Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 5 νέα κρούσματα - 89 συνολικά
Ακόμα πέντε κρούσματα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν πριν από λίγο

Στα 89 έχουν φτάσει τα συνολικά κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, μετά από ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, με την οποία και αυξάνεται ο αριθμός των προσβληθέντων από τον ιό, ενώ, ταυτόχρονα, προκαλεί ανησυχία το ότι η κατάσταση του ασθενούς που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και είναι πλέον κρίσιμη.

Ανησυχία προκαλούν επίσης στις υγειονομικές αρχές τα τέσσερα (4) κρούσματα άγνωστης προέλευσης στην Αττική, τα οποία δε συνδέονται με ταξιδιώτες ή στενή επαφή τους.

Για τα εν λόγω τέσσερα κρούσματα δεν έχει τεκμηριωθεί ιστορικό έκθεσης, ενώ η διαδικασία επιδημιολογικής διερεύνησης και ιχνηλάτησης των επαφών τους βρίσκεται σε εξέλιξη από τον ΕΟΔΥ.

Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19 να έχουν εντοπιστεί από τις 26 Φεβρουαρίου 2020 μέχρι σήμερα στα 89 πλέον και με τη «μάχη» των υγειονομικών και  επιστημονικών αρχών να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για να επιβραδυνθεί η πορεία του ιού, η έκκληση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, χθες Δευτέρα (09/03/2020), προς όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, έλεγε ότι είναι καλό οι ηλικιωμένοι να μείνουν σπίτι τους, προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, η οποία οδήγησε σε περαιτέρω στοχευμένα μέτρα:

«Παρότι η νόσος έχει σε μεγάλο ποσοστό ήπια συμπτωματολογία, θέτει σε κίνδυνο τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά κι αναπνευστικά νοσήματα, με διαβήτη, με χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής. Είναι υποχρέωση όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων. Αυτό σημαίνει πως δεν χωρεί καμία ανευθυνότητα, σημαίνει πως δεν αγνοώ τις οδηγίες του κράτους και των ειδικών. Ζητώ από όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να μείνουν στο σπίτι τους, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, ζητώ υπευθυνότητα για να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου στη χώρα» είπε ο κ.Κικίλιας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης

Επίσης, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες, στο πλαίσιο νέας ενημερωτικής εκστρατείας, που εντάσσεται στην καμπάνια που έχει ξεκινήσει η ΓΓΠΠ με τίτλο: «Δεν φοβόμαστε – Προστατευόμαστε – Μένουμε σπίτια μας».

Από την ΓΓΠΠ τονίζεται, λοιπόν, ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό, τα ηλικιωμένα άτομα, καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα  χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών.

Για αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:

– Να αποφεύγουν επαφές με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.

– Να αποφεύγουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.

– Να εφαρμόζουν την υγιεινή των χεριών και να αποφεύγουν την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).

– Να συμμορφώνονται στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.

– Να αποφεύγουν χώρους συγχρωτισμού, κοινωνικών συναναστροφών μαζικού χαρακτήρα και εκδηλώσεων.

– Να επικοινωνούν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και να επιμένουν σε ιατρική αξιολόγηση.

– Να αποφεύγουν επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς

– Να αποφεύγουν επισκέψεις σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο. Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 1135.

Δείτε επίσης:

Κορωνοϊός: Live ο παγκόσμιος χάρτης με τα κρούσματα (Vid)

Kορωνοϊός: Αναβάλλονται οι συναυλίες του Maluma σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός: Κλειστά σχολεία σήμερα (10/03) – Eπικαιροποιημένη λίστα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;