Επίδομα 400 ευρώ: Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους - Πότε θα πληρωθεί
Πώς θα καταβληθεί το επίδομα 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους του ΟΑΕΔ

Σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών, που αφορά τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης – επίδομα 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με πληροφορίες, εγκρίθηκε η χορήγηση από τον ΟΑΕΔ, εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 400 ευρώ, σε κάθε μη επιδοτούμενο μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, που απέκτησε την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου από την 1η Απριλίου 2019 και μετά και διατηρεί την ιδιότητα αυτή, μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης.

Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης γίνεται, μετά από οίκοθεν έλεγχο στο μητρώο εγγεγραμμένων μη επιδοτούμενων μακροχρόνια ανέργων από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

Επίδομα 400 ευρώ – Διαδικασία και Κριτήρια

Η καταβολή στο επίδομα 400 ευρώ, γίνεται εφόσον από τον οίκοθεν έλεγχο του ΟΑΕΔ διαπιστώνονται για κάθε δικαιούχο τα παρακάτω στοιχεία:

α) Το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο.

β) Ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή ο αριθμός διαβατηρίου, προκειμένου περί αλλοδαπών.

γ) Ο αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (AMΚΑ).

δ) Ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

ε) Ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και ο διεθνής αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Σε περίπτωση έλλειψης των στοιχείων ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού και IBAN, οι δικαιούχοι οφείλουν να καταχωρίσουν τα ως άνω στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ, εντός χρονικού διαστήματος που θα ορίσει ο ΟΑΕΔ.

Υπενθυμίζουμε τέλος πως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Επίδομα 400 ευρώ – Πότε θα καταβληθεί στους δικαιούχους

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα 400 ευρώ αναμένεται να πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 155.000 εκ των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ μετά το Πάσχα 2020.

Επιπλέον, θυμίζουμε ότι στις 14/04, ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, υπέγραψε τη σχετική υπουργική απόφαση με την έγκριση δαπάνης ύψους 65 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα δε με τον διοικητή του Οργανισμού, Σπύρο Πρωτοψάλτη, η οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ αφορά όσους εγγεγραμμένους ανέργους απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, από την 1η Απριλίου 2019 έως και τη δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης, παραμένουν άνεργοι και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Πρωτοψάλτης, «όποιος είναι άνεργος από την 1η Απριλίου του 2019 έως σήμερα, θεωρείται μακροχρόνια άνεργος, άρα θα λάβει και την οικονομική ενίσχυση που προβλέφθηκε».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Επίδομα 800 ευρώ: Προστίθενται νέοι δικαιούχοι – Όλη η λίστα με τους ΚΑΔ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;