Φαγούρα στο σώμα: Ποιες οι αιτίες και τι μπορεί να κρύβεται απο πίσω;
Θέλει προσοχή η φαγούρα!

Η φαγούρα στο σώμα είναι μια ερεθιστική αίσθηση που μας κάνει να ξυνόμαστε, μανιωδώς πολύ συχνά, κοκκινίζοντας όλη τη γύρω περιοχή του δέρματος.

Γνωστή και ως “κνησμός”,  η δερματική φαγούρα μπορεί να είναι αποτέλεσμα εξανθήματος ή άλλης πάθησης, όπως δερματίτιδας ή ακόμα και ψωρίασης.

Ανάλογα με την αιτία για τη φαγούρα κάθε φορά, το δέρμα μπορεί να φαίνεται φυσιολογικό, ή να είναι κόκκινο ή τραχύ ή να έχει μικρά εξογκώματα και φουσκάλες.

Σε κάθε περίπτωση, ενδέχεται να υποδεικνύει κάποιο ευρύτερο πρόβλημα υγείας.

Οι βασικότερες και συνηθέστερες αιτίες για τη φαγούρα στο σώμα είναι οι εξής:

Φάρμακα
Συχνά, η φαγούρα στο σώμα προκύπτει ως αντίδραση σε φάρμακα ( αντιβιοτικά, αντιμυκητιασικά, αναλγητικά), τα οποία μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένα εξανθήματα και κνησμό.

Ξηρό δέρμα
Αν δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια, ερυθρότητα ή μικρά σπυράκια στην περιοχή της φαγούρας, τότε μια πολύ πιθανή και συνηθισμένη αιτία είναι η ξηροδερμία. Το ξηρό δέρμα συνήθως οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η αυξημένη ζέστη, το κρύο με χαμηλή υγρασία, η μακροχρόνια χρήση κλιματιστικού, ενώ ακόμη και το πολύ συχνό πλύσιμο στο μπάνιο, θεωρείται βασική αιτία της ξηροδερμίας.

Δερματικές παθήσεις
Η έντονη φαγούρα μπορεί να προκληθεί απο δερματικές παθήσεις, όπως έκζεμα (δερματίτιδα), ψωρίαση, ψείρες, ανεμοβλογιά αλλά και κνίδωση. Η φαγούρα επηρεάζει συνήθως συγκεκριμένα σημεία του σώματος και συνοδεύεται και από συμπτώματα, όπως το ερεθισμένο, κόκκινο δέρμα, τα μικρά σπυράκια και οι φουσκάλες.

Νευρολογικές διαταραχές
Μια ακόμη αιτία για τη φαγούρα στο δέρμα αποτελούν οι παθήσεις που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα. Τέτοιες είναι, για παράδειγμα, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο έρπης ζωστήρας, οι οποίες ενδέχεται να προκαλούν κνησμό.

Εσωτερικές ασθένειες
Οι εσωτερικές ασθένειες που μπορεί να συμβάλλουν στην έντονη φαγούρα στο σώμα είναι οι εξής: ηπατική νόσος, δυσανεξία στη γλουτένη ( δλδ. κοιλιοκάκη), νεφρική ανεπάρκεια, αναιμία (δλδ. ανεπάρκεια σιδήρου), προβλήματα του θυρεοειδούς και κάποια είδη καρκίνου, όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα. Η φαγούρα συνήθως επηρεάζει ολόκληρο το σώμα.

Εγκυμοσύνη
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μερικές γυναίκες βιώνουν φαγούρα στο δέρμα, ιδιαίτερα σε σημεία του σώματος, όπως κοιλιά, μηρούς, στήθος και χέρια. Κάποιες άλλες δερματικές παθήσεις, όπως η δερματίτιδα, μπορεί επίσης να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ερεθισμός και αλλεργικές αντιδράσεις
Το μαλλί, ως υλικό από το οποίο φτιάχνονται πολλά είδη ρουχισμού, τα χημικά, τα σαπούνια και άλλες ουσίες μπορεί να δημιουργήσουν ερεθισμό στο δέρμα και να προκαλέσουν κνησμό. Συχνά, κάποιες ουσίες, όπως αυτές που περιέχονται στα καλλυντικά, για παράδειγμα, ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση, η οποία εκδηλώνεται ΚΑΙ με κνησμό, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων. Επιπρόσθετα, οι διατροφικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν εξίσου έντονη δερματική φαγούρα.

Δες κι αυτό: Αυτά είναι τα σημάδια ότι χρησιμοποιείς λάθος κρέμα για την επιδερμίδα σου!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
 1 
 0 
 1 
 1