Πανεπιστημιακό άσυλο: Αυτή είναι η πρόταση νόμου

Από neolaia.gr Team 30 Ιουλίου 2019

Η "Κ" παρουσιάζει τη νέα ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας, δια χειρός της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, για το άσυλο, η οποία περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στο κοινοβούλιο

Η πρόταση νόμου της κυβέρνησης για το άσυλο δεν εξειδικεύει εγκλήματα εντός των ΑΕΙ, όπως ήταν μεταξύ των προτάσεων που εξετάστηκαν, αλλά πρόκειται για μια ευρεία ρύθμιση, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ενώ μάλιστα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συνάδει με τη φιλοσοφία του ν. 4009 του 2011 (νόμος Διαμαντοπούλου).

Η νέα ρύθμιση του αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Αναμένεται η αντίδραση των ΑΕΙ και των υπολοίπων κομμάτων και ειδικά του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο είχε διαμηνύσει ότι θα ψήφιζε μια ρύθμιση, εφόσον αυτή κινείται κοντά στη λογική του νόμου Διαμαντοπούλου.

Δείτε αναλυτικά τη ρύθμιση:

Το άρθρο 3 του ν. 4485/2017 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 3

Ακαδημαϊκές ελευθερίες – Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος

1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486