Κατεβαίνοντας από τους διαδικτυακούς μας θρόνους
Ώρες ώρες απορώ πώς αυτό το facebook και πώς αυτό το twitter «αντέχουν» τόσους βασιλιάδες και ειδικούς ταυτόχρονα.

Πως βαστάνε τόση κριτική, που γίνεται με τόση ευκολία, που έχει μηδαμινή αξία κι όμως έχει βλέψεις να «αλλάξει» τον κόσμο.

Τελευταίο κρούσμα τελειωμένης κριτικής που παρατήρησα ήταν την προηγούμενη βδομάδα με τα σχόλια που διάβαζα παντού για το next top model. Ήταν στη φάση που κούρευαν και έφτιαχναν τα μαλλιά των μοντέλων και έδειχναν εικόνες με τις κοπέλες που έκλαιγαν που τις κούρευαν. Και σχολίαζαν από κάτω ότι αυτές κλαίνε που τους κόβουν τα μαλλιά ενώ θα έπρεπε να ευχαριστούν που έχουν και αυτά που έχουν και που τους δίνεται η επιλογή αυτή, ενώ άλλοι δεν το έχουν αυτό. Και δίπλα σε αυτά, φωτογραφίες καρκινοπαθών χωρίς μαλλιά. Και αναρωτιέμαι: Πόσο έλεος μπορεί να είσαι για να κάνεις έναν τέτοιο συνειρμό σε ένα τέτοιο πράγμα;

Με τη λογική της ντροπής και των ενοχών στην τελική δεν θα έπρεπε να κάνουμε απολύτως τίποτα. Θα μέναμε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας, δεν θα μιλούσαμε σε κανέναν, δεν θα κάναμε τίποτα από τον φόβο μήπως προσβάλουμε κάποιον ή βάλουμε την πολύτιμη ζωή μας σε κίνδυνο.

Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Αυτό που κάνουμε κριτική απλά για να κάνουμε είναι το θέμα. Επειδή μπορούμε. Χωρίς να σκεφτούμε ότι αυτό που λέμε είναι κουταμάρα, το λιγότερο, αλλά μπορεί και να προκαλέσει λύπη, θυμό, στενοχώρια, πίκρα, πόνο. Επίσης είναι μεγάλο πρόβλημα να μην μπορούμε να ξεχωρίσουμε το πότε και σε ποια θέματα θα κάνουμε κριτική. Το να κάνεις μια κριτική σαν την παραπάνω που ανέφερα είναι τουλάχιστον χαζό, για να μην πω κάτι χειρότερο.

Κι αν νιώθεις υπεράνω, ότι αυτό και άλλα ανάλογα προγράμματα είναι κατώτερα του επιπέδου σου θα σου θυμίσω ότι η τηλεόραση (και πολλά άλλα πράγματα) είναι η εικόνα μας, η εικόνα της κοινωνίας μας. Μας δείχνουν αυτά που πουλάνε, αυτά που θέλουμε να δούμε. Και ναι, θέλουμε να δούμε να κλαίνε που τους κόβουν τα μαλλιά, είναι από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια του συγκεκριμένου.

Γι’αυτό μην πέφτετε από τα σύννεφα όταν τα βλέπετε αυτά και μην τα κατακρίνετε. Κάποιος τα βλέπει και πουλάνε. Και είστε και εσείς ανάμεσα σε αυτούς, γιατί αλλιώς πώς θα μπορούσατε να τα σχολιάσετε. Δεν είναι δυνατόν να κάνει τηλεθέαση χωρίς να το βλέπει ο κόσμος. Είναι αντίστοιχο του ότι κανείς δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ αλλά βγήκε πρώτος.

Πραγματικά, αν κάποιος έκρινε μόνο από τις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα θα πίστευε ότι όλοι είμαστε τουλάχιστον καθηγητές πανεπιστημίου, γνώστες του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ικανοί να κάνουμε την εξωτερική διπλωματία της χώρας. Ποιος να πιστέψει λοιπόν ότι αυτός που γράφει το βαθυστόχαστο quote στο Facebook βλέπει κρυφά στο διπλανό tab του browser next top model στο web tv του star και έχει ήδη αγαπημένη παίχτρια. Και δεν είναι η πράξη αυτή καθεαυτή που είναι χαζή. Όχι, αυτό που είναι τελείως χαζό είναι το ότι νιώθει ντροπή γι’ αυτό που κάνει και το κρύβει.

Μέχρι εκεί φτάνει το μυαλό μας. Αντί να ανοίγει με όλες αυτές τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, τόσο πιο πολύ κλείνει. Άιντε, περαστικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;