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί γνωστοί άνθρωποι του θεάματος και του Πολιτισμού, αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία. Παρακάτω παρατίθενται μερικά tweets και posts διάσημων προσωπικοτήτων και απλών ανθρώπων που υποστηρίζουν την καμπάνια “Support Art Workers”.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

#supportartworkers #actorslife #artists

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Maria Androutsou (@maria_androutsou) στις

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

#supportartworkers

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Zanis Knock Out – Official (@zanis_knockout_official) στις

Support Art Workers – Φωτογραφία προφίλ

Αν θέλεις να αλλάξεις την φωτογραφία σου στο Facebook για να δηλώσεις την υποστήριξή σου στο κίνημα αυτό, τότε, πρέπει να κάνεις τα ακόλουθα βήματα:

  1. Άνοιγμα του προσωπικού προφίλ σου
  2. Κλικ στη φωτό προφίλ
  3. Επιλογή “Προσθήκη πλαισίου”
  4. Επιλογή “Αναζητήστε πλαίσια”
  5. Προσθήκη των λέξεων «κλειδιών»: “Support Art Workers”
  6. Αποθήκευση [#SupportArtWorkers](https://www.facebook.com/hashtag/supportartworkers)

Δες ακόμα: Η πανδημία στη ζωγραφική και τη λογοτεχνία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;