Αγίου Γεωργίου: Πότε πέφτει η γιορτή φέτος;

Από neolaia.gr Team 24 Απριλίου 2019

Αγίου Γεωργίου: Ποια μέρα πρέπει να ευχηθείς στους Γιώργηδες;

Η γιορτή στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου γιορτάζεται από την ορθόδοξη εκκλησία παραδοσιακά στις 23 Απριλίου. Ωστόσο, όταν αυτή η ημερομηνία προηγείται της Κυριακής του Πάσχα η γιορτή μετακινείται μετά από αυτή.

Επομένως φέτος η ημέρα του Αγίου Γεωργίου, θα γιορταστεί στις 29 Απριλίου, τη Δευτέρα του Πάσχα.

Ποιοι γιορτάζουν;

Γεώργιος, Γεωργής, Γιώργος, Γκόγκος, Γιώργης, Γιωργίτσης, Γιωργάκης.

Γεωργία, Γιωργία, Γεωργούλα, Γιωργούλα, Γιωργίτσα, Γίτσα, Γωγώ, Ζωρζέττα, Ζέτα, Ζέττα, Τζίνα.

Ο Άγιος Γεώργιος, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Αγίους της χριστιανοσύνης, και η γιορτή προς τη μνήμη του σε αντίθεση με τον εορτασμό άλλων Αγίων της Ορθοδοξίας, δεν τιμάται πάντα στην ίδια, συγκεκριμένη ημέρα του χρόνου. Είναι -κατά περίπτωση- δηλαδή κινητή γιορτή.

Η αλλαγή αυτή από χρόνο σε χρόνο, προκαλεί πολλές φορές σύγχυση ως προς το πότε πρέπει να ευχηθούμε σε φίλους και συγγενείς, Γιώργους ή Γεωργίες.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι γιατί οι γιορτές που πέφτουν μέσα στη Σαρακοστή ή και τη Μεγάλη Εβδομάδα, όπως αυτές του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Μάρκου, μετατίθενται στην Κυριακή πριν από αυτές ή την εβδομάδα της Διακαινησίμου, την εβδομάδα δηλαδή μετά την Κυριακή του Πάσχα. Αυτό συμβαίνει επειδή η περίοδο της Σαρακοστής από Κυριακή απόγευμα μέχρι Παρασκευή πρωί, θεωρείται περίοδος πένθους για τους πιστούς. Επομένως δε μπορούν να γίνονται εορτασμοί.

Συνεπώς, δεν ισχύει η θεωρία ότι ο Άγιος Γεώργιος τιμάται μετά το Πάσχα, διότι τα εκκλησιαστικά τροπάρια του Αγίου περιέχουν αναστάσιμα λόγια που δεν είναι δυνατό να να τα ψάλλουν πριν από την Ανάσταση. Άλλωστε, κάθε Κυριακή, είναι ημέρα αναστάσιμη. Απλώς, η ακολουθία του Αγίου είχε γραφτεί πριν την αλλαγή του ημερολογίου και τότε η εορτή έπεφτε πάντα μετά το Πάσχα.

Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο προστάτης Άγιος του Πεζικού και του Στρατού Ξηράς, ενώ είναι και ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας. Επιπλεόν, θεωρούνταν Άγιος προστάτης των Σταυροφόρων και των Προσκόπων.

Λόγω και της ιδιότητας του ως στρατιωτικός, είναι πολλές οι διηγήσεις και οι ιστορίες που έχουν γραφτεί για τη ζωή του. Η πιο γνωστή ίσως από αυτές (που παρουσιάζεται και στην περισσότερες απεικονίσεις του στην αγιογραφία) είναι αυτή που μιλάει για το φόνο του δράκοντα και της σωτηρίας της βασιλοπούλας.

Όπως αναφέρει η διήγηση αυτή, ο δράκοντας αυτός φυλούσε το νερό μιας πηγής κοντά στη Σιλήνα στη Λιβύη και το άφηνε να τρέχει μόνον όταν έβρισκε κάποιον άνθρωπο να φάει. Οι κάτοικοι της περιοχής όριζαν με κλήρο το θύμα του δράκοντα. Ολόκληροι στρατοί είχαν αντιταχθεί με αυτό το τέρας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο κλήρος έφερε και τη σειρά της βασιλοπούλας, την οποία έσωσε ο Άγιος Γεώργιος φονεύοντας το δράκο.

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486