Το νέο HelpMeVote/VoteMatch από το ΑΠΘ είναι αυτό που χρειάζεσαι για τις Ευρωεκλογές 2019

Από neolaia.gr Team 17 Μαΐου 2019

Μάθε περισσότερα!

Το HelpMeVote/VoteMatch είναι μία ηλεκτρονική εφαρμογή που επιτρέπει στους ψηφοφόρους να συγκρίνουν τις απόψεις τους σε θέματα πολιτικής και επικαιρότητας με τις θέσεις των κομμάτων δηλαδή ένας Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Ψήφου. Ηλεκτρονικοί Σύμβουλοι Ψήφου χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες για εθνικές, περιφερειακές ή τοπικές εκλογές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή HelpMeVote/VoteMatch για τις Ευρωεκλογές 2019 στη διεύθυνση https://www.votematch.gr/ και να ανακαλύψετε ποιο κόμμα βρίσκεται πιο κοντά σας μέσα σε λίγα λεπτά.

Η πρωτοβουλία HelpMeVote είναι ένα ακαδημαϊκό έργο, που δεν συνδέεται με κανένα πολιτικό κόμμα, κίνημα ή μέσο ενημέρωσης. Ο ηλεκτρονικός σύμβουλος ψήφου στοχεύει να διασκεδάσει τον πολίτη αλλά επίσης να ενθαρρύνει τη συμμετοχή στις εκλογές, να ενημερώσει τους εκλογείς για τις διαφορές μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, και να προκαλέσει τεκμηριωμένη συζήτηση για τα πολιτικά θέματα. Ο μηχανισμός είναι απλός: πριν από τις εκλογές, οι θέσεις των κομμάτων κωδικοποιούνται από μια ομάδα ακαδημαϊκών ερευνητών ή/και με αυτοτοποθέτηση των κομμάτων. Έπειτα οι ψηφοφόροι καλούνται να συμπληρώσουν το ίδιο ερωτηματολόγιο και να εκφράσουν τις απόψεις τους. Το ηλεκτρονικό σύστημα συγκρίνει τις θέσεις των κομμάτων με εκείνες που παρέχονται από τους ψηφοφόρους (χρήστες της ηλεκτρονικής εφαρμογής). Το τελικό αποτέλεσμα παρουσιάζει κατάταξη των κομμάτων με βάση το βαθμό συμφωνίας τους με τον κάθε ψηφοφόρο.

Τι νέο υπάρχει στο HelpMeVote/VoteMatch για τις Ευρωεκλογές 2019;

Το HelpMeVote/VoteMatch για τις Ευρωεκλογές 2019 είναι μία βελτιωμένη έκδοση των εφαρμογών HelpMeVote που υλοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες:

  • Για πρώτη φορά οι χρήστες του HelpMeVote έχουν δυνατότητα να σημειώσουν για κάθε θέμα που περιλαμβάνεται στην εφαρμογή αν το θεωρούν σημαντικό ή όχι. Τα θέματα που αξιολογούνται ως σημαντικότερα από τους/τις ψηφοφόρους συμμετέχουν με μεγαλύτερη βαρύτητα στον υπολογισμό των αποστάσεων και στον αλγόριθμο κατάταξης των κομμάτων.
  • Οι χρήστες του HelpMeVote/VoteMatch για τις Ευρωεκλογές 2019 έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τη θέση τους με τις θέσεις των κομμάτων σε τρεις πολιτικούς χάρτες. Οι χάρτες αυτοί βασίζονται σε τρεις άξονες πολιτικής αντιπαράθεσης: Αριστερά – Δεξιά (που βασίζεται σε θέματα οικονομικής πολιτικής), Κοινωνικού Φιλελευθερισμού –Συντηρητισμού (που βασίζεται σε θέματα ατομικών ελευθεριών, νόμου και τάξης) και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης – Ευρωσκεπτικισμού (που βασίζεται στα θέματα που σχετίζονται στις προτιμήσεις σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση).
  • Οι χρήστες του HelpMeVote/VoteMatch για τις Ευρωεκλογές 2019 εκτός από τον υπολογισμό της απόστασης τους από τα Ελληνικά πολιτικά κόμματα που έχουν συμπεριληφθεί στην εφαρμογή, έχουν τη δυνατότητα να δουν και ποια κόμματα τους εκφράζουν περισσότερο σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πώς επιλέχθηκαν οι ερωτήσεις του ερωτηματολογίου;

Το σύνολο των ερωτήσεων μπορεί να χωριστεί σε δύο υποσύνολα. Το ένα υποσύνολο αποτελείται από ερωτήσεις που είναι κοινές σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο κοινό ευρωπαϊκό έργο http://www.votematch.eu. Οι κοινές ερωτήσεις αποφασίστηκαν το Σεπτέμβριο του 2018 σε συνέδριο του VoteMatch Europe στη Μασσαλία. Το υπόλοιπο ερωτηματολόγιο έχει σχεδιαστεί από ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με βάση τη διεθνή σχετική βιβλιογραφία και εμπειρία. Οι ερωτήσεις που επιλέχθηκαν καλύπτουν ευρύτερες θεματικές ενότητες πολιτικής που με βάση τη βιβλιογραφία έχουν θεωρηθεί σημαντικές. Ασφαλώς υπάρχουν θέματα και ερωτήσεις που είναι προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα και γενικά στο συγκεκριμένο πλαίσιο της εκάστοτε εκλογικής διαδικασίας καθώς και ερωτήσεις που σχετίζονται με την πολιτική επικαιρότητα.

Ποια κόμματα συμπεριλαμβάνονται στο HelpMeVote;

Αρχικά επιλέχθηκαν τα κόμματα που έχουν εκπροσώπους στη Βουλή και συμπληρώθηκαν από τα κόμματα που εμφανίζονται να έχουν άνω του 1% στις περισσότερες δημοσκοπήσεις. Σημαντικό κριτήριο επίσης είναι τα κόμματα να έχουν δημοσιευμένες και εύκολα προσβάσιμες θέσεις για τα περισσότερα από τα θέματα που χρησιμοποιούνται στο HelpMeVote

Μπορώ να έχω το HelpMeVote στο website μου;

Φυσικά! Το μόνο που χρειάζεται είναι να διαθέσετε από τη σελίδα σας ένα χώρο πλάτους 600 pixel και να χρησιμοποιήσετε μία εντολή iframe όπως η παρακάτω:  Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε τις προτεινόμενες τιμές ύψους και πλάτους, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να δουν εύκολα το σύνολο των αποτελεσμάτων. Αν χρησιμοποιήσετε το HelpMeVote στο website σας, σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε με email στο [email protected]

Ποιοι είναι οι δημιουργοί του HelpMeVote/VoteMatch;

Η εφαρμογή HelpMeVote/VoteMatch είναι ένα αποτέλεσμα του ερευνητικού έργου του ΑΠΘ «Διαδικτυακές Υπηρεσίες – HelpMeVote» υπό την επιστημονική ευθύνη του Ιωάννη Ανδρεάδη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ([email protected]).

Στην υλοποίηση της εφαρμογής σημαντική συνδρομή είχε ένα μεγάλο πλήθος ερευνητών που ασχολούνται με τα Ελληνικά πολιτικά κόμματα. Στην αξιολόγηση των κομμάτων συμμετείχαν 15 ερευνητές και ερευνήτριες (η πλειονότητα τους είναι μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης). Οι τελικές θέσεις των κομμάτων προέκυψαν από τη διάμεσο των απαντήσεων των ερευνητών και συνεπώς δεν εκφράζουν την προσωπική θέση του καθενός, αλλά μία συνισταμένη των 15 αξιολογήσεων.

Ιδιαίτερα βοήθησαν οι φοιτητές και φοιτήτριες που στο ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 παρακολούθησαν τα προπτυχιακά μαθήματα «Διαδικτυακές Πολιτικές Έρευνες» και «Ηλεκτρονικοί Σύμβουλοι Ψήφου» και η ομάδα μεταπτυχιακών και υποψήφιων διδακτόρων που επιβλέπονται από τον υπεύθυνο του προγράμματος «Διαδικτυακές Υπηρεσίες – HelpMeVote».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο http://www.votematch.gr/info/, ή να επικοινωνήσετε με την ερευνητική ομάδα του έργου του ΑΠΘ «Διαδικτυακές Υπηρεσίες – HelpMeVote» (τηλέφωνο: 2310991992, email: [email protected]

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486