Ο Αμαζόνιος καίγεται και ο Μπολσονάρου χτενίζεται
Το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο τυλίγεται στις φλόγες εδώ και τρεις συνεχόμενες εβδομάδες

72.843 πυρκαγιές έχει καταγράψει μέχρι σήμερα το κέντρο διαστημικής έρευνας της Βραζιλίας, αριθμός που σημαίνει θλιβερό ρεκόρ για το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, που αποτελεί παγκόσμιο ζωτικό “πνεύμονα” της γης.

Η ραγδαία αύξηση των πυρκαγιών οφείλεται μεν στην ξηρασία, αφού για τρεις συνεχόμενους μήνες δεν έχει πέσει η παραμικρή σταγόνα βροχής στο δάσος και δε στην αύξηση της αποψίλωσης των φυσικών εκτάσεων, άμεσο αποτέλεσμα της αντιπεριβαλλοντικής πολίτικης της ακροδεξιάς κυβέρνησης Μπολσονάρου.

Τη στιγμή, λοιπόν, που απέραντες φυσικές εκτάσεις του Αμαζονίου τυλίγονται στις φλόγες, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, εξαπολύει δριμείες κατηγορίες προς τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κατηγορώντας τες ότι εκείνες είναι που ανάβουν φωτιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, έτσι ώστε να πλήξουν την εικόνα της κυβέρνησής του, αφού εκείνος τους έκοψε τη χρηματοδότηση.

Περιβαλλοντολόγοι και ειδικοί για το κλίμα απέρριψαν τον ισχυρισμό Μπολσονάρο, αναφέροντας πως είναι «στάχτη στα μάτια», προκειμένου ο ίδιος να αποκρύψει το γεγονός ότι έχει καταργήσει πολλά μέτρα προστασίας του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον πλανήτη.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

There was worldwide outcry when the Notre Dame cathedral was on fire. Why is there not the same level of outrage for the fires destroying the #AmazonRainforest? . #FightForYourWorld #Deforestation #ClimateCrisis #Rainforest #Amazon

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη WWF_UK (@wwf_uk) στις

Ο ακροδεξιός πρόεδρος ισχυρίστηκε χθες πως η κυβέρνησή του εργάζεται για να περιορίσει την ένταση της πυρκαγιάς, τις οποίες οι ΜΚΟ βάζουν, ενώ κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ζωντανής συνομιλίας του μέσω Facebook με τους πολίτες, δήλωσε ότι: «Όλα δείχνουν» ότι ΜΚΟ πηγαίνουν στον Αμαζόνιο «για να βάλουν φωτιές».

Όταν ο Μπολσονάρου ρωτήθηκε αν έχει στοιχεία για να τεκμηριώσει τις εν λόγω κατηγορίες του, εκείνος απάντησε ότι δε διαθέτει «κάποιο γραπτό σχέδιο» και πρόσθεσε ότι «έτσι γίνεται», προσθέτοντας ότι “υπάρχει έγκλημα” και πως “λείπουν χρήματα από αυτούς τους ανθρώπους”.

Ωστόσο και όπως είναι άλλωστε αναμενόμενο, οι ισχυρισμοί του προέδρου της Βραζιλίας εξόργισαν τους περιβαλλοντολόγους, οι οποίοι ολοένα και περισσότερο ανησυχούν για τη στάση του ακροδεξιού προέδρου απέναντι στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, που αποτελεί ανάχωμα στην κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Είναι μια αρρωστημένη δήλωση, μια λυπηρή δήλωση», δήλωσε ο Μάρσιο Αστρίνι της Greenpeace Βραζιλίας. «Η αυξημένη αποψίλωση και οι πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα της αντιπεριβαλλοντικής πολίτικης του», ενώ ο επικεφαλής της περιβαλλοντικής επιτροπής της κάτω Bουλής, γερουσιαστής Νίλτο Τάτο, ανέφερε πως η «εκπληκτική» επίθεση του Μπολσονάρο εναντίον των ΜΚΟ έχει στόχο να «ρίξει στάχτη στα μάτια» για να αποτραβήξει τα βλέμματα από το γεγονός ότι η δική του κυβέρνηση είναι που καταργεί 30 χρόνια νομοθεσίας για την περιβαλλοντική προστασία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

The AMAZON RAINFOREST has been burning for 3 weeks…. We are on the verge of losing it completely if the fire isn’t put out soon! The loss of trees, the loss of biodiversity is what is accelerating climate change…and yet nobody is saying a word. Nobody is doing anything for our largest rainforest in the world. Nobody is doing anything for some of the most beautiful people in the world, nobody is doing anything for the incredible animals there either! Mother Nature is angry with us…so we all need to wake up ASAP before we suffer some major consequences due to our irresponsible behavior and inaction so spreading awareness to everyone RIGHT NOW is crucial to saving the rainforest from destruction! News/media outlets are quick to cover political controversy and negative stories, but won’t talk about this urgent issue so we must all use our social media platforms and send them this post and when they get enough emails, DMs and messages about this story they will be FORCED to cover it and then the world will finally see what’s happening RIGHT NOW! Please share this post with any news media you follow and with all your followers and tell them to share it too…let’s all do what we can to get the word out ASAP and it’s also important to pray for Brazil too ?? WE MUST SAVE THE RAINFOREST BY WORKING TOGETHER! @karmagawa @balubluefoundation @savethereef

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ocean Armour | Ocean Community (@ocean_armour) στις

«Οι ΜΚΟ που εργάζονται στον Αμαζόνιο δεν χρησιμοποιούν φωτιές στη γεωργία. Αντίθετα, ενθαρρύνουν τις γεωργικές κοινότητες να αποφεύγουν τις φωτιές», υπογράμμισε ο Νόμπρε, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο.

Ο Μπολσονάρο επιτέθηκε χθες και στη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, εξηγώντας ότι αν ήταν τόσο καλή, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είχαν παραμείνει σε αυτήν, προσθέτοντας ότι προς το παρόν η Βραζιλία δε θα αποχωρήσει από τη συμφωνία.

Για πολλές εβδομάδες, η περιοχή του Αμαζονίου βρισκόταν στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, την ώρα που ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας επέκρινε τα στοιχεία της ΙΝΡΕ, τα οποία απεδείκνυαν την αύξηση της αποψίλωσης των δασών της Αμαζονίας κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του. Ο Μπολσονάρου, από τη μεριά του, αμφισβήτησε αυτά στοιχεία σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της ΙΝΡΕ αμφισβήτησε δημόσια τις κατηγορίες του Βραζιλιάνου προέδρου και κατέληξε να απολυθεί αμέσως μετά.

Να σημειώσουμε ότι ο Μπολσονάρου ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία το 2018, είχε ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης των ελέγχων για την αποφυγή της αποψίλωσης των δασών, αφαιρώντας μάλιστα αρμοδιότητες από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Βραζιλίας και επιτρέποντας τις εξορύξεις στις προστατευμένες περιοχές των ιθαγενών φυλών.

Επιπλέον, συγκρούσθηκε ανοικτά με τη Γερμανία και τη Νορβηγία, οι οποίες από το 2008 στηρίζουν οικονομικά το Ταμείο για την Αμαζονία, το οποίο χρηματοδοτεί τα σχέδια για την προστασία της ζούγκλας και των δασών της Βραζιλίας. Το αποτέλεσμα ήταν οι δύο αυτές χώρες να διακόψουν τις χρηματοδοτήσεις για την προστασία του παγκόσμιου δασικού “πνεύμονα”, ο οποίος συνέβαλλε σημαντικά στη μείωση του ρυθμού εξάπλωσης του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Βραζιλίας (INPE), η χώρα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της τελευταίας πενταετίας, ενώ σε σχέση με το 2018, οι δορυφόροι έχουν καταγράψει αύξηση 84% στον αριθμό τους.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές έφτασε μέχρι το Σάο Πάολο, που βρίσκεται περίπου 2.700 χιλιόμετρα μακριά, προκαλώντας ακόμη black out στην πόλη, ενώ επί μέρες, φλέγονται απέραντες εκτάσεις στις πολιτείες του Άκρε, της Ροντόνια, του Μάτο Γκρόσο και του Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ, φθάνοντας έως την τριπλή μεθόριο της Βραζιλίας, με τη Βολιβία και την Παραγουάη.

Οι φωτιές έχουν προκαλέσει ένα γιγάντιο σύννεφο τέφρας, που καλύπτει τον ουρανό του Σάο Πάολο.

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι πλούσιο σε βιοποικιλότητα και φυσικούς πόρους, έχει έκταση 5,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και θεωρείται από τους επιστήμονες ως το σημαντικότερο δάσος, όχι μόνο για τους ντόπιους κατοίκους και τις κοινότητες των αυτοχθόνων, αλλά και για τη συνολική εύρυθμη λειτουργία ολόκληρου του πλανήτη. Ο Αμαζόνιος είναι το δάσος – “ραχοκοκαλιά” του οικοσυστήματος της Αμαζονίας, καθώς φιλοξενεί πάνω από 43.800 είδη φυτών και περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια είδη εντόμων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;