Νέες ταυτότητες - Τι αλλάζει και πότε θα αρχίσουμε να τις χρησιμοποιούμε
Οι αλλαγές στα δελτία ταυτότητας που ήδη έχουμε, οριστικοποιήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάθε τι θα αλλάξει!

Έρχονται αλλαγές στις ταυτότητες όλων των πολιτών των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πλέον θα είναι σε μορφή πιστωτικής κάρτας με κοινά χαρακτηριστικά ασφαλείας που θα περιλαμβάνουν βιομετρικά στοιχεία. Η αλλαγή πρόκειται να γίνει το αργότερο σε διάστημα 24 μηνών για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Ο σκοπός της αλλαγής αυτής είναι:

  • η ενίσχυση της ελεύθερης κυκλοφορίας ανάμεσα στα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης
  • ο περιορισμός της πλαστογράφησης ταξιδιωτικών εγγράφων
  • ο έλεγχος της παράνομης μετανάστευσης και της τρομοκρατίας

Η συμφωνία για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων ήρθε μετά από άρση των διαφωνιών κάποιων κρατών- μελών για το χρόνο υλοποίησης του μέτρου, την διάρκεια ισχύς των ήδη υπαρχόντων εγγράφων, αλλά και για τις ταυτότητες των παιδιών μέχρι 12 ετών και των ηλικιωμένων άνω των 70.

Η συγκεκριμένη απόφαση δείχνει και την έντονη ανησυχία τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και αρκετών κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έναν απροσδιόριστο αριθμό πολιτών με ευρωπαϊκά διαβατήρια που συμμετείχαν ή εξακολουθούν να συμμετέχουν σε τρομοκρατικές ομάδες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες της συμφωνίας, τα δελτία ταυτότητας θα πρέπει να έχουν ενιαία μορφή πιστωτικής κάρτας, τύπου ID-1, να περιλαμβάνουν ειδικό κωδικό, αναγνώσιμο από ειδικά μηχανήματα σάρωσης που θα βρίσκονται τοποθετημένα σε ειδικούς χώρους σε αεροδρόμια, λιμάνια και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, και να τηρούν τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας.

Θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβουν μια φωτογραφία και δύο δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου της κάρτας, αποθηκευμένα σε ψηφιακή μορφή, σε ένα τσιπ χωρίς επαφή.

Η αλλαγή έχει ψηφιστεί να γίνει μέσα σε 24 μήνες και, όχι, μέσα στο 2019 όπως είχε ανακοινωθεί πιο πριν, λόγω του ότι κάποια μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν αδυναμία στο να μαζέψουν τα στοιχεία από εκατομμύρια πολίτες και να εκδώσουν νέες ταυτότητες σε τόσο μικρό χρονικό πλαίσιο.

Όσον αφορά τις ταυτότητες που ήδη έχουμε, θα συνεχίσουν να ισχύουν για πέντε χρόνια μετά την έναρξη χρήσης των νέων δελτίων. Ύστερα, θα λήξουν και θα είναι απαραίτητη η έκδοση νέας καινούριας ταυτότητας.

Δες ακόμα: Το κέντρο της Αθήνας γίνεται αγνώριστο – Ποιος θα είναι ο νέος κεντρικός πεζόδρομος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;