Καθαρά Δευτέρα 2019: Ήρθε η ώρα να φτιάξεις σπιτική λαγάνα και ταραμοσαλάτα!

Από neolaia.gr Team 6 Μαρτίου 2019

Η Καθαρά Δευτέρα 2019 θα είναι ξεχωριστή και πεντανόστιμη!

Η Καθαρά Δευτέρα 2019 θα είναι ξεχωριστή. Όχι μόνο γιατί μετά από χρόνια, επιτέλους ο καιρός φαίνεται πως θα μας κάνει τη χάρη και θα είναι επιεικής μαζί μας, αλλά και επειδή θα μπεις σαν καλό παιδί στην κουζίνα και θα φτιάξεις σπιτική λαγάνα και ταραμοσαλάτα για να καταπλήξεις τα πλήθη.

Ναι, γιατί όχι;

Στην τελική, η στροφή στην παράδοση είναι της μόδας. Όσες αντιφάσεις κι αν κρύβει αυτή η φράση.

Σου παραθέτω λοιπόν τις απαραίτητες συνταγές που θα κρατήσεις σαν τεφτεράκι. Κάνε τα ψώνια σου και την κατάλληλη στιγμή μπες στην κουζίνα για να ετοιμάσεις τα κλασικά εδέσματα της Καθαροδευτέρας!

Λαγάνα (3 εναλλακτικές συνταγές για να διαλέξεις)

Τι χρειαζόμαστε:

  • 750 γρ. αλεύρι σκληρό κοσκινισμένο
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1 φλιτζάνι γλυκό λευκό κρασί
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κουταλιά γλυκάνισο (προαιρετικά)
  • λίγο σουσάμι άσπρο και μαύρο

Πώς το κάνουμε:

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με τη σειρά που κάνουμε και το απλό ψωμί και ζυμώνουμε πολύ καλά. Αν έχουμε αρτοπαρασκευαστή, τα ρίχνουμε μέσα όπως κάνουμε συνήθως και το αφήνουμε να ζυμώσει.
  2. Απλώνουμε τη ζύμη σε ταψί με λαδόκολα, πιέζουμε να ισιώσει και να πάρει το σχήμα που θέλουμε, κάνουμε μικρά βαθουλώματα με την άκρη ενός στρογγυλού αντικειμένου ή του δακτύλου μας και αφήνουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς μισή ωρίτσα λίγο να δέσει και να φουσκώσει (δε θέλει πολύ φούσκωμα)
  3. Μετά, βρέχουμε με λίγο νερό ή λαδάκι για να πασπαλίσουμε με το σουσάμι, και ψήνουμε στους 175, για 30 λεπτά περίπου (το ψήσιμο εξαρτάται απ’τον κάθε φούρνο).

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν δεν έχετε χρόνο να περιμένετε ούτε 30 λεπτά για να φουσκώσει λίγο, βάλτε το κατευθίαν σε προθερμασμένο φούρνο για να το ψήσετε. Το έχω κάνει κι έτσι, μια χαρά μου βγήκε!

Λαγάνα με αλεύρι ολικής άλεσης και τσίπουρο με γλυκάνισο!

Τι χρειαζόμαστε:

  • 300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 400 γρ. αλεύρι για χωριάτικο ψωμί
  • 25 γρ μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 20 ml ελαιόλαδο
  • 30 γρ ταχίνι
  • 1 κουταλιά σούπας γλυκού μέλι
  • 1 κουλάκι γλυκού αλάτι
  • 350 ml χλιαρό νερό
  • 2 κουταλιές σούπας τσίπουρο με γλυκάνισο
  • σουσάμι

1) Βάζουμε τα αλεύρια σε μπολ και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο Ρίχνουμε το λάδι, την μαγιά, το ταχίνι, το μέλι, το αλάτι, το τσίπουρο και το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική και μαλακιά ζύμη. Εγώ το ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή. Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με πετσέτα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα.

2) Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, βαζουμε λιγο λάδι στα χέρια μας και ανοίγουμε τη ζύμη σε μακρόστενη πίτα. Πατάμε με τα δάχτυλα σε διάφορα σημεία στην επιφάνεια της πίτας κάνοντας βαθιές δαχτυλιές. Ψεκάζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Την αφήνουμε λίγο ακόμα να φουσκώσει.

3) Ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά στους 200 βαθμους αναλογα με την κουζίνα μας παντα μέχρι να γίνει τραγανή και ροδοκόκκινη.

Λαγάνα με ελιές και δεντρολίβανο

Τι χρειαζόμαστε:

  • 400-450 γρ αλεύρι για όλες της χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι γλυκού μέλι
  • 250 ml χλιαρό νερό
  • 35 ml ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές ελιές μαύρες η πράσινες ξεκουκουτσιασμένες
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι χοντρό (προαιρετικά )
  • 1 κλωναράκι δεντρολίβανο (ψιλοκομμένα τα κλωναράκια ή ξερό δεντρολιβανο )
  • λίγο λάδι ακόμα για το τέλος

Πώς το κάνουμε:

  1. Στον αρτοπαρασκευαστή κοσκινίζουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, το λάδι, το χλιαρό νερό, την μαγιά και το αλάτι το ψιλό και ζυμώνουμε στο πρόγραμμα μας για ζύμες, μια ζύμη μαλακή και αφράτη που να μην κολλάει στα χέρια μας, περιμένουμε να φουσκώσει η ζύμη μας περίπου 2 ώρες.
  2. Αν το ζυμώσουμε στο χέρι, σε μπόλ διαλύουμε την μαγιά 100 ml χλιαρό και βάζουμε και 2 κουταλιές από το αλεύρι μας και την αφήνουμε για 20-30 να ανέβει.
  3. Μετά τα βάζουμε όλα υλικά μαζί σε ενα μπόλ και τα ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά, λαδώνουμε ένα άλλο μπόλ και βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας και το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 2 ώρες σε ζεστό χώρο να διπλασιστεί ο όγκος του.
  4. Όταν πια φουσκώσει, το ζυμώνουμε 2-3 λεπτά και παίρνουμε ένα ταψί 26χ36 εκατ το λαδώνουμε, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το ζυμάρι και το απλώνουμε με της παλάμες μας το ταψί, ή φτιάχνουμε 2 λαγάνες.
  5. Αλείφουμε με το ελαιόλαδο το ζυμάρι μας, σκορπίζουμε πάνω τις ελίες, τις πιέζουμε λίγο να κολλήσουν στο ζυμάρι και πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο και το χοντρό αλάτι (προαιρετικά).
  6. Αφήνουμε κανά 30 λεπτό να φουσκώσει σκεπασμένο και μετά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς ψήνουμε για 15-20 να ροδίσει.
  7. Το βγάζουμε και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει!

Λίγα μυστικά ακόμα

Την συνταγή την βρήκα σε ένα ένθετο απο μια εφημερίδα «ΣΠΙΤΙΚΟ ΨΩΜΙ».

Δες τη συνταγή για τον ταραμά στην επόμενη σελίδα!