Τσικνοπέμπτη 2019: Πώς ξεκίνησε το έθιμο της αγαπημένης γιορτής των κρεατοφάγων;
Η Τσικνοπέμπτη 2019 είναι πολύ κοντά μας και για να προετοιμαστείς κατάλληλα, σε ενημερώνουμε για το πώς ξεκίνησε το έθιμο αυτό, αλλά και γιατί γιορτάζουμε τη μέρα αυτή!

Η Τσικνοπέμπτη 2019 είναι πολύ κοντά! Είναι η απόλυτη γιορτή για τους κρεατοφάγους και για όλους εμάς που λατρεύουμε τα σουβλάκια!

Ε, συγνώμη Αθηναίοι, τα καλαμάκια! Η Τσικνοπέμπτη φέτος πέφτει στις 28 Φεβρουαρίου και είναι η κατάλληλη περίοδος για να αρχίσεις σιγά- σιγά να ετοιμάζεσαι για αυτή τη μεγάλη γιορτή του κρέατος.

Εγώ, όμως, ήθελα να σε ρωτήσω αν ξέρεις τι γιορτάζουμε τη μέρα αυτή και πώς έχει ξεκινήσει αυτό το έθιμο;

Γιατί κάθε χρόνο όλοι πάμε σε ταβέρνες ή ψήνουμε στα σπίτια μας, τρώμε το υπέροχο κρέας, αλλά οι περισσότεροι δεν έχουμε ιδέα τι γιορτάζουμε!

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με το μάθημα!

Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Γίνεται την Πέμπτη, λόγω του ότι οι μέρες Τετάρτη και Παρασκευή θεωρούνται νηστίσιμες και, μάλιστα, γίνεται τη δεύτερη εβδομάδα των Αποκριών, την αποκαλούμενη Κρεατινή.

Για αυτό τρώμε και κρέας τη Πέμπτη!

Προηγείται αυτής η πρώτη κατά σειρά Προφωνή και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα της Τυροφάγου. Εγώ, μάλλον, τη τρίτη εβδομάδα θα συνεχίσω να τρώω κρέας γιατί με τα τυριά δεν τα πάω και πολύ καλά!

Επιπλέον, πραγματοποιείται κάποιες μέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής. Και αυτό γιατί οι πιστοί για να μην μπαίνουν σε πειρασμό καθάριζαν τα ψυγεία τους από ότι κρέας είχαν ή, και έτρωγαν όσο κρέας ήθελαν για να πάρουν τις βιταμίνες που χρειάζονταν από αυτό, ώστε να αντέξουν στη μεγάλη νηστεία!

“Την Τσικνοπέμπτη, σφάζονται σε πολλά μέρη τα χοιρινά, κυρίως στη νότια Ελλάδα και σε ορισμένα νησιά. Το Σάββατο όμως της ίδιας εβδομάδας, καθώς και τα δύο επόμενα Σάββατα, της Τυρινής και εκείνο της πρώτης εβδομάδας της Σαρακοστής, των Αγίων Θεοδώρων, είναι αφιερωμένα στη μνήμη των πεθαμένων.

Στα Ψυχοσάββατα αυτά φαίνεται ότι συνεχίζεται αρχαία συνήθεια, αν λάβουμε υπόψη ότι στα Ανθεστήρια, που τελούνταν στην αρχαία Αθήνα την ίδια περίπου εποχή που σήμερα είναι οι Αποκριές, η τρίτη ημέρα, οι Χύτροι, ήταν ημέρα των ψυχών, με προσφορές πανσπερμίας στους νεκρούς και σπονδές από νερό πάνω στους τάφους”

Τα παραπάνω σύμφωνα με τα λόγια του Γεώργιου Ν. Αικατερινίδη!

Αυτό που σίγουρα δεν ήξερες, όμως, είναι ότι παρόμοιες γιορτές έχουν και άλλα χριστιανικά έθνη!

  • Στη Γερμανία το Weiberfastnacht
  • Στη Γαλλία η Mardi Gras (Λιπαρή Τρίτη) που όμως αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Αυτή η μέρα, γιορτάζεται και σε παλαιές γαλλόφωνες περιοχές, όπως, η Νέα Ορλεάνη στην Αμερική!

Τώρα που ξέρεις πέντε πράγματα περισσότερα για αυτή τη μεγάλη γιορτή, μπορείς να πας ελεύθερα να φας το ψητό σου κρέας, αλλά και ότι άλλο θα έχει το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης 2019!

Δες ακόμα: Τσικνοπέμπτη 2019: Πότε πέφτει φέτος;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
BARC
1'
58 - 57
ΟΣΦΠ
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;