Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Ένα μουσικό άλμπουμ που πρέπει οπωσδήποτε να ακούσεις!

Από Κοραλία Ξεπαπαδέα 1 Δεκεμβρίου 2018

Red Hot + Blue: Όταν η μουσική αγκάλιασε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS!

Η 1η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS και αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική για ημέρα διάφορους λόγους:

Αρχικά, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι στο φαινόμενο είναι παραπάνω απο αναγκαία, καθώς παρότι έχουμε 2018, υπάρχει ένα συντριπτικό ποσοστό ανθρώπων που δε γνωρίζει για τον ιό του HIV και συνεπώς, όχι απλώς είναι πιθανό να εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα, αλλά είναι ακόμα πιθανότερο να εμφανίσει μια υπερβολικά φοβική στάση απέναντι στο AIDS, η οποία στοχοποιεί τους οροθετικούς και, άθελά της ή ηθελημένα, συμβάλλει στον κοινωνικό αποκλεισμό, το ρατσισμό και την ενοχοποίηση, που πλαισιώνουν την ασθένεια και τους φορείς της.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS καθιερώθηκε επισήμως το έτος 1988, ύστερα απο απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και εν συνεχεία της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Σήμερα, η Παγκόσμια αυτή ημέρα κλείνει 30 χρόνια απ’ τη δημιουργία της και είναι εδώ για να αναδείξει και να μας υπενθυμίσει όσα δεν πρέπει να ξεχνάμε σχετικά με τον ιό της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας, που λέγεται AIDS.

Γνωρίζουμε αρκετά πράγματα για τις μεθόδους πρόληψης του ιού, ωστόσο, δυστυχώς δεν έχει ακόμα παρασκευαστεί κάποιο εμβόλιο και δεν έχει εφευρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία, ικανή να αντιμετωπίσει μια και καλή τη νόσο. Παρόλα αυτά, είναι γεγονός ότι πολλές απ’ τις εκδηλώσεις της λοίμωξης μπορούν να αντιμετωπιστούν, ενώ παράλληλα οι φορείς του AIDS μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα της ασθένειας χρόνια αργότερα αφότου μολυνθούν απ’ αυτήν.

Με αφορμή, λοιπόν, την 1η Νοεμβρίου, ως επίσημη Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, θεωρήσαμε σημαντικό να παρουσιάσουμε ένα μουσικό άλμπουμ της δεκαετίας του ’90, του οποίου η συμβολή υπήρξε εξαιρετικά σημαντική και, σε κάθε περίπτωση, αξιοσημείωτη.

Ούτως η άλλος, ξέρουμε πως η οποιαδήποτε μορφή τέχνης «επιστρατεύεται» για κοινωνικούς σκοπούς, είτε πρόκειται για ταινίες είτε για τραγούδια είτε για θέατρο, μπορεί να εκφράσει τα σημαντικά προβλήματα που μας απασχολούν και να μας απελευθερώσει απ’ τις δυσάρεστες συνέπειες των προβλημάτων, απ’ την τεράστια κοινωνική ενοχή, απ’ το «στίγμα» και την περιθωριοποίηση.

Ως γνωστόν, η μουσική αποτελούσε ανέκαθεν μια απο τις πιο δυναμικές μορφές αντιρατσιστικής τέχνης, η οποία τάχθηκε στην προμετωπίδα του εκάστοτε αγώνα, όποτε αυτός τη χρειάστηκε.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το «Red Hot + Blue» αποτέλεσε το πρώτο μουσικό άλμπουμ που εγκαινίασε την ιστορία της μουσικής στην καταπολέμηση aids και την ηθική στήριξη των φορέων του.

To εξώφυλλο του μουσικού άλμπουμ Red Hot + Blue, με διασκευές απο τραγούδια του αμύθητου συνθέτη της τζαζ, Cole Porter.

Το Red Hot + Blue είναι το πρώτο στη σειρά των άλμπουμ του Red Hot Organization, μιας παγκόσμιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ), η οποία αφοσιώθηκε στην καταπολέμηση του AIDS μέσα απ’ την ποπ κουλτούρα. Αυτή η διεθνής οργάνωση συστάθηκε το 1989 με την ενεργό σύμπραξη πάνω απο 400 καλλιτεχνών, σκηνοθετών και παραγωγών, οι οποίοι δημιούργησαν πάνω από 15 μουσικά άλμπουμ, τηλεοπτικά προγράμματα και εκδηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, με απώτερο σκοπό να αυξήσουν τις δωρεές άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων, για την παγκόσμια ευαισθητοποίηση και «ανακούφιση» απ’ το AIDS.

Η ηχογράφηση αυτή αποτέλεσε την πρώτη ηχογράφηση στη σειρά του Red Hot Benefit Series, στην οποία συμμετείχαν διάφοροι σύγχρονοι pop καλλιτέχνες που διασκεύασαν και ερμήνευσαν πολλά κομμάτια του Cole Porter. 

Επομένως, ο τίτλος του άλμπουμ, Red Hot + Blue, προέρχεται από το μιούζικαλ Red, Hot & Blue του Αμερικάνου jazz συνθέτη και τραγουδιστή της δεκαετίας του ’30, Cole Porter.

Σκηνή απ’ το βίντεο κλιπ του I’ve Got You Under My Skin της Neneh Cherry.

Το μουσικό αυτό άλμπουμ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1990 και κατάφερε να πουλήσει πάνω απο 1 εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο μουσικό γεγονός που προσέγγισε τη νεοεμφανιζόμενη -για την εποχή- ασθένεια με πνεύμα συμπάθειας και ηθικής συμπαράστασης, καταφέρνοντας να αφουγκραστεί αφενός το σωματικό πόνο του aids και αφετέρου την κοινωνική (κατα)πίεση που υφίστανται οι άνθρωποι, λόγω του ότι έχουν προσβληθεί απο aids.

Τα μουσικά βίντεο και τραγούδια που προβλήθηκαν στο αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο της ABC, απεικόνιζαν, με εξαιρετικό τρόπο, τις κοινωνι(α)κές επιπτώσεις και προεκτάσεις του AIDS.

Η αναθεωρημένη έκδοση του «I Got You Under My Skin» απ’ την τραγουδίστρια Neneh Cherry κυκλοφόρησε και έμεινε στην ιστορία ως το απόλυτο single του άλμπουμ για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, όπου κατάφερε να φτάσει στην 25η θέση του UK Singles Chart.

Παρακάτω, θα βρεις μερικές απ’ τις πιο απίστευτες μουσικές διασκευές του άλμπουμ Red Hot + Blue. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό το πως κατάφεραν, τόσο ετερόκλητοι μουσικοί καλλιτέχνες, να ενώσουν τις δυνάμεις και το ταλέντο τους και να σταθούν στο πλευρό αυτού του σπουδαίου αγώνα για την καταπολέμηση και απενοχοποίηση του AIDS απ’ τις ταμπέλες και το στιγματισμό της κοινωνίας.

Το εν λόγω άλμπουμ (επι)-κοινώνησε με το διεθνές κοινό ένα εξαιρετικά σημαντικό μήνυμα, το οποίο μέχρι σήμερα, αλλά και πάντα οφείλουμε να θυμόμαστε:

Οι φορείς του aids αξίζουν και πρέπει να λαμβάνουν την ίδια αντιμετώπιση με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους του κόσμου και, σε καμία περίπτωση, το γεγονός ότι νοσεί κάποιος απ’ τον ιό, δεν πρέπει να λειτουργεί ως αιτία διακρίσεων, ομοφοβικότητας ή ρατσισμού.

«I’ve Got You Under My Skin» – Neneh Cherry 

«Every Time We Say Goodbye» – Annie Lennox 

«Night And Day»- U2

«You Do Something To Me»- Sinéad O’Connor

 «Who Wants To Be A Millionaire» – Thompson Twins  

«Love For Sale» – Fine Young Cannibals

«Do I Love You?» – Aztec Camera

«Too Darn Hot» – Erasure 

«Down in the Depths» – Lisa Stansfield 

«I get A Kick Out of You» – Jungle Brothers

«After You, Who?» – Jody Watley

 «It’s alright with me» – Tom Waits