Αυτά τα 5 πράγματα
Χωρίς μνήμη, δεν υπάρχει ταυτότητα!

Η μνήμη είναι το ζωτικότερο στοιχείο της συνείδησης του ανθρώπου.

Χωρίς μνήμη, δεν υφίσταται ταυτότητα, γι’ αυτό και βλέπουμε στις περιπτώσεις του αλτσχάιμερ, για παράδειγμα, τι σημαίνει να “χάνει” κανείς ολοκληρωτικά τη μνήμη του και να αδυνατεί να θυμηθεί θεμελιώδη, απλά πράγματα, όπως το όνομα των φίλων του ή του ίδιου, το που βρίσκεται ή το ποιο είναι το παρελθόν του.

Απ’ την άλλη, γεννάται και το εξής ερώτημα: Μήπως καλύτερα να χάνουμε τη μνήμη μας, έτσι ώστε με έναν ανώδυνο τρόπο, που “δεν είναι στον έλεγχο μας” να γινόμαστε πιο “ανάλαφροι” και χαρούμενοι, περισσότερο απαλλαγμένοι απ’ τις ανήσυχες σκέψεις και τα “βαρίδια” του παρελθόντος;

Το παρατηρούμε απ’ την εμπειρία, ότι η μνήμη μας πολλές φορές αποδυναμώνεται, είτε λόγω κούρασης, σωματικής και ψυχολογικής, είτε λόγω κάποιας ευρύτερης ασθένειας, όπως το αλτσχάιμερ.

Το να ξεχάσουμε τι ψάχναμε όταν ανοίξαμε την πόρτα του ψυγείου, ή που αφήσαμε το κινητό μας πριν 5 λεπτά, αυτά είναι πράγματα που απασχολούν τη μνήμη των περισσότερων ανθρώπων και επομένως δεν είναι διόλου ανησυχητικά!

Γιατί όμως ξεχνάμε τόσο συχνά; Μήπως γιατί ζούμε σε έναν κόσμο, που πραγματικά μας “βομβαρδίζει” απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ με χιλιάδες πληροφορίες και μηνύματα, τα οποία τελικά μας αποπροσανατολίζουν;

Είναι γονιδιακό το ζήτημα ή έχει να κάνει με το πέρας της ηλικίας;

Παρακάτω, θα δούμε 5 πράγματα, τα οποία ενδέχεται να “εξασθενούν” τη μνήμη μας, σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

  1. Ύπνος μικρής ή μεγάλης διαρκείας

Υπάρχει μια μεγάλη και άμεση σύνδεση μεταξύ της ποιότητας του ύπνου και των προβλημάτων μνήμης. Ένας καλό νυχτερινός ύπνος είναι εξαιρετικά απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία της μνήμης μας, αλλά και την καθημερινή μας απόδοση.

2. Έλλειψη σωματικής άσκησης

Η εξάσκηση στο σώμα έχει μακροπρόθεσμη και ευεργετική επίδραση σε ζητήματα μνήμης, καθώς βελτιώνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και ενισχύει τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων. Η εντατική γυμναστική μπορεί να επιβραδύνει τα σημάδια γήρανσης που σχετίζονται με την άνοια.

3. Λήψη φαρμάκων

Ορισμένα φάρμακα ενδέχεται να προκαλούν ή να ενισχύουν τα φαινόμενα αποδυναμωμένης μνήμης και να μειώνουν τις πνευματικές μας επιδόσεις μέσα στη μέρα.

4. Υπερβολικό άγχος

Η μεγαλύτερη ίσως ταλαιπωρία για τον οργανισμό και την ψυχική μας υγεία είναι το ακατάσχετο στρες και το άγχος. Όταν ο οργανισμός μας  βρίσκεται σε κατάσταση στρες, εκκρίνει περισσότερη κορτιζόλη απ’ όση πραγματικά χρειάζεται, πράγμα που έχει ως συνέπεια το “σαμποτάζ” του εγκεφάλου απο το να δημιουργήσει νέες μνήμες. Αν βιώνουμε καθημερινά πολύ έντονο στρες, είναι πιθανό να εμφανίζουμε δυσκολίες στο να ανακτήσουμε μνήμες.

5. Κάπνισμα

Ως γνωστών, το κάπνισμα είναι βλαβερό για ό, τι αφορά τον άνθρωπο, απο το σώμα του και την υγεία των εσωτερικών οργάνων του, μέχρι τη μνήμη του, τη δυνατότητά του να αφομοιώνει νέες γνώσεις και γενικότερα τη σκέψη του.

Δες κι αυτό: Εξεταστική: Αυτό πρέπει να κάνεις για να έχεις καλύτερη μνήμη!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;