Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Φέτος την γιορτάζουμε με σύνθημα
Η μέρα 4 Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου και πρέπει όλοι να ενημερωθούμε για τη νόσο αυτή!

Η ημέρα 4 Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου! Όπως και όλες οι παγκόσμιες μέρες που ασχολούνται με ένα θέμα έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού για ένα συγκεκριμένο θέμα. Αυτή η μέρα, λοιπόν, είναι αφιερωμένη στον καρκίνο.

Η 4 Φεβρουαρίου είναι μια ημερομηνία η οποία καθιερώθηκε από την UICC, που είναι η Παγκόσμια Ένωση κατά του Καρκίνου, το 2000 και στοχεύει με ένα σύνθημα κάθε φορά να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού σε Παγκόσμιο, Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο με την ανάληψη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, κατά του καρκίνου.

Βασικές δράσεις που συμβαίνουν κάθε χρόνο είναι η ενημέρωση του κοινού σε θέματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης και των Λειτουργών Υγείας να συντονίσουν ανάλογα τους σχεδιασμούς με τη συνεργασία επιστημονικών, ιατρικών και κοινωνικών φορέων, με στόχο την επίτευξη ενός οράματος!

Να νικήσουμε όλοι μαζί τον καρκίνο γιατί μπορούμε!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

“Cancer can take away all of your physical abilities. But, it cannot touch your mind, it cannot touch your heart, and it cannot touch your soul. You never know how strong you are until being strong is the only choice you have, don’t give up” – Jim Valvano & Cayla Mills #lifeatotsuka #worldcancerday #cancerday2019

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Amerta Indah Otsuka (@otsuka.id) στις

Η Παγκόσμια Μέρα κατά του Καρκίνου, όπως καθιερώθηκε με το σύνθημα “Υγείας για όλους το 2000” είχε ως στόχο την μείωση του νοσήματος με τη σωστή ενημέρωση του γενικού πληθυσμού και όχι μόνο. Πέρα από αυτή τη μέρα υπάρχουν και άλλες Παγκόσμιες Μέρες για την ενημέρωση για άλλα νοσήματα ή κοινωνικά ζητήματα, όπως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος κλπ.

Η πρώτη διεθνής εβδομάδα κατά του καρκίνου πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 30 Νοεμβρίου το 1938! Ο τύπος της εποχής είχε αναφέρει ότι με Παγκόσμιο Κέντρο την πόλη των Παρισίων άρχισε “η Διεθνής Εβδομάδα κατά του Καρκίνου”, η οποία ορίστηκε με σκοπό τον εορτασμό των επετείων:

  • Της 40ης από την ανακάλυψη του ραδίου από το ζεύγος Κιουρί
  • Της 43ης από την ανακάλυψη των ακτίνων Χ από τον Roentgen
  • Της 50ης από την ανακάλυψη των Ερτζιανών κυμάτων

Η πρώτη “Διεθνής Εβδομάδα κατά του Καρκίνου” φαίνεται να  γιορτάστηκε ταυτόχρονα σε Ευρωπαϊκές, Αμερικανικές και άλλες Πρωτεύουσες των κρατών του κόσμου, με συγκεντρώσεις και ανακοινώσεις επιστημόνων με παγκόσμιο κέντρο πάντα το Παρίσι και “το Μέγαρον των Ανακαλύψεων”.

Σε όλο το κόσμο είχε γίνει αναφορά στον καρκίνο, στην πρόληψη και στην θεραπεία του, προτείνοντας ταυτόχρονα νέους τρόπους κοινής διεθνούς στρατηγικής για την καλυτέρευση της υγείας, της ευημερίας και της προόδου της ανθρωπότητας.

Στην Ελλάδα έγινε και στην Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 1938, η τοπική τελετή έναρξης του εορτασμού, στην Αίθουσα του Φιλολογικού Συνδέσμου “Ο Παρνασσός” όπου παρέστησαν η Α.Β.Υ. ο Διάδοχος του Θρόνου Πρίγκιπας Παύλος και άλλοι επίσημοι.

Κύριος ομιλητής της βραδιάς ήταν ο αείμνηστος Αριστοτέλης Κούζης, Καθηγητής της Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου και του Νοσοκομείου “Ο Άγιος Σάββας”. Ο κύριος Κούζης αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα του καρκίνου και τις ανακαλύψεις που είχαν γίνει μέχρι τότε σε σχέση με το θέμα.

Η ομιλία του είχε δημοσιευτεί στις τότε εφημερίδες και είχε δηλώσει:

“O καρκίνος είναι διαπιστωμένη νοσηρά κατάσταση από την αρχαιότητα, υπάρχουν δε άπειρα στη διάθεσή μας γραπτά κείμενα που τεκμηριώνουν τη γνώση αυτή, ιδιαίτερα των γιατρών της Αρχαίας Ελληνικής Επικράτειας. Στη σύγχρονη περίοδο που διανύει η ανθρωπότητα, παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε τα γενεσιουργά αίτια, ξέρουμε αρκετά για το πώς επακριβώς θα προφυλάξουμε τους εαυτούς μας λαμβάνοντας έγκαιρα, συγκεκριμένα προληπτικά και προφυλακτικά μέτρα. Η διάγνωση των περιπτώσεων με καρκίνο με την ανακάλυψη των ακτίνων Χ από τον Roentgen και η με εγχείρηση ή ακτινοθεραπεία, χάρις στην ανάπτυξη της εξειδικευμένης αυτής αγωγής από το ζεύγος Κιουρί, προσφέρουν σημαντικά στην τιθάσευση της νόσου”.

Ο καρκίνος, όμως, είναι πλέον μία νόσος που παρά το γεγονός ότι ανιχνεύεται πιο εύκολα και έχει μελετηθεί καλύτερα σε εργαστηριακό επίπεδο, έχει αυξηθεί αριθμητικά προσθέτοντας νέα θύματα κάθε χρόνο σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη!

Τα κράτη που κατανόησαν τον τρομερό κίνδυνο έβαλαν μπρος σχέδια μέτρων πρόνοιας και θεραπείας της νόσου με την ίδρυση ειδικών Αντικαρκινικών Ινστιτούτων, επιστημονικών εργαστηρίων για τη μελέτη της νόσου και νοσοκομείων καρκίνου.

Παρά, όμως, τη πρώτης μεγάλης εβδομάδας κατά του καρκίνου και της επιτυχίας που είχε σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν ακολούθησε δεύτερη! Ήταν βλέπεις το 1939, χρόνος έναρξης και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά το τέλος του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και, αφού, επανήλθε η κανονικότητα στα κράτη που υπέστησαν και τις μεγαλύτερες ζημιές άρχισε και η ανάπτυξη Αντικαρκινικών δραστηριοτήτων. Κάτι που συνέβαινε σε όλη τη γη!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

I CAN AND I WILL WE CAN AND WE WILL❗ Each year on 4 February, World Cancer Day empowers all of us across the world to show support, raise our collective voice, take personal action and press our governments to do more. World Cancer Day 2019: Foods And Drinks Are Most Likely To Increase Risk Of CANCER: The estimated number of deaths due to cancer in 2018 was 9.5 million, which amounts to a whopping 26,000 deaths a day. This number is expected to increase as environmental stresses increase, air quality worsens, lifestyles and eating habits too! #WorldCancerDay #CancerDay2019 #ICanAndIWill #WeCanAndWeWill #1000ManMarch #AntiLittering #BeatPlasticPollution #10MillionPlasticBottles #TheVerdantCircus #SDG3

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη “My Environment, My Wealth” (@myemywealth) στις

Και στη χώρα μας τη δεκαετία του 1950- 1960 έγινε προσπάθεια με την ανασύσταση της Επιτροπής του Αντικαρκινικού Αγώνα. Το 1958 ιδρύθηκε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία από καταξιωμένους και κοινωνικά ευαίσθητους επιστήμονες και φιλάνθρωπους πολίτες με προτροπή του Γεωργίου Παπανικολάου κατά τα πρότυπα της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Ακολούθησε η ίδρυση και λειτουργία των Νοσοκομείων “Μεταξά”στον Πειραιά και του “Θεαγένειου” Νοσοκομείου στην Θεσσαλονίκη, ενώ το Ίδρυμα Ξενία της Ε.Α.Ε. αργότερα μετατράπηκε στο 4ο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Αθηνών “Οι Άγιοι Ανάργυροι”.

Παρά όλες τις αλλαγές που έγιναν. Η Παγκόσμια Μέρα κατά του Καρκίνου ορίστηκε η 4 Φεβρουαρίου, μόλις, το 2000 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με γρήγορους ρυθμούς για τη συνεχή ενημέρωση του κοινού για κάθε τι καινοτόμο και καινούριο στη μάχη εναντίον του καρκίνου.

Ας μη ξεχνάς ότι η θεραπεία μπορεί να γίνει αρκεί να διαγνωστεί νωρίς! Και φέτος και για 3 χρόνια το θέμα θα είναι “Είμαι και Μπορώ” για να εμπνεύσει την κινητικότητα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον καρκίνο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;