Irena Sendlerowa: Το Doodle της Google είναι αφιερωμένο στην Πολωνή κοινωνική λειτουργό
Η Google τιμάει με ένα Doodle την Πολωνή κοινωνική λειτουργό, που βοήθησε πολλούς Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Irena Sendlerowa.

Το σημερινό Doodle της Google είναι αφιερωμένο στην Πολωνή κοινωνική λειτουργό Irena Sendlerowa. Η ίδια είναι περισσότερο γνωστή ως Irena Sendler (Ιρένα Σέντλερ). Με το Doodle αυτό η Google γιορτάζει τη συμπλήρωση των 110 χρόνων από τη γέννησή της.

Η γνωστή κοινωνική λειτουργός ήταν μέλος της αντίστασης κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Πολωνία. Μαζί με τους συνεργάτες της κατάφερε να σώσει περίπου 2.500 παιδιά εβραϊκής καταγωγής, μέχρι να γίνει γνωστή η δράση της και να συλληφθεί από τις γερμανικές ναζιστές αρχές.

Η ίδια υποβλήθηκε σε βασανιστήρια από τις ναζιστικές δυνάμεις και καταδικάστηκε σε θάνατο. Η Σέντλερ, όμως, κατόρθωσε να αποδράσει. Μάλιστα, το 2007 προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Hoje, 110 anos de nascimento de Irena Sendler, ativista polonesa pelos direitos humanos. Conhecida como “O Anjo do Gueto de Varsóvia”, entrava disfarçada no Gueto e pedia aos pais judeus que lhe entregassem suas crianças, para tentar salvá-las. Assim, salvou centenas de crianças judias da morte nos campos de concentração nazistas. Capturada, foi torturada e teve as pernas e pés quebrados, mas não confessou nada. Foi condenada a morte, mas um soldado nazista subornado por amigos dela, a deixou escapar. Irena morreu em 2008. #irenasendler #guetodevarsovia #nazismo #camposdeconcentracao #judaismo

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rondó da Liberdade (@rondodaliberdade1) στις

Η Σέντλερ γεννήθηκε κοντά στη Βαρσοβία και έχασε σε ηλικία επτά ετών τον πατέρα της. Ο πατέρας της προσβλήθηκε από τύφο ενώ φρόντιζε ανθρώπους που έπασχαν από την ασθένεια.

Λόγω του ότι ο πατέρας της είχε βοήθησε πολλούς άπορους ασθενείς, μεταξύ των οποίων και πολλούς Εβραίους, η ηγεσία της εβραϊκής κοινότητας της περιοχής προσφέρθηκε να βοηθήσει οικονομικά για την μόρφωση της Ιρένα, μετά τον θάνατό του. Κι έτσι, η Σέντλερ ξεκίνησε τις σπουδές της στην πολωνική λογοτεχνία στη Βαρσοβία. Παρόλα αυτά, εκδιώχθηκε από το πανεπιστήμιο για τρία χρόνια. Λόγος για την απομάκρυνσή της αυτή, ήταν η διαμαρτυρία της για το καθεστώς διακρίσεων εις βάρος των Εβραίων φοιτητών.

Αφού έγινε μέλος του Πολωνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και λίγο πριν από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εγκαταστάθηκε στη Βαρσοβία και άρχισε να εργάζεται στην Κοινωνική Πρόνοια. Μετά τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία, μαζί με συναδέλφους της βοήθησε στη διάσωση πολλών Εβραίων, εφοδιάζοντάς τους με πλαστά χαρτιά.

Η Σέντλερ ήταν υπάλληλος της Πρόνοιας στην πολωνική πρωτεύουσα και, εξαιτίας της ειδικότητάς της αυτής, είχε ειδική άδεια να μπαίνει στο Γκέτο της Βαρσοβίας και να ελέγχει την κατάσταση της υγείας των εγκλείστων και γενικότερα τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούσαν εκεί. Μία από τις μεγαλύτερες δράσεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η απελευθέρωση 2.500 παιδιών Εβραίων. Αφού ήρθε σε συνεννόηση με Εβραίους γονείς που ζούσαν μέσα στο Γκέτο, κατάφερε να βγάλει κρυφά αυτά τα παιδιά με τη βοήθεια των συνεργατών της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Rzeszów ul.Kopernika Podkarpackie #rzeszów #kopernika #mural #irenasendler #iiwojnaświatowa #poland #podkarpacie #wojna #sendler #history #? #travel #route #graphicdesign #streetartnews #amazing #urbanart #photourban #urbanphotography #rsa_graffiti #streetmuralmx #telasurbanas #artederua #hotelhubertus #worldwar2

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη turbo_hoffman (@turbohoffman) στις


Ωστόσο, το 1943 η Ιρένα Σέντλερ συνελήφθη από την Γκεστάπο. Υπέστη τρομερά βασανιστήρια. Αυτό, όμως, δεν την έκανε να αποκαλύψει τους συνεργάτες της ούτε να δώσει στοιχεία για τα παιδιά που είχαν καταφέρει να βγάλουν από το Γκέτο.

Εξαιτίας της αντίστασής της να αποκαλύψει ονόματα, καταδικάστηκε σε θάνατο. Τελικά, κατάφερε να δραπετεύσει, με τη βοήθεια της οργάνωσης Żegota, που δωροδόκησε τους φρουρούς της και ενώ η Σέντλερ μεταφέρονταν για να εκτελεσθεί.

Η ίδια είχε δηλώσει:

“Κάθε παιδί που σώθηκε με τη βοήθειά μου αποτελεί δικαίωση της ύπαρξής μου στη γή και όχι έναν τίτλο δόξας.”

Δες ακόμα: Παράδοξη ανακάλυψη – Πώς αντιμετώπιζε η ναζιστική Γερμανία τις ομοφυλόφιλες γυναίκες!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μηχανικοί

Πλήρης Απασχόληση

16-01-2024

Χαλκιδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

13-05-2024

Αβλέμονας Κυθήρων

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1