Άθικτο καράβι 2.400 ετών βρέθηκε στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας!
Είναι όντως το αρχαιότερο ναυάγιο που έχει βρεθεί;

Μια συναρπαστική ανακάλυψη έγινε στη Μαύρη Θάλασσα. Ένα άθικτο ναυάγιο 2.400 ετών, που όλα δείχνουν πως είναι το αρχαιότερο που έχει βρεθεί ποτέ, απείραχτο βρισκόταν στον πυθμένα για χιλιάδες χρόνια.

Οι ομάδα αρχαιολόγων Black Sea Maritime Archaeology Project, που έκανε την ανακάλυψη, μιλά για ένα αρχαιοελληνικό καράβι 23 μέτρων, στο οποίο έχουν διατηρηθεί το ιστίο, το πηδάλιο, τα καθίσματα των κωπηλατών. Το γεγονός ότι για τόσους αιώνες βρισκόταν δύο χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, όπου υπάρχει σημαντική έλλεψη οξυγόνου, φαίνεται πως έπαιξε τον μεγαλύτερο ρόλο στη διατήρηση του πλοίου σε τόσο καλή κατάσταση.

“Το να βρεθεί ένα “άθικτο” πλοίο χρονολογούμενο από την κλασική εποχή, 2 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι κάτι που δε θα θεωρούσα ποτέ πιθανό”, είπε ο καθηγητής Jon Adams, επικεφαλής ερευνητής της Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP), της ομάδας που έκανε την ανακάλυψη. “Το εύρημα αυτό θα αλλάξει όσα γνωρίζαμε για τη ναυπηγία και τη ναυτιλία στον αρχαίο κόσμο”.

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης, είναι πως το καράβι που βρέθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, πιστεύεται ότι ήταν εμπορικό πλοίο. Ο ίδιος τύπος πλοίου, σύμφωνα με τους ερευνητές, εντοπίζεται σε αρχαιοελληνικό πήλινο αγγείο, το Αγγείο των Σειρήνων (Siren Vase), που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο και απεικονίζει τον Οδυσσέα δεμένο στο κατάρτι του πλοίου του για να μην υποκύψει στις Σειρήνες.

Υπάρχει λοιπόν η εκτίμηση, πως το πλοίο του ναυαγίου είναι της ίδιας εποχής με εκείνη που φιλοτεχνήθηκε το αγγείο.

Δες κι αυτό: 5 διάσημα μυστήρια που παραμένουν ακόμη άλυτα!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;