Αυστραλία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Καμπέρα
Η Καμπέρα σε έκτακτη ανάγκη από τις πυρκαγιές που μαίνονται στην Αυστραλία

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, βρίσκονται σε εξέλιξη πυρκαγιές στην Αυστραλία, οι οποίες έχουν προκαλέσει άνευ προηγουμένου καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον και όχι μόνο, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους και πάνω από ένα δισεκατομμύριο ζώα.

Σήμερα, μάλιστα, Παρασκευή 31/01, οι αρχές της Καμπέρα έθεσαν για πρώτη φορά από το 2003 την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της Αυστραλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας της τεράστιας απειλής από τις φωτιές που μαίνονται στην περιοχή.

Ο επικεφαλής των Περιοχών της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας (ACT), Άντριου Μπαρ, δήλωσε ότι η απόφαση καταδεικνύει τον ενδεχόμενο κίνδυνο που διατρέχει η Καμπέρα από τις  πυρκαγιές, ενώ τόνισε ότι το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ «για όσο διάστημα υπάρχει κίνδυνος».

Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου σε δημοσιογράφους: «Η περιοχή αντιμετωπίζει τώρα τη χειρότερη απειλή πυρκαγιάς από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2003» [..] «Δεν υπάρχει πλέον υψηλότερη προτεραιότητα για την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή από την απειλή των πυρκαγιών».

Κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει την αυστραλιανή πρωτεύουσα των 400.000 κατοίκων, την ώρα που πυρκαγιές απειλούν τα προάστιά της.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, η μεγαλύτερη απειλή για την Καμπέρα αυτή τη στιγμή είναι η πυρκαγιά που μαίνεται στην Ορόραλ Βάλεϊ, νότια της πρωτεύουσας, η οποία έχει επεκταθεί σε μια περιοχή 185 τετραγωνικών χιλιομέτρων και μαίνεται εκτός ελέγχου.

Όπως εξήγησε ο Μπαρ: «Η πυρκαγιά ενδέχεται να είναι πολύ απρόβλεπτη. Ενδέχεται να βγει εκτός ελέγχου» […] «Ο συνδυασμός ακραίας ζέστης, ανέμων και ξηρασίας θα θέσει τα νότια προάστια της Καμπέρα σε κίνδυνο».

Την Πέμπτη 30/01, εχθές, ο υδράργυρος στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας έφτασε τους 40 βαθμούς, ενώ το κύμα καύσωνα αναμένεται να μετακινηθεί προς τα ανατολικά και σήμερα θα φτάσει στη Μελβούρνη και την Καμπέρα.

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να πλήξει το Σίδνεϊ, με τη θερμοκρασία να ενδέχεται να φτάσει και τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών, οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τους ξηρούς ανέμους, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για πυρκαγιές σε κάποιες περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτόρια, ενώ αυτή τη στιγμή περισσότερες από 80 πυρκαγιές μαίνονται σε αυτές τις 2 πολιτείες.

Δείτε ακόμα:

Πυρκαγιές στην Αυστραλία: 1,25 δισ. ζώα έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τη WWF

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

11-05-2024

Αιγάλεω

1

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;