Ιός του Δυτικού Νείλου: Τα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τον ΙΣΑ

Από neolaia.gr Team 23 Αυγούστου 2019

Ο ΙΣΑ υπενθυμίζει στους πολίτες τα μέτρα προστασίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου λόγω των νέων κρουσμάτων.

Ο ιός του δυτικού Νείλου έχει αρκετά νέα κρούσματα στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα. Αυτό ώθησε τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών να βγάλει μέτρα προστασίας για τους πολίτες. Μάλιστα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με αφορμή τα νέα περιστατικά της νόσου που κατεγράφησαν την τελευταία εβδομάδα, εφιστά την προσοχή των πολιτών στην προσωπική προστασία.

Ο ιός του δυτικού Νείλου μεταδίδεται από το τσίμπημα μολυσμένων κοινών κουνουπιών. Καθώς, έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας περιστατικά της νόσου αναμένονται και τον επόμενο μήνα και  καθ όλη τη διάρκεια της κυκλοφορίας των κουνουπιών. Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Οι εγκληματικές παραλείψεις σε επίπεδο πρόληψης τα προηγούμενα χρόνια άφησαν αθωράκιστη τη χώρα μας απέναντι σε σοβαρές υγειονομικές απειλές. Έτσι φτάσαμε πέρσι να έχουμε κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου ακόμα και μέσα στην καρδιά της Αθήνας ενώ ο ιός έχει πλέον εγκατασταθεί στη χώρα μας και απειλεί ανθρώπινες ζωές.

Είναι άμεση ανάγκη να καταρτιστεί ένα στοχευμένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας. Στόχος μας είναι να θωρακίσουμε την Αττική απέναντι στις υγειονομικές απειλές.»

Ο ΙΣΑ υπενθυμίζει για άλλη μια φορά τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια τα οποία μεταξύ άλλων συνίστανται στα εξής:

  • χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα
  • τοποθέτηση στις οικίες αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών)
  • χρήση κουνουπιέρων, εντομοκτόνων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος
  • απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κλπ.
  • κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών
  • πότισμα των φυτών κατά τις πρωινές ώρες
  • κάλυψη του σώματος με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν

Δες ακόμα: Προειδοποίηση ΙΣΑ για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Ποια είναι τα μέτρα προστασίας

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486