Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών - 25 Νοεμβρίου 2019
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η φωνή σου μετράει.

Η βία και η κακοποίηση κατά των γυναικών είναι ένα χρόνιο πρόβλημα-“μάστιγα” της ανθρωπότητας. Είναι έγκλημα της ανθρωπότητας προς την ίδια την ανθρωπότητα. Δεν πρέπει να το αφήνουμε να περνάει έτσι.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η σημασία και ο στόχος της:

Η 25 Νοεμβρίου είναι μια απο τις πιο σημαντικές παγκόσμιες μέρες. Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών έχει ένα σαφή και εξαιρετικά θεμελιώδη στόχο: την ευαισθητοποίηση όλου του πλανήτη για αυτό το μείζον πρόβλημα που συναντάται δυστυχώς παντού στον κόσμο και παίρνει τη μορφή βίας και κακοποίησης κατά των γυναικών. Η συγκεκριμένη ημέρα, λοιπόν, είναι εδώ κάθε χρόνο για να αναδεικνύει και να μας υπενθυμίζει την επιτακτική ανάγκη καταπολέμησης του βίαιου αυτού φαινομένου.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Γυναικών ή Διεθνής/Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών γιορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου κάθε χρόνο, ύστερα απ’ την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 17 Δεκεμβρίου 1999, η οποία ανακήρυξε τη συγκεκριμένη ημερομηνία ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η Παγκόσμια αυτή Ημέρα αυτή είχε ήδη καθιερωθεί το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της απάνθρωπης και φριχτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών ακτιβιστριών, από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Επρόκειτο για ένα ακόμα αποσιωπημένο έγκλημα σε βάρος γυναικών, όπως τόσα πολλά που δυστυχώς διαπράττονται σε όλο τον κόσμο, μακρυά μας, δίπλα μας, στη γειτονιά μας, στην πόλη μας, ακόμα και μέσα στο σπίτι μας.

Κάθε γυναίκα στον κόσμο, λόγω του φύλου της, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να πέσει θύμα ψυχολογικής, σωματικής και σεξουαλικής βίας, ανεξάρτητα απ’ το μορφωτικό επίπεδο, την κοινωνική τάξη, την ηλικία ή το οικονομικό της στάτους.

Η βία κατά των γυναικών έχει πολλές μορφές, οι πιο γνωστές απ΄τις οποίες είναι η λεκτική, η σεξουαλική-σωματική και η ψυχική ή συναισθηματική βία, ενώ ως γνωστών η βία δεν έχει όρια και εξαπλώνεται παντού σε όλες τις κουλτούρες και τις διαφορετικές κοινωνίες. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, η προσπάθεια για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων πρέπει να είναι σε κάθε περίπτωση παγκόσμια και να ενώνει σαν μια γροθιά όλες τις γυναίκες του κόσμου, αλλά και όλους τους ανθρώπους που επαγρυπνούν για την καταπολέμηση φαινομένων βίας και κακοποίησης.

Στατιστικά στοιχεία:

Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΕ), γνωστοποίησε στοιχεία ερευνών της στις 24 Νοεμβρίου του 2016, σύμφωνα με τα οποία, 16.700.000 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπεσαν θύματα σωματικής βίας ή σεξουαλικής κακοποίησης μέσα σε μόλις ένα χρόνο.

Επιπλέον με βάση την πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στην Ελλάδα και που επικαλείται η ΕΙE, αναφέρεται πως το 24% των γυναικών έχει υποστεί σωματική βία (18% από σύντροφο και 6% από άλλο άτομο), ενώ σεξουαλική βία αναφέρεται από το 6% των γυναικών (5% από σύντροφο και 1% από άλλο άτομο).

Όσο για τα στατιστικά της Ελλάδας, τα περιστατικά βιασμών υπολογίζονται σε 5.000 ετησίως, ενώ μόνο 150 από αυτά πιστοποιούνται και ακολουθούν την επίσημη νομική διαδικασία, πράγμα που, όπως επισημαίνει η ΕΙΕ, προκύπτει ως αποτέλεσμα της έλλειψης ιατροδικαστικών δομών, αφού, σύμφωνα με τον ίδιο τον Πρόεδρο της ΕΙΕ «οι μισοί τουλάχιστον νομοί της χώρας μας δεν διαθέτουν ούτε ένα ιατροδικαστή».

Τα στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ είναι επίσης χαρακτηριστικά, αφού σύμφωνα με διεξαγόμενες έρευνες, 1 στις 3 γυναίκες θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της κάποια στιγμή στη ζωή της, ενώ 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Το ποσοστό των 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, ενώ 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι πέφτουν θύματα εμπορικής διακίνησης κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την καταναγκαστική εργασία.

Σε έναν, κατά κύριο λόγο, ανδροκρατούμενο κόσμο, δημιουργείται η καταστροφική και επικίνδυνη αντίληψη πως οι γυναίκες πρέπει έχουν “δεύτερο λόγο” στα πράγματα και να “ελέγχονται”, πράγμα που έχουμε δει επανειλημμένα πόσο ακραίες διαστάσεις παίρνει και πόσο βαριά κοστίζει την ελευθερία και την ισότητα των γυναικών παγκοσμίως.

Πάνω από 700.000.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο σήμερα έχουν παντρευτεί σε παιδική ηλικία (κάτω των 18 ετών), ενώ από αυτές τις γυναίκες, πάνω από 1 στις 3 ή περίπου 250.000.000 παντρεύτηκαν πριν από τα 15 τους χρόνια.

Οι νύφες και τα παιδιά που εμπλέκονται σε μη συναινετικούς γάμους δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτούν το ασφαλές σεξ και επομένως είναι ευάλωτοι σε πρόωρες εγκυμοσύνες, αλλά και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του ιού HIV.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γάμοι των ανήλικων παιδιών αναδεικνύουν περίτρανα την ενήλικη βαρβαρότητα και συνδέονται άμεσα με την κουλτούρα και τη φτώχεια των περιοχών αυτών. Τα περιστατικά αυτά, πέρα απ’ το τεράστιο ψυχολογικό και σωματικό κόσμος που αποφέρουν, “κλέβουν” με το χειρότερο τρόπο την παιδική αθωότητα και ηλικία των ανθρώπων αυτών.

Περίπου 120.000.000 κορίτσια σε όλο τον κόσμο (δηλαδή παραπάνω απο 1 στις 10) έχουν βιώσει εξαναγκασμένη συνουσία ή άλλες σεξουαλικές παρενοχλήσεις κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Οι διαστάσεις της σεξουαλική βίας:

Η σεξουαλική βία μπορεί να συμβεί σε διάφορες περιστάσεις και να εμφανιστεί με πολλές μορφές, γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνουμε αμέσως δράση κάθε φορά που παρατηρούμε οποιαδήποτε απειλή βίας στο περιβάλλον μας. Οι διαστάσεις της σεξουαλικής κακοποίησης συμπεριλαμβάνουν:
– Το βιασμό (εντός γάμου ή σχέσης, από ξένους, ή κατά τη διάρκεια ένοπλης επιδρομής και πολέμου).
– Τις ανεπιθύμητες σεξουαλικές προτάσεις και χειρονομίες, συμπεριλαμβανομένου του εξαναγκασμού σε συνουσία, της απαίτησης για σεξ με παροχή ανταλλαγμάτων ή την οποιαδήποτε πράξη που προκαλεί βλάβη και τραυματισμό στη φυσική και σωματική υπόσταση κάποιου.
– Τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών και ανηλίκων γενικότερα.
– Τον εξαναγκασμό σε γάμο ή την υποχρεωτική συγκατοίκηση, συμπεριλαμβανομένου του γάμου σε παιδική ηλικία.

H Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών στην Ελλάδα:

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, η οποία έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ, ως παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, έχουν ξεκινήσει δράσεις και εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι δράσεις που θα διεξαχθούν παντού σήμερα και έχουν ξεκινήσει απ’ την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το φαινόμενο της έμφυλης βίας και ξεκινούν απο πρωτοβουλίες διάφορων φορέων ή συλλόγων, περιλαμβάνοντας ομιλίες, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων ή εκθέσεις φωτογραφιών, άμεσα σχετιζόμενων με το φαινόμενο της γυναικείας κακοποίησης και των έμφυλων διακρίσεων.

Με αφορμή τη σπουδαιότητα της ημέρας, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων έκανε κάλεσμα, στο οποίο είπε τα εξής:

“Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: «δεν είσαι η μόνη – δεν είσαι μόνη»​.

Η 25η Νοεμβρίου αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως η ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, υπενθυμίζοντας ότι δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση. Απεναντίας, η ψυχολογική, σεξουαλική, σωματική ή λεκτική βία κατά των γυναικών, αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που δεν περιορίζεται σε σύνορα, κοινωνικούς, οικονομικούς ή πολιτισμικούς περιορισμούς, αλλά μας αφορά όλους και όλες.”

Με αφορμή, λοιπόν, την 25η Νοέμβρη, η ΓΓΙΦ τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, σύμφωνα με την ίδια “όχι ως μια ακόμη επέτειο, αλλά ως μια «κραυγή» αναγκαιότητας για την εξάλειψή της”.

Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η ΓΓΙΦ διοργάνωσε μια μεγάλη συναυλία την Πέμπτη στις 22 Νοεμβρίου του 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην οποία συμμετείχε η Ευανθία Ρεμπούτσικα και η Έλλη Πασπαλά, με στόχο την ανάδειξη του φαινομένου της έμφυλης βίας που αφορά και αγγίζει ΚΑΙ τη χώρα μας.

Επιπλέον, ούτε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας έμεινε άπραγη, αφού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, απευθύνει «Κάλεσμα στις εργαζόμενες της πόλης και της υπαίθρου, στις άνεργες γυναίκες να διεκδικήσουμε μαζί μέτρα που ουσιαστικά μπορούν να συμβάλλουν στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών» υπογραμμίζοντας ότι, «η βία κατά των γυναικών, αυτό το σοβαρό και υπαρκτό κοινωνικό φαινόμενο, συνδέεται άρρηκτα με τις εκμεταλλευτικές κοινωνίες όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός, ο ατομικός τρόπος ζωής, οι αναχρονιστικές απόψεις για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία που αγκαλιάζουν και τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων».

Στην ανακοίνωσή της, η Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) επεσήμανε τα εξής: “Σήμερα που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες δεν μας αρκεί να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για ολιγοήμερη φιλοξενία στους ξενώνες και μετά μες στη μιζέρια της “φιλόπτωχης αλληλεγγύης”, αντί να διεκδικήσουμε δουλειά με δικαιώματα, αξιοπρεπή μισθό, προνοιακές παροχές.”

Η ΟΓΕ ανακοίνωσε τις βασικές της διεκδικήσεις, οι οποίες αφορούν τη χρηματοδότηση απ΄τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, με σκοπό την πρόληψη φαινομένων έμφυλης βίας, προκειμένου να παρέχεται στήριξη στις κακοποιημένες γυναίκες. Η δεύτερη σημαντική διεκδίκηση αφορά τη λήψη μέτρων στήριξης για τις άνεργες γυναίκες ή τις γυναίκες μονογονεϊκών και πολύτεκνων οικογενειών, την αξιοπρεπή τους μισθολογική αμοιβή και την ύπαρξη σταθερής εργασίας, η οποία πρέπει να κατοχυρώνεται απο Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, προκειμένου να μπορέσουν οι γυναίκες “να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.”

Το σποτ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων:

Με αφορμή την ύστατη σημασία της 25ης Νοεμβρίου και των πολυάριθμων περιστατικών γυναικείας κακοποίησης που καταγράφεται παγκοσμίως, οφείλουμε να συνειδητοποιούμε τη σπουδαιότητα της μέρας αυτής και την ανάγκη να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι άνθρωποι, προκειμένου να εξαλειφθεί αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων μιλάει ανοιχτά για ακόμη μια φορά για το εξαιρετικά σημαντικό αυτό θέμα που μας αφορά όλους, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, με ένα βίντεο, το οποίο αποβλέπει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Με αφορμή, λοιπόν, τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων εντατικοποιεί με το έργο της ακόμη περισσότερο το στόχο της, ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια, “δεν είναι άλλος από το να σπάσουμε οριστικά τις αλυσίδες της σιωπής, να απελευθερωθούν οι γυναίκες από τα δεσμά του φόβου, της απομόνωσης και της ενοχής. Συνολικά με τις πολιτικές και τις δράσεις μας, αγωνιζόμαστε για την αποδόμηση των μέχρι πρότινος κατεστημένων και αναχρονιστικών στερεοτύπων, που κρατούν τις γυναίκες «αιχμάλωτες» και συντηρούν ένα καθεστώς «Κεκλεισμένων των θυρών» για όλα όσα βιώνουν λόγω έμφυλων ανισοτήτων.”

Με το μήνυμα «Δεν είσαι (η) μόνη»- μίλησέ μας, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων ενθαρρύνει όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως, είτε έχουν δεχθεί έμφυλη βία, είτε αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις στο περιβάλλον τους, να απευθυνθούν στις υπηρεσίες των δομών της και να λάβουν δωρεάν και εχέμυθα όλες εκείνες τις παροχές, οι οποίες συστάθηκαν αποκλειστικά για να τους προσφέρουν βοήθεια, σύμφωνα με δήλωση της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων, Φωτεινής Κούβελα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;