Βουλή: Υπερψηφίστηκε το επίμαχο άρθρο 50 για τα κολέγια
Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί μετά την υπερψήφιση του άρθρου 50, το οποίο εξισώνει τα πτυχία των κολεγίων με τα πτυχία των ΑΕΙ

Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία (με 153 ψήφους) στη Βουλή και μετά από ονομαστική ψηφοφορία, τα τρία επίμαχα άρθρα, 16, 33 και 50.

To άρθρο 16 αφορά στη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, το άρθρο 33 την αναστολή λειτουργίας των 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων και το άρθρο 50 την εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με τα αντίστοιχα πτυχία των ΑΕΙ.

Το επίμαχο άρθρο 50 για τα κολέγια, θα επιτρέπει σε πτυχιούχους παιδαγωγικών από ιδιωτικά κολέγια στην Ελλάδα ως παραρτήματα ξένων ΑΕΙ, να διεκδικήσουν μια θέση στη δημόσια εκπαίδευση.

Το άρθρο 50 πέρασε αποκλειστικά με ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία, αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων κολεγίων και εγκρίθηκε, ενώ τα δύο πέρασαν, άλλα με ευρύτερη πλειοψηφία και από ορισμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Άρθρο 50: Αντιδράσεις κομμάτων

Σε αρκετά οξυμένο κλίμα ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία των επίμαχων άρθρων, με τα πολιτικά κόμματα να αντιδρούν κυρίως στην υπερψήφιση του άρθρου 50.

Μάλιστα, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνθηκε προς την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατηγορώντας την για παραπλανητική προσπάθεια και σκόπιμη απόκρυψη της αλληλογραφίας που είχε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα πιστοποιητικά κολεγίων.

Όπως ανέφερε η κ. Ξενογιαννακοπούλου:

«Οι βουλευτές δεν είχαν πλήρη γνώση για το τι ακριβώς ψηφίζουν με το άρθρο 50 για τα πιστοποιητικά κολεγίων. Είχαμε ζητήσει πριν την ψηφοφορία να δημοσιοποιηθούν όλα τα έγγραφα, αλλά η υπουργός Παιδείας αρνήθηκε. Αυτό που κάνει η κ. Κεραμέως με τη ρύθμιση είναι παράφορη παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει κάθε νόμιμη διαδικασία εντός και εκτός Κοινοβουλίου».

Από τη πλευρά του, ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπύρος Λιβάνιος, ανέφερε τα εξής, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση:

«Η υπουργός Παιδείας δεν απέκλεισε καθόλου από την Ολομέλεια και τον ελληνικό λαό την ενημέρωση. Έκρινε ότι το δημόσιο συμφέρον υπηρετείται μέσα από τη διαδικασία που ακολούθησε. Ενημέρωσε τους εισηγητές όλων των κομμάτων, διάβασαν τις επιστολές και έχουν άποψη για το περιεχόμενό τους. Σήμερα, η κυβέρνηση, η πατρίδα συμμορφώνεται πρακτικά με το ενωσιακό δίκαιο».

«Να θυμίσω στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι επί 4 χρόνια ως κυβέρνηση, έκανε ακριβώς αυτό που λέει σήμερα το άρθρο στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ. Έκανε το σωστό και αναγνώριζε την επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων».

Την άμεση απόσυρση του «εγκληματικού άρθρου 50», όπως το χαρακτήρισε, ακόμα και μετά την ψήφισή του, ζήτησε ο Κλέων Γρηγοριάδης του ΜέΡΑ25.

Υπέρ του άρθρου 33 για την αναστολή λειτουργίας των 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων τάχθηκαν 163, έναντι 111 που καταψήφισαν και 15 που δήλωσαν «παρών».

Υπέρ του άρθρου 50 για τα πιστοποιητικά κολεγίων, τάχθηκαν 153 βουλευτές, έναντι 136 που καταψήφισαν.

Δείτε ακόμα:

Πανελλήνιες 2020: Αναλυτικές πληροφορίες για το νέο σύστημα εξετάσεων – Μαθήματα & Επιστημονικά πεδία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;