Είναι γεγονός! Αυτή η χώρα νομιμοποίησε την κάνναβη για ψυχαγωγία!
Ναι, συνέβη!

Είναι πλέον επίσημο! Ο Καναδάς έγινε η πρώτη χώρα των G20, η δεύτερη παγκοσμίως μετά την Ουρουγουάη (2013), που περνά νόμο που επιτρέπει την κατοχή και χρήση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Δεν είναι λίγες οι χώρες που επιτρέπουν τη χρήση της ιατρικής μαριχουάνας, έτσι και στον Καναδά ήταν νόμιμη ήδη από το 2001. Ωστόσο η νέα αυτή απόφαση είναι αξιοσημείωτη για τα παγκόσμια δεδομένα, αφού οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα εκφράσει σαφή γνώμη για τις επιπτώσεις του. Σε κάθε περίπτωση όμως, η νομιμοποίηση της κάνναβης είχε συμπεριληφθεί στις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό στις εκλογές του 2015. Και τελικά φρόντισε να την πραγματοποιήσει.

Το μέτρο ξεκίνησε να ισχύει από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 17 Οκτωβρίου (5.30 ώρα Ελλάδος). Παρά το κρύο που υπήρχε, εκατοντάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν έξω από το κατάστημα Tweed που θα πραγματοποιούσε τις πρώτες νόμιμες πωλήσεις.

Της νομιμοποίησης προηγήθηκε μια τεράστια ενημερωτική καμπάνια για το τι συνεπάγεται το νέο μέτρο, στο πλαίσιο της οποίας εστάλησαν και περισσότερα από 15 εκατ. e-mails σε Καναδούς Πολίτες. Ωστόσο, κάποιοι περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ, αφού η αγορά και η κατανάλωση επιτρέπεται σε συγκεκριμένα μέρη και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Παρόλα αυτά μένουν πολλά θέματα προς επίλυση. Η επιστημονική κοινότητα είναι διχασμένη ως προς το ζήτημα, ενώ δεν έχουν αποσαφηνιστεί και βασικά ζητήματα όπως η χρήση κάνναβης από οδηγούς.

Ανέτοιμη εμφανίζεται ωστόσο και η αγορά για την υλοποίηση του μέτρου. Εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων θα πραγματοποιείται αρχικά online (γεγονός που οι επικριτές υποστηρίζουν ότι θέτει ζητήματα ασφάλειας). Είναι ενδεικτικό πάντως ότι στην περιοχή της πόλης του Οντάριο αρχικά θα υπάρξει μόνο ένα σημείο λιανικής πώλησης, ενώ στη Βρετανική Κολούμπια (που καταγράφει και τα υψηλότερα επίπεδα χρήσης κάνναβης) θα υπάρχει μόνο ένα κατάστημα που θα είναι ανοιχτό μόνο τις Τετάρτες.

Επιπλέον δεν είναι σαφής ακόμη η εικόνα για το τι θα ισχύσει για τους παράνομους διακινητές και κατά πόσο θα συνεχίζουν τη δράση τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, για να εξαλειφθεί η μαύρη αγορά θα χρειαστούν τουλάχιστον 4 χρόνια.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται πάντως αισιόδοξη για νέα νομοθεσία. Εκτιμά πως θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη προστασία των ανηλίκων από τα ναρκωτικά, αλλά και καλύτερη αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου και του εγκλήματος. Υπολογίζει δε ότι τα έσοδα από τις νόμιμες πωλήσεις κάνναβης θα ανέλθουν στα 400 εκατ. δολάρια Καναδά σε ετήσια βάση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;