Ρόζα Παρκς: Λίγα λόγια για την ζωή της με αφορμή τα γενέθλιά της...
Σαν σήμερα πριν από 107 χρόνια γεννιέται η διάσημη ακτιβίστρια, Ρόζα Παρκς.

Η Ρόζα Παρκς ήταν Αμερικανή ακτιβίστρια που γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1913. Ήταν μία έγχρωμη μοδίστρα, η οποία έμεινε στην ιστορία μέσα από μία πραγματικά ηρωική για την εποχή της πράξη.

Η Ρόζα Παρκς την 1η Δεκέμβρη του 1955 έμελλε να γράψει ιστορία, όταν αρνήθηκε να παραχωρήσει την θέση της σε έναν λευκό άντρα, κάτι που δε συνηθιζόταν λόγω φυλετικού διαχωρισμού των Η.Π.Α. Πιο συγκεκριμένα το λεωφορείο που είχε επιβιβαστεί η Ρόζα Παρκς γέμισε και έμειναν όρθιοι τέσσερις λευκοί. Τότε, ο οδηγός Τζέιμς Μπλέικ, απαίτησε να αδειάσει η πρώτη σειρά του τομέα που κάθονταν οι έγχρωμοι, μεταξύ των οποίων ήταν και η Ρόζα Παρκς, και να μείνει κενή.

Ενώ οι έγχρωμοι συνεπιβάτες της συμμορφώθηκαν στη διαταγή του οδηγού, η Ρόζα Παρκς δεν άκουσε την διαταγή του οδηγού, και παρέμεινε στη θέση της, με αποτέλεσμα εκείνος να καλέσει την αστυνομία κι εκείνη να συλληφθεί, επειδή άφησε έναν λευκό επιβάτη όρθιο. Βάσει του συγκεκριμένου διαχωρισμού που ίσχυσε ως το 1956, η σύλληψή της ήταν νόμιμη, αφού η Ρόζα Παρκς όντας έγχρωμη έπρεπε να καθίσει στο πίσω μέρος του λεωφορείου υπακούοντας τον λευκό οδηγό.

Μετά την σύλληψή της, ήρθε η στιγμή της δίκης, και το δικαστήριο όρισε ως ποινή το ποσό των 14 δολαρίων. Η Ρόζα Παρκς όμως έκανε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α., αποδεικνύοντας ακόμη μία φορά το σθένος της.

Μετά από αρκετά χρόνια γράφοντας την βιογραφία της η Ρόζα Παρκς έγραψε: «Όλοι λένε ότι δεν άφησα τη θέση μου, επειδή ήμουν κουρασμένη, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν ήμουν κουρασμένη σωματικά (…) είχα κουραστεί να υποχωρώ».

Η συγκεκριμένη πράξη συνέβη στο Μοντγκόμερυ της Αλαμπάμα, αλλά ενέπνευσε ένα ολόκληρο κίνημα κατά του φυλετικού διαχωρισμού, το οποίο εκφράστηκε μέσω ενός μποϊκοτάζ στα λεωφορεία επί 381 ημέρες από έγχρωμους πολίτες. Το συγκεκριμένο κίνημα κατά του φυλετικού διαχωρισμού δημιουργήθηκε από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, και η συγκεκριμένη πράξη βοήθησε μεγάλο βαθμό τις δράσεις του. Μάλιστα, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σε ομιλία του με αφορμή την κίνηση της Ρόζα Παρκς δήλωσε:

«Έρχεται κάποια στιγμή, που οι άνθρωποι κουράζονται. Είμαστε εδώ αυτό το απόγευμα για να πούμε σε όλους αυτούς, που μας κακομεταχειρίζονται τόσο καιρό, ότι έχουμε κουραστεί. Έχουμε κουραστεί τον διαχωρισμό, την ταπείνωση, τον ξυλοδαρμό της καταπίεσης».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

ACCADDE OGGI: 1 dicembre 1955. A Montgomery la sarta Rosa Parks rifiuta di cedere il posto sull’autobus ad un uomo bianco. Il 1º dicembre del 1955, a Montgomery, Rosa Parks stava tornando a casa in autobus e, poiché l’unico posto a sedere libero si trovava nella parte davanti, quella riservata ai bianchi, andò a sedersi lì. Quando salirono sull’autobus alcuni passeggeri bianchi, il conducente le ordinò di alzarsi, cedere il posto a un bianco e andare nella parte riservata ai neri, come imponeva il regolamento. Rosa però si rifiutò di lasciare il posto a sedere e spostarsi nella parte posteriore del pullman: stanca di essere trattata come una cittadina di seconda classe, rimase al suo posto. Il conducente fermò così l’automezzo, e chiamò due poliziotti per risolvere la questione: Rosa Parks fu arrestata e incarcerata per condotta impropria e per aver violato le norme cittadine. Da allora è conosciuta come “The Mother of the Civil Rights Movement”. La sua foto segnaletica risale proprio all’arresto per il suo gesto così offensivo. #lefotografiechehannofattolastoria #accaddeoggi #rosaparks

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Fotografie Della Storia (@fotografie_della_storia) στις

Οι αντιδράσεις των λευκών ήταν αρκετά βίαιες με αποκορύφωμα την έκρηξη βόμβας στο σπίτι του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στις 30 Ιανουαρίου του 1956. Η γυναίκα και η κόρη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που βρίσκονταν εντός του σπιτιού,  δεν έπαθαν κάτι, αλλά η συγκεκριμένη πράξη έκανε το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφασίσει ότι οι νόμοι φυλετικού διαχωρισμού στο Μοντγκόμερι ήταν αντισυνταγματικοί.

Την επόμενη μέρα, η Ρόζα Παρκς μαζί με τον Έντγκαρ Νίξον και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ επιβιβάστηκαν σε ένα λεωφορείο. Τότε, η Ρόζα Παρκς προχώρησε και έκατσε στην πρώτη θέση και κανείς δεν την κατέβασε, ούτε τη συνέλαβε. Η δικαίωση είχε έρθει.

Η Ρόζα Παρκς πέθανε στις 24 Οκτωβρίου το 2005 έχοντας αποκτήσει κατά την διάρκεια της ζωής της το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας και το Golden Plate Award λόγω της αντιρατσιστικής της δράσης.

Δείτε επίσης: 4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 2 
 0 
 0 
 0 
 1