Εαρινή Ισημερία 2019: Η Google γιορτάζει την πρώτη μέρα της άνοιξης με ένα doodle!
Η Εαρινή Ισημερία 2019 έφτασε και η google είπε να τη γιορτάσει με ένα doodle!

Η Google αποφάσισε σήμερα με ένα μοναδικό doodle να γιορτάσει την Εαρινή Ισημερία 2019 και να μας θυμίσει ότι η άνοιξη είναι κοντά. Τι σημαίνει, όμως, ισημερία και κάθε πότε συμβαίνει;

Η ισημερία συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο. Όταν η γη διέρχεται από τα σημεία τομής της εκλειπτικής ( ελλειπτικής) τροχιά της και του ουράνιου ισημερινού. Στην αστρονομία τα σημεία αυτά συμβολίζονται διεθνώς με τα γράμματα γ και γ’.

Στη συγκεκριμένη στιγμή η γραμμή ηλίου και γης είναι κάθετη στον άξονα περιστροφής της γης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ημέρα και η νύχτα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Άρα καταλαβαίνεις ότι η Εαρινή Ισημερία 2019 σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις ακριβώς 12 ώρες μέρα και 12 ώρες νύχτα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

#tomorrow #march #20 #night #equinox #with #fullmoon #big #meditation #for #link #soul #to #universe #gemini #should #giveback #as #channel #of #god

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Oldies (@flowingoldies) στις

Η ισημερία συμβαίνει γύρω στις 21 Μαρτίου και 23 Σεπτεμβρίου. Το όνομα της προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus, που σημαίνει ίσος, και nox, που σημαίνει νύχτα.

Η Εαρινή Ισημερία 2019 πραγματοποιείται στις 20 Μαρτίου. Ενώ, η φθινοπωρινή ισημερία γίνεται περίπου στις 23 Σεπτεμβρίου!

Οι ονομασίες εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία είναι σχετικές και αναφέρονται σε περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου. Και αυτό γιατί στις αντίστοιχες ημερομηνίες στο νότιο ημισφαίριο οι εποχές είναι αντίθετες.

Κάτι που δεν ήξερες είναι ότι στα σημεία των δύο πόλων δεν έχει έννοια η ισημερία. Έτσι, όπως και στα σημεία του ισημερινού που η ισημερία είναι διαρκής!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Enjoy the first day of spring ????#spring #equinox #blossom #newgrowth ???

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Betty And Bear (@bettyandbearflowers) στις

Για πάμε να το δούμε λίγο πιο επιστημονικά!

Στην αστρονομία, λοιπόν, ισημερία καλείται η αστρική ημέρα κατά την οποία το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται σε ίσο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα κάθε τόπου. Διαγράφει δηλαδή ίσα τόξα, Τα τόξα είναι το ημερήσιο και το νυκτερινό.

Κατά τη διάρκεια της ισημερίας, επίσης, οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν κατακόρυφα στον ισημερινό!

Το φαινόμενο οφείλεται στην περιφορά της γης γύρω από τον ήλιο και στην κλίση του άξονα περιστροφής της. Καθώς η γη περιφέρεται γύρω από τον ήλιο και επειδή ο άξονας περιστροφής της δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς η διάρκεια της ημέρας αλλάζει.

Όμως, δύο φορές το χρόνο η γη βρίσκεται σε τέτοια θέση που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν εντελώς κατακόρυφα στον ισημερινό. Και μία από αυτές είναι και η μέρα που έχουμε την Εαρινή Ισημερία 2019.

Σε πολλές γλώσσες ο αντίστοιχος όρος λεκτικά δεν αναφέρεται στην έννοια της ίσης ημέρας αλλά της ίσης νύχτας. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της λατινικής προέλευσης γλώσσες.

Οι ισημερίες συμβαίνουν μεταξύ των ηλιοστασίων. Που είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο και το θερινό ηλιοστάσιο.

Το φαινόμενο της ισημερίας παρουσιάζεται σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος οι οποίοι παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής ως προς το επίπεδο περιφοράς τους.

Συνήθως το φαινόμενο αυτό συμπίπτει με την έναρξη της άνοιξης. Αλλά λόγω της κλιματικής αλλαγής πολλοί μελετητές και ερευνητές, έχουν διαπιστώσει ότι η άνοιξη στον πλανήτη μας έρχεται αρκετά αργότερα.

Ακόμα μία διαφορά που θα έχει η Εαρινή Ισημερία 2019, είναι το ότι θα συμπέσει με την τρίτη και τελευταία υπερπανσέληνο του έτους! Η Εαρινή Ισημερία 2019 θα συμβεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, στις 23:58 ώρα Ελλάδας, ενώ λίγο αργότερα, στις 03:43, θα λάβει χώρα μια νέα υπερπανσέληνος.

Το 2019 υπάρχουν τρεις υπερπανσέληνοι, όλες στους πρώτους μήνες του έτους, και δε θα υπάρξει άλλη έως το τέλος της χρονιάς!

Δες ακόμα: Παγκόσμιος Ιστός: Η Google γιορτάζει τα 30 χρόνια από τη δημιουργία του με ένα doodle!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;