Η εντυπωσιακή έκθεση για τη φοροδιαφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Πόση είναι στην Ελλάδα;
Μία έκθεση που κατατέθηκε για την φοροδιαφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πολύ σημαντικά στοιχεία!

Από την 1η Ιανουαρίου έχει του 2019 έχει τεθεί σε ισχύ η οδηγία της Ε.Ε. για την ενίσχυση των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής στις χώρες της Ένωσης. Μάλιστα, η φοροδιαφυγή στοιχίζει πανευρωπαϊκά 825 δισ. ευρώ κάθε χρόνο!

Η διαδικασία αυτή έχει δρομολογηθεί από τις Βρυξέλλες, από το 2012, και έχεις ως στόχο έχει να ενισχυθούν τα εθνικά μέτρα. Η τελευταία της οδηγία εστιάζει στις “επιθετικές” τακτικές ορισμένων πολυεθνικών για να αποφύγουν να πληρώνουν τους αναλογούντες φόρους τους, όπως τονίζεται από διάφορες πηγές της Ε.Ε.

Η ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, που είναι το πρώην Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο στοιχεία για το ύψος της φοροδιαφυγής. Αυτό φτάνει τα 825 δισ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον, εμφάνισε αναλυτικά στοιχεία για τις επιμέρους 28 χώρες που είναι στην Ε.Ε. και… προκαλούν έκπληξη.

Σύμφωνα με την ΑΠΕ- ΜΠΕ, η έκθεση αυτή είναι του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Ρίτσαρντ Μέρφι, και περιλαμβάνει τα επίσημα στοιχεία των φορολογικών υπηρεσιών της Ε.Ε. για το διάστημα 2015- 2016. Το συμπέρασμα της έκθεσης αυτής είναι πως η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή παρουσιάζεται στις χώρες εκείνες με το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος. Παρόλα αυτά, η τάση αυτή δεν επαληθεύεται και στην περίπτωση απόδοσης του Φ.Π.Α. Υπάρχουν, όμως, και ορισμένες εξαιρέσεις!

Στην ίδια έκθεση επαληθεύεται και η διαπίστωση της Διεθνούς Διαφάνειας, πως στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη διαπιστώνονται τα μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής κατά κεφαλήν σε σχέση με τις Σκανδιναβικές και τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Σε αυτές της χώρες, της νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρατηρούνται, επίσης, οι εξαιρέσεις της μη απόδοσης ΦΠΑ. Στην κατάταξη αυτή τα στοιχεία των διαφόρων χωρών έχουν τα εξής ποσοστά:

  • Ρουμανία (35,9%),
  • Ελλάδα (29,2%),
  • Ιταλία (25,9%),
  • Σλοβακία (25,9%),
  • Λιθουανία και την Ουγγαρία (13,3%)

Για να καταλάβεις τη διαφορά, το Λουξεμβούργο (0,8%) και η Σουηδία (1%) συγκεντρώνουν πολύ πιο μικρά ποσοστά!

Σύμφωνα με τον Μέρφι, η μελέτη που έκανε λαμβάνει υπόψη μόνον τα ποσοστά της φοροδιαφυγής, και όχι την φοροαποφυγή. Η φοροαποφυγή είναι η προσφυγή σε νομότυπες εξαιρέσεις που επιτρέπουν στις μεγάλες εταιρείες και μεγαλοεισοδηματίες να πληρώνουν λιγότερους φόρους και να εξοικονομούν έτσι μεταξύ 50 έως 190 δισ. ευρώ.

Δες ακόμα: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;