Τι αλλάζει στη χορήγηση των επιδομάτων
Τι θα γίνει με το κοινωνικό μέρισμα και το επίδομα γέννας

Αλλαγές στη χορήγηση των επιδομάτων, εξήγγειλε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Σχετικά με τις αλλαγές στη χορήγηση των επιδομάτων

Για το αν θα γίνουν αλλαγές στη χορήγηση των επιδομάτων, η Υφυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως, από τη μία, κάποιοι αναρωτιούνται πως γίνεται να συνυπολογίζονται τα επιδόματα στο εισόδημα, ενώ κάποιοι άλλοι που εργάζονται και δεν είναι δικαιούχοι παραπονιούνται ότι τα εισοδήματα όσων παίρνουν επιδόματα εν τέλει ξεπερνούν τα δικά τους.

Συγκεκριμένα, η Δόμνα Μιχαηλίδου ξεκαθάρισε πως «εμείς πρέπει να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο» και πρόσθεσε στη συνέχεια ότι από το 2020 θα υπάρξει ένας ολικός σχεδιασμός των επιδομάτων, όπου θα δημιουργηθεί μία ενιαία βάση δικαιούχων.

Σχετικά με τους αλλοδαπούς δικαιούχους των δικαιωμάτων είπε τα εξής:

«πάνω από το 90% των δικαιούχων είναι Έλληνες, ενώ αυξάνεται ο χρόνος παραμονής από τα 5 στα 10 χρόνια με σκοπό να διαπιστωθεί πως οι άνθρωποι αυτοί προσφέρουν έμπρακτα στο ασφαλιστικό σύστημα».

Για το κοινωνικό μέρισμα 2019:

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, «οριστικοποιημένη» θεωρείται η απόφαση για χορήγηση ενός νέου κοινωνικού μερίσματος στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες τον προσεχή Δεκέμβριο.

Όπως δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στον τηλεοπτικό σταθμό:

«Δεν έχει αποφασιστεί αν θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα. Αν και που και πόσο θα αποφασιστεί όταν θα έχουμε υπερπλεόνασμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το κοινωνικό μέρισμα δεν θα υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ. Πέρυσι μπορεί να δόθηκαν 800 εκατ. ευρώ, αλλά αυτό ήταν λάθος γιατί το πήραν όλοι και όχι μόνο αυτοί που το είχαν ανάγκη».

Σύμφωνα με την Δόμνα Μιχαηλίδου, σε περίπτωση που υπάρξει υπερπλεόνασμα, τότε θα διαλευκανθούν και τα κριτήρια και οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος. Σύμφωνα με την ίδια, ωστόσο, η κυβέρνηση εκτιμά πως θα υπάρξει υπερπλεόνασμα και μάλιστα θα είναι ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για το Κοινωνικό μέρισμα 2019.

Αναφορικά με την κατανομή του Κοινωνικού μερίσματος, η Υφυπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε πως η κατανομή θα ξεκινήσει από ομάδες με χαμηλά εισοδήματα. Παρόλα αυτά, ακόμα κι αυτό δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο, καθώς εξαρτάται από το υπερπλεόνασμα, όπως επεσήμανε η ίδια.

Κληθείσα να απαντήσει σε τυχόν επικρίσεις με βάση το ότι το ποσό που διατέθηκε πέρυσι ήταν 800 εκαταμμύρια ευρώ, η Υφυπουργός σχολίασε ως εξής:

«Η πολιτική του κοινωνικού μερίσματος δεν πρέπει να υιοθετηθεί, ούτε η λογική των υπερπλεονασμάτων».

Η υφυπουργός κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για τη διανομή μερίσματος χωρίς οικονομικά κριτήρια , τονίζοντας ότι «η πολιτική πρέπει να είναι να μην υπάρχει υπερφορολόγηση για τη συγκέντρωση χρημάτων, τα οποία μετά διανέμονται στον κόσμο».

Για το επίδομα γέννας:

«Η λογική για το επίδομα γέννας έχει δημογραφικό χαρακτήρα», είπε για να ξεκαθαρίσει ότι, «δε ε θεωρούμε ότι δίνοντας 2000 ευρώ σε κάθε οικογένεια το πρώτο χρόνο γέννησης του παιδιού λύνουμε το δημογραφικό πρόβλημα».

Η Δόμνα Μιχαηλίδου ξεκαθάρισε πως το «επίδομα γέννας θα δίνεται οριζόντια, χωρίς οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια» και πρόσθεσε πως «αυτό που θα κάνουμε είναι το 10% των πιο πλουσίων στη χώρα μας να μην πάρει αυτό το επίδομα, για να υπάρχει αίσθημα δικαίωσης».

Τέλος, αναφέρθηκε στη συνέχιση της χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών (κοινωνικά φαρμακεία, παντοπωλεία και συσσίτια), αντιπαραβάλλοντας τη διακοπή της χρηματοδότησης από την προηγούμενη κυβέρνηση και υπογραμμίζοντας τη βούληση για στήριξη των κοινωνικών δομών.

Δείτε ακόμα: Επίδομα 200 ευρώ τον μήνα από τον ΟΑΕΔ: Αυτά τα δικαιολογητικά απαιτούνται

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;