Με ειδικό βραβείο θα τιμηθεί η επιστημονική ομάδα που τράβηξε την πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας
Η ομάδα που κατάφερε να τραβήξει την πρώτη φωτογραφία μίας μαύρης τρύπας, θα τιμηθεί με ένα ειδικό βραβείο.

Οι επιστήμονες που κατάφεραν και τράβηξαν την πρώτη εικόνα από μαύρη τρύπα πρόκειται να τιμηθούν με το “Όσκαρ” Φυσικής! Μάλιστα, η φωτογραφία έχει χαρακτηρισθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα των τελευταίων ετών στην επιστήμη της φυσικής.

Οι 347 επιστήμονες θα μοιραστούν τα τρία εκατομμύρια δολάρια του πλουσιοπάροχου Βραβείου Breakthrough Φυσικής 2020. Οι επιστήμονες του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-EHT), στις 10 Απριλίου είχαν ανακοινώσει ότι τράβηξαν την πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας.

Ανάμεσα τους βρίσκεται και ένας Έλληνας επιστήμονας! Πρόκειται για τον καθηγητή αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα Δημήτρης Ψάλτης, ο οποίος, μάλιστα, είχε καθοριστική συμβολή στο επίτευγμα.

Όσον αφορά, τον θεσμό των βραβείων Breakthrough, αυτός ξεκίνησε το 2012 από τον Ρωσο-αμερικανό δισεκατομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ, με τη στήριξη άλλων προσωπικοτήτων της Σίλικον Βάλεϊ, όπως ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook και ο Σεργκέι Μπριν της Google. Πρόκειται για τα πιο γενναιόδωρα επιστημονικά βραβεία στον κόσμο. Σκέψου ότι ένα Νόμπελ συνοδεύεται από εννέα εκατομμύρια σουηδικές κορώνες, που είναι περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η απονομή θα γίνει σε μία ειδική βραδιά που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Νοεμβρίου στο ερευνητικό κέντρο Ames της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) στην Καλιφόρνια. Και το βραβείο θα το παραλάβει εκ μέρους της πολυμελούς διεθνούς επιστημονικής κοινοπραξίας ΕΗΤ ο Σεπ Ντοόουλμαν του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν.

Σαν συνέχεια της έρευνας της και της προσπάθειάς της, η ομάδα του ΕΗΤ σχεδιάζει πλέον να τραβήξει το πρώτο έγχρωμο βίντεο μιας μαύρης τρύπας. Για τον σκοπό αυτό θα θέσει σε τροχιά τρία μικρά δορυφορικά τηλεσκόπια, που θα συμπληρώσουν το δίκτυο των επίγειων ραδιοτηλεσκοπίων. Το δίκτυο αυτό θα διευρυνθεί με την προσθήκη νέων ραδιοτηλεσκοπίων σε Γροιλανδία, Γαλλία και Αφρική.

Οι επιστήμονες επιθυμούν να φωτογραφήσουν τη μαύρη τρύπα του δικού μας γαλαξία, αλλά και μέσω βιντεοσκόπησης, να δουν μια μαύρη τρύπα σε δράση! Ελπίζουμε το βραβείο αυτό να τους δώσει τα εφόδια για να το πετύχουν και να μάθουμε κι άλλα πράγματα για τις μαύρες τρύπες!

Δες ακόμα: Μία μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας άρχισε να λάμπει και… κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;