Τέλη κυκλοφορίας 2020: Λήγει σήμερα η παράταση στο Taxisnet - Ποια είναι τα πρόστιμα
Τέλη κυκλοφορίας 2020: Δείτε αναλυτικά!

Τελευταία ημέρα είναι η σημερινή, Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 για την πληρωμή στα τέλη κυκλοφορίας 2020 και στην κατάθεση των πινακίδων.

Αναλυτικότερα:

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πληρωμή στα τέλη κυκλοφορίας 2020 δεν είχε προχωρήσει με τον ρυθμό που ανέμενε η ηγεσία του Υπουργείου, ενώ η παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας 2020, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, δόθηκε προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι για την εκπλήρωση της σχετικής φορολογικής υποχρέωσης.

Να τονιστεί ότι από τα φετινά τέλη κυκλοφορίας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένει έσοδα περίπου 1 δις ευρώ.

Η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για την παράταση:

«Το Υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να διευκολύνει τους πολίτες και να δώσει σε όλους τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, παρατείνει την προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, έως τη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020. Πρέπει να καταστεί σαφές και ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση. Μετά την παρέλευση της συγκεκριμένης προθεσμίας, κάθε πληρωμή θα θεωρείται εκπρόθεσμη και θα επιβαρύνεται με πρόστιμο».

Η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ή η μη πληρωμή τους, επισύρει πρόστιμο στο 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Αναλυτικά καταβάλλεται:

– Πρόστιμο ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.

– Πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο.

– Μηδενικό πρόστιμο, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Πώς θα τα εκτυπώσετε:

Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων είναι να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο, στο οποίο αναγράφεται ο κωδικός για την πληρωμή στα τέλη κυκλοφορίας 2020.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τα οχήματα στην ιστοσελίδα www.aade.gr.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι τα εξής:

-Στην Υπηρεσία προς τους Πολίτες επιλέξτε την ένδειξη Οχήματα.

-Συμπληρώστε τον Α.Φ.Μ., που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας

-Συμπληρώστε τον αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος, που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας.

-Συμπληρώστε το έτος τελών κυκλοφορίας

-Επιλέγετε «Αναζήτηση»

-Επιλέγετε «Εκτύπωση» όταν εμφανιστεί το μήνυμα «Επιτυχής αναζήτηση»

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Συχνές Ερωτήσεις – Απαντήσεις 

Στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (aade.gr) έχουν αναρτηθεί 7 ερωτήσεις – απαντήσεις σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας 2020 και αφορούν ειδικές περιπτώσεις ιδιοκτητών.

1. Αν μεταβιβάσω το όχημα εντός του τρέχοντος έτους οφείλω τέλη κυκλοφορίας του επόμενου;

Όχι. Τα τέλη πρέπει να καταβληθούν από αυτόν που είναι κάτοχος την 1η Ιανουαρίου ή μέχρι την παράταση(15/1).

2. Είμαι συνιδιοκτήτης ενός οχήματος και έχουν εκδοθεί έντυπα τελών για κάθε Α.Φ.Μ. Πρέπει να τα πληρώσουμε όλοι;

Όχι. Τα τέλη είναι αδιαίρετα και αρκεί να τα πληρώσει ένας από τους συνιδιοκτήτες. Αν δεν πληρωθούν, ο καθένας είναι συνυπόχρεος για ολόκληρο το ποσό.

3. Έχει αλλάξει ο αριθμός κυκλοφορίας και έχω πληρώσει τα τέλη πριν την αλλαγή. Οφείλω τέλη και στο νέο αριθμό;

Όχι γιατί οι δύο αριθμοί συσχετίζονται και ισχύει η πληρωμή ανεξάρτητα σε ποιον αριθμό έγινε.

4. Πότε δεν οφείλονται τέλη;

Όταν το όχημα έχει τεθεί σε ακινησία εκούσια ή αναγκαστική πριν την έναρξη του έτους τελών.

5. Ποιες επιπτώσεις υπάρχουν αν δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας;

Εκτός από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, επιβάλλεται και πρόστιμο:

-ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
-το ήμισυ των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο.
-30 ευρώ, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

6. Γιατί εμφανίζεται το μήνυμα «Ελλιπή στοιχεία για τον υπολογισμό των τελών»;

Ανάλογα με τον τύπο του οχήματος τα τέλη υπολογίζονται βάσει των κυβικών εκατοστών του κινητήρα (cc), των εκπομπών ρύπων (CO2), του μεικτού βάρους και των θέσεων. Αν η βάση υπολογισμού δεν είναι συμπληρωμένη δεν μπορούν να υπολογιστούν τα τέλη και θα πρέπει να απευθυνθείτε στην Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών προκειμένου να διορθωθεί η άδεια κυκλοφορίας.

7. Γιατί εμφανίζεται το μήνυμα «Ο Α.Φ.Μ. δεν εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης του οχήματος»;

Ο ΑΦΜ που έχετε συμπληρώσει ή είναι λανθασμένος (οπότε συμπληρώνετε τον σωστό) ή αναγράφεται στην άδεια, ΑΦΜ διαφορετικός από αυτόν του κατόχου (οπότε απευθύνεστε στην Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών) ή είναι διαφορετικός στα στοιχεία που τηρούνται από την Υπηρεσία μας (οπότε απευθύνεστε στη ΔΟΥ). Αν δεν ισχύει κάτι από τα ανωτέρω τότε μπορεί να συμπληρώνετε λανθασμένο αριθμό κυκλοφορίας.

Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας 2020:

Μεγάλες είναι οι αλλαγές που έρχονται στα τέλη κυκλοφορίας 2020 από 1η Ιανουαρίου 2020, με στόχο να μειωθεί η κυκλοφορία των παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων και να δημιουργηθεί έτσι, ένα νέο πιο ευνοϊκό πρότυπο υπολογισμού των τελών για τα καινούργια οχήματα.

Το 2020 είναι έτος μεγάλων αλλαγών για την φορολογία των ΙΧ, δεδομένου ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο, «επιβραβεύονται» μικρά και μεσαία αυτοκίνητα που θα χορηγούνται στους υπαλλήλους επιχειρήσεων είτε για την κάλυψη αποκλειστικά επαγγελματικών τους αναγκών είτε και για την κάλυψη των οικογενειακών τους αναγκών.

Ωστόσο, για τα μεγαλύτερης αξίας οχήματα, το νέο φορολογικό πλαίσιο φέρνει σημαντικές αυξήσεις φόρων ακόμη και άνω των 1000 ευρώ ανά στέλεχος επιχείρησης.

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Όλες οι αλλαγές

Αλλαγή 1:

Είστε εργοδότης και θέλετε να χορηγήσετε αυτοκίνητο στον υπάλληλό σας για να καλύπτει τις μεταφορικές του ανάγκες (επαγγελματικές και μη); Προσοχή στο νέο πλαίσιο φορολόγησης όπως διαμορφώνεται μετά την ψήφιση του νέου φορολογικού νόμου. Αν επιλέξετε ένα αυτοκίνητο με λιανική τιμή προ φόρων μικρότερη των 14.000 ευρώ, το νέο πλαίσιο γίνεται ευνοϊκότερο ή στη χειρότερη περίπτωση ακριβώς το ίδιο. Αν όμως επιλέξετε μεγαλύτερης αξίας αυτοκίνητο, ο υπάλληλος μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με πρόσθετο φόρο εισοδήματος.

Το να δίνετε αυτοκίνητο στον υπάλληλό σας θεωρείται παροχή σε είδος και η παροχή σε είδος φορολογείται ως εισόδημα. Προστίθεται στα υπόλοιπα εισοδήματα του υπαλλήλου και επιβάλλεται φόρος με συντελεστή που μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 44% (βάσει της νέας κλίμακας) ή ακόμη και στο 54% αν συνοπολογιστεί και η εισφορά αλληλεγγύης.

Προσοχή λοιπόν στο νέο πλαίσιο το οποίο φέρνει μικρές ελαφρύνσεις για τα μικρά και μεσαία αυτοκίνητα αλλά και μεγάλες επιβαρύνσεις για τα πολυτελέστερα οχήματα.

Για όχημα με λιανική τιμή πώλησης (προ φόρων) της τάξεως των 12.000 ευρώ, δεν υπάρχει καμία διαφορά σε σχέση με πέρυσι.

Για όχημα με λιανική τιμή πώλησης (προ φόρων) των 14.000 ευρώ, το εισόδημα που θα προστεθεί στον υπάλληλο περιορίζεται στα 560 ευρώ από 980 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα. Έτσι, ο πρόσθετος φόρος θα μπορεί να φτάσει έως και 246 ευρώ ενώ μέχρι τώρα θα μπορούσε να φτάσει και στα 441 ευρώ τον χρόνο.

Προκύπτει, λοιπόν, μια ελάφρυνση που πλησιάζει ακόμη και στα 200 ευρώ ετησίως για πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων που χρησιμοποιούν τη λύση του επαγγελματικού οχήματος.

Για όχημα αξίας 20.000 ευρώ όμως, το πρόσθετο εισόδημα θα φτάνει με το νέο πλαίσιο στα 6600 ευρώ από 2800 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα. Υπάρχει αύξηση 3800 ευρώ η οποία μπορεί να κοστίσει ακριβά.

Ο πρόσθετος φόρος που μπορεί να επιβληθεί φτάνει ακόμη και με τη νέα φορολογική κλίμακα στα 2904 ευρώ (χωρίς την εισφορά αλληλεγγύης) ενώ για το ίδιο αυτοκίνητο με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι τώρα, δεν μπορούσε να ξεπεράσει τα 1260 ευρώ. Προκύπτει λοιπόν πρόσθετη επιβάρυνση περίπου 1650 ευρώ.

Αλλαγή 2:

Το φορολογικό νομοσχέδιο: περιέχει μια πολύ θετική ρύθμιση η οποία επιτρέπει στις εταιρείες να αναβαθμίσουν τα οχήματα που παραχωρούν αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς.

Δεν επιβάλλεται πρόσθετος φόρος σε οχήματα που έχουν λιανική τιμή πώλησης προ φόρων έως 17.000 ευρώ ενώ μέχρι τώρα, το όριο ήταν 12.000 ευρώ.

Το νομοθετικό πλαίσιο, ορίζει με σαφήνεια ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται για να θεωρείται ότι το όχημα παραχωρείται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς.

Αλλαγή 3:

Θεσπίζεται πολλαπλό κίνητρο για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που θα προτιμήσουν τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Για παράδειγμα, αν επιλέξουν όχημα που εκπέμπει έως 50 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα (κυρίως ηλεκτροκίνητα) και με λιανική τιμή προ φόρων έως 40.000 ευρώ τότε:

Πρώτον αν το όχημα αυτό παραχωρηθεί σε εργαζόμενο της εταιρείας, θα απαλλάσσεται του φόρου εισοδήματος και

Δεύτερον, αν η εταιρεία το αγοράσει, τότε από τα ακαθάριστα έσοδα θα μπορεί να αφαιρέσει όχι μόνο την αξία του οχήματος αλλά και ένα πρόσθετο ποσοστό της τάξεως του 30%.

Αλλαγή 4:

Μέσα στο 2020, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα νέο πλαίσιο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα γίνουν ακριβότερα τα τέλη για τα οχήματα που έχουν τεθεί σε κυκλοφορία πριν από τον Νοέμβριο του 2010 καθώς το μέτρο θα θεωρηθεί ως αντικίνητρο για την διατήρηση ρυπογόνων οχημάτων.

Από την άλλη, θα θεσπιστεί καινούργια κλίμακα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας για τα οχήματα που θα τεθούν από εδώ και στο εξής σε κυκλοφορία και τα οποία θα «υπακούουν» στο νέο πρότυπο μέτρησης των ρύπων.

Η συζήτηση αναμένεται να ανοίξει τη φετινή άνοιξη και το νέο πλαίσιο θα ενεργοποιηθεί για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας του 2021.

Δείτε κι αυτό:

Ακίνητα: Πώς θα δηλωθούν τα αδήλωτα τετραγωνικά – Ερωτήσεις & Απαντήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;