Ο δεκάλογος του ευτυχισμένου φοιτητή!
Είσαι φοιτητής αλλά νιώθεις άσχημα επειδή μένεις ακόμα με τους γονείς σου; Επειδή μοιράζεσαι ένα παλιό δυάρι με άλλους τρεις;

 

Είσαι φοιτητής αλλά νιώθεις άσχημα επειδή μένεις ακόμα με τους γονείς σου; Επειδή μοιράζεσαι ένα παλιό δυάρι με άλλους τρεις; Επειδή δεν έχεις χρήματα ούτε για το εισιτήριο για να πας στη σχολή; Επειδή η σχολή σου είναι κλειστή και εσύ δεν έχεις χρήματα ούτε για να πας για καφέ;

Σε καταλαβαίνουμε απόλυτα!

Η ζωή του φοιτητή, όπως και κάθε Έλληνα έχει αλλάξει δραματικά και το βιοτικό του επίπεδο έχει ισοπεδωθεί, όμως εσύ που είσαι φοιτητής έχεις ένα λόγο λιγότερο να στεναχωριέσαι και πολλούς λόγους περισσότερους να χαίρεσαι, ακριβώς επειδή είσαι φοιτητής. Φοιτητής/ τρια σημαίνει πως είσαι νέος, φιλόδοξος και ανερχόμενος. Σημαίνει πως έχεις όλη τη ζωή μπροστά σου για να ονειρευτείς και να πραγματοποιήσεις όσα θέλεις πραγματικά. Ακόμα κι αν όλα γύρω σου φαίνονται απελπιστικά, εσύ μπορείς να ελπίζεις, να ονειρεύεσαι, να διεκδικείς, γιατί η ευτυχία σου εξαρτάται μόνο από εσένα. Αρκεί μόνο να συνειδητοποιήσεις πως η ευτυχία δεν είναι κατάσταση που υπάρχει ή δεν υπάρχει, αλλά στάση ζωής και πως οι εξωτερικές συνθήκες βοηθούν ή δυσκολεύουν την επίτευξη της, σε καμιά όμως περίπτωση δεν την ορίζουν.

Ευτυχία σημαίνει θέλω να είμαι ευτυχισμένος, γιατί αν δε θέλω, ακόμα κι αν όλοι οι εξωτερικοί παράγοντες γύρω μου είναι ιδανικοί, τελικά δεν πρόκειται να νιώσω ευτυχισμένος, επειδή απλά δεν το επιδιώκω!

Προϊόν εμπειρίας, αλλά και ερευνών το άρθρο αυτό σου παραθέτει δέκα μαθήματα ζωής από τη φoιτητική εμπειρία για να δεις αλλιώς τα πράγματα και να χαρείς τη ζωή όσο είσαι ακόμα φοιτητής/τρια. Φιλική συμβουλή σταμάτα να παραπονιέσαι και πέρνα όσο καλύτερα μπορείς, αξιοποιώντας μόνο τη δύναμη που κρύβεις μέσα σου.

1. Μην κόλλας σε ότι σου λείπει.

Η ευτυχία δεν προκύπτει αυτόματα επειδή έχεις ωραίο σπίτι ή πήρες νέο tablet και δεν εξαρτάται ποτέ από μία μόνο παράμετρο. Αυτό σημαίνει πως μπορείς να είσαι ευτυχισμένος ακόμα και αν δεν έχεις iphone 5, ακόμα και αν δε τα έχεις με το/ τη σύντροφο των ονείρων σου, ακόμα κι αν δεν έχεις περάσει κανένα μάθημα. Πολύ απλά ξεκόλλα το μυαλό σου από αυτά που σου λείπουν και δείξε ευγνωμοσύνη για ότι έχεις. Τίποτα δεν αποτελεί ικανή συνθήκη για την ευτυχία. Οι εμμονές σου είναι απλά το άλλοθι για να μην περνάς καλά.

2. Ξέχνα το ποίημα για τη συνταγή της ευτυχίας.

Αν και η ευτυχία είναι γλυκιά, εντούτοις δεν είναι γλυκό. Άρα δεν έχει συνταγή. Η ευτυχία είναι κατάσταση πράγμα που σημαίνει ότι δε μπαίνει σε καλούπια και φόρμες. Είναι απόλυτα προσωπική υπόθεση και θέλει προσωπική δουλεία με τον εαυτό σου για να βρεις τι σε κάνει ευτυχισμένο ανεξάρτητα από το τι θέλουν οι άλλοι για σένα. Ευτυχία είναι να κάνεις αυτό που λέει η καρδία σου και μόνο.

3. Συνειδητοποίησε πως η γνώση είναι δύναμη

Είμαι φοιτητής/τρια σημαίνει πως σκέπτομαι, πως αγωνίζομαι για αυτά που με εκφράζουν, πως δε μασάω και δεν καταπίνω ότι μου λένε. Το ότι μπήκες στο ΤΕΙ/ ΑΕΙ σημαίνει πως προσπάθησες και πέτυχες να μπεις σε ένα άλλο επίπεδο, όπου η μόρφωση είναι αντικείμενο επιλογής και δύναμη στα χέρια σου. Δεν έχει σημασία αν περνάς τα μαθήματα με άριστα, σημασία έχει να αξιοποιείς το όπλο της μόρφωσης και να μάχεσαι για τα «πιστεύω» σου.

4. Δικτυώσου και κάνε φίλους

Φοιτητικά χρόνια σημαίνει παρέες, φιλίες, βόλτες, συναντήσεις και συζητήσεις. Τα χρόνια αυτά είναι μια χρυσή ευκαιρία να γνωρίσεις και να συναναστραφείς με νέους και ενδιαφέροντες ανθρώπους. Ακόμα κι αν μοιάζεις ή δε μοιάζεις μαζί τους σίγουρα θα κερδίσεις πολλά και θα μάθεις περισσότερα για σένα και τον κόσμο. Μην κλείνεσαι στο κλειστό σου περιβάλλον, ανοίξου και μοιράσου σκέψεις, όνειρα και εμπειρίες. Μαζί με τους άλλους είσαι πάντα πιο δυνατός και πιο κοντά στην ευτυχία.

5. Κόψε τη μουρμούρα

Μη φορτίζεις την καθημερινότητα σου με γκρίνια και δράματα. Εκτός από τον εαυτό σου κάνεις κακό και στους άλλους, οι οποίοι θα σε κάνουν πέρα και τότε θα είσαι πραγματικά δυστυχισμένος/η.

6. Δράσε και πράξε

Όταν μένεις άπραγος βαριέσαι κι όταν βαριέσαι γίνεσαι δυστυχισμένος/η. Μην κάνεις κάθε μέρα τα ίδια και τα ίδια, άσε τους καφέδες, το τάβλι, τη βιβλιοθήκη και κυρίως μην κλείνεσαι στο σπίτι σου. Βγες έξω και δράσε! Μπες σε εθελοντικές οργανώσεις, γυμνάσου, εκπαιδεύσου σε κάτι, δημιούργησε κάτι, εκτόνωσε τη δημιουργική σου ενέργεια και μην εγκλωβίζεις τις ικανότητες σου.

7. Βοήθησε

Η προσφορά σε αυτόν που έχει ανάγκη επιστρέφει πολλαπλάσια ψυχικά οφέλη από αυτά που δίνει. Κάνε πράξη κάθε σου ευαισθησία και πρόσφερε ότι μπορείς. Σημειώσεις, ρούχα, συμπαράσταση, παρέα, ότι μπορείς. Θα νιώσεις δυνατός/η, θα νιώσεις σπουδαίος/α.

8. Σκέψου θετικά

Το έχουμε πει ξανά και ξανά, μόνο όταν πιστεύεις ότι είσαι ευτυχισμένος γίνεσαι τελικά ευτυχισμένος. Μην κάνεις αρνητικά σενάρια για το μέλλον από ανασφάλεια. Σκέψου θετικά μόνο για το παρόν, άσε το μέλλον στην ώρα του και αποδεσμεύσου το παρελθόν.

9. Ζήσε το τώρα

Όπως είπαμε και πριν, ο μόνος πραγματικά υπαρκτός χρόνος είναι ο Ενεστώτας. Μη σκέφτεσαι λοιπόν το μέλλον και αφήνεις το παρόν να περνάει ανεκμετάλλευτο με τη δικαιολογία ότι θα το κάνω αργότερα. Τα φοιτητικά χρόνια περνούν γρήγορα και όπως κάθε άλλη μέρα δεν ξαναγυρνούν. Ζήσε τη στιγμή σαν να είναι η τελευταία.

10. Αξιοποίησε της ευκαιρίες

Τώρα που είσαι ακόμα μικρός και δεν έχεις υποχρεώσεις αξιοποίησε ότι έχεις για μια καλύτερη ζωή. Αξιοποίησε τώρα τον ελεύθερο χρόνο σου, την όρεξη σου, τη θέληση και τα ταλέντα σου. Ακόμα και χωρίς χρήματα προσπάθησε να εξασφαλίσεις επαγγελματική εμπειρία, να κάνεις γνωριμίες, να εξελίξεις τις δεξιότητες σου και προετοιμάσου για τις ευκαιρίες που έρχονται.

Μη ξεχνάς πως η επιτυχία αγάπα τους προετοιμασμένους! Είσαι φοιτητής που σημαίνει ότι έχεις στα χέρια σου ένα εισιτήριο. Διάλεξε τον προορισμό της καρδιάς σου και ξεκίνα το ταξίδι.

Από όλους εμάς καλή τύχη!

Ειρήνη Μεσσήνη
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
irinimessini@gmail.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;