Θεοφάνεια: Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι - Δείτε αναλυτικά!
Δείτε αναλυτικά!

Οι εργαζόμενοι που θα εργαστούν την ημέρα των Θεοφανείων, θα πρέπει βάσει νόμου να πληρωθούν με προσαύξηση 75% επί του ημερομισθίου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (αρθ. 4 ΒΔ 748/1966 και άρθρο 42 Ν. 4554/2018).

Ειδικότερα, η Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου δεν ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες από το νόμο, αλλά χορηγείται είτε βάσει ειδικών ρυθμίσεων σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, Κανονισμούς εργασίας κλπ, είτε κατ’ έθιμο, είτε οικειοθελώς από τον εργοδότη.

Σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εξαιρώντας τις επιχειρήσεις που λειτουργούν νομίμως κατά τις Κυριακές και τις γιορτές. Επίσης, θεωρείται παράνομος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που λειτουργούν νομίμως κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες:

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σε περίπτωση που ισχύουν πιο ευνοϊκοί όροι όπως για παράδειγμα λόγω λόγω ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας, επιχειρησιακής συνήθειας ή εθίμου ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

– Το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.

Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καθόλου:

-Όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο.

-Όσοι αμείβονται με μισθό καταβάλλεται κανονικά ο μηνιαίος μισθός τους.

Δείτε επίσης: ΟΑΕΔ – Επίδομα διαθεσιμότητας: Τι είναι και ποιοι το δικαιούνται

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
10 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΡΟΜ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;