Επίδομα παιδιού 2018: Πότε ανοίγει τελικά η πλατφόρμα; - Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ!
Επίδομα παιδιού 2018: Δείτε αναλυτικά!

Η διαδικασία για την πληρωμή που αφορά το επίδομα παιδιού 2018 που θα ακολουθήσει τη δήλωση του Α21 από τους εν δυνάμει δικαιούχους, δεν έχει κυλήσει μέχρι στιγμής βάσει χρονοδιαγράμματος, αφού οι καθυστερήσεις διαδέχονται η μία την άλλη.

Ωστόσο, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΑ, που είναι ο αρμόδιος φορεάς για την καταβολή του επιδόματος, αναφέρει πως από την επόμενη εβδομάδα τίθεται σε λειτουργία η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα για την υποβολή της αίτησης Α21 για το επίδομα παιδιού 2018 που χορηγεί, σύμφωνα και με την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας.

Παρότι η αρχική ανακοίνωση της αναπληρώτριας Υπουργού, κ. Φωτίου, ανέφερε πως η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 25 Μαΐου κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό και το υπουργείο αποφάσισε να εξαντλήσει και το τελευταίο 10ήμερο του μήνα. Η νέα αυτή καθυστέρηση γίνεται, βάσει των όσων δηλώνει το Υπουργείο, προκειμένου η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα να είναι επαρκώς δοκιμασμένη και απολύτως διαλειτουργική με άλλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες και ηλεκτρονικά μητρώα του κράτους, όπως για παράδειγμα του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Παιδείας, με τα οποία θα αλληλεπιδρά, ώστε να μειώνει την γραφειοκρατία και τον απαιτούμενο χρόνο επεξεργασίας της αίτησης.

Ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ μάλιστα, κ. Τάγαρης, που υλοποιεί το έργο της δημιουργίας της νέας πλατφόρμας για το Α21 δήλωσε πως το νέο σύστημα θα αντέχει 10.000 αιτήσεις την ώρα, ενώ εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα, έχοντας βέβαια μία μικρή επιφύλαξη μέχρις ότου ολοκληρωθούν επιτυχώς οι δοκιμές.

Μάθε περισσότερα για τα επιδόματα 2018 που δικαιούσαι εδώ!

Η πληρωμή για το επίδομα παιδιού 2018 και συγκεκριμένα της β΄ δόσης θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου, δηλαδή στις 25 – 27 Ιουνίου σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλει την αίτηση του νέου Α21 έως και την 20η Ιουνίου 2018 και θα δικαιούνται το επίδομα βάσει των εξαρτώμενων τέκνων και του εισοδήματος που είχαν το 2017 (σύμφωνα με την φετινή φορολογική δήλωση).

Συγκεκριμένα, όσοι από τους φορολογούμενους είναι δικαιούχοι των νέων οικογενειακών επιδομάτων που χορηγεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) δεν προλάβουν να υποβάλλουν δήλωση και Α21 έως τις 20 Ιουνίου, από την ημέρα βέβαια που θα ανοίξει, είναι βέβαιο ότι θα χάσουν το δικαίωμα να εισπράξουν τα επιδόματα του πρώτου τετραμήνου μέσα στον Ιούνιο.

Όσον αφορά τους ρυθμούς υποβολής, μέχρι χθες το πρωί οι δηλώσεις που είχαν αποσταλεί ηλεκτρονικά στο σύστημα TAXISnet δεν ξεπερνούσαν το 15% του συνόλου αυτών που αναμένεται να υποβληθούν φέτος, παρά το γεγονός ότι απομένουν πλέον μόλις 38 μέρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής.

Η καθυστέρηση στην υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων οφείλεται κυρίως στο ότι το σύστημα TAXISnet, στο οποίο έχει «στηθεί» η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων, ορισμένες μέρες παρουσιάζει προβλήματα στη λειτουργία του και δεν δέχεται αμέσως τα στοιχεία που δηλώνονται, αλλά υποχρεώνει τους λογιστές ή τους ίδιους τους φορολογούμενους που επιχειρούν να υποβάλουν τις δηλώσεις να ξανασυμπληρώσουν τα απαιτούμενα πεδία και τους απαιτούμενους κωδικούς και να τα ξαναϋποβάλουν χάνοντας σημαντικό πολύτιμο χρόνο. Πρόσφατα μάλιστα, από τις 12:30 το μεσημέρι της 17ης Μαΐου έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Μαΐου, δηλαδή για περισσότερες από 12 ώρες, το σύστημα τέθηκε εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η υποβολή περισσοτέρων από 30.000 δηλώσεων.

Επίσης παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτρονική συμπλήρωση των δηλώσεων από όσους φορολογούμενους πρέπει να δηλώσουν ότι «φιλοξενούν» ενήλικα προστατευόμενα τέκνα τους ή άλλα ενήλικα άτομα στις κατοικίες τους, καθώς και από όσους πρέπει να δηλώσουν ότι «φιλοξενούνται». Τα προβλήματα αυτά τα οποία εμπόδιζαν την ομαλή ολοκλήρωση της συμπλήρωσης και υποβολής των δηλώσεων των συγκεκριμένων φορολογουμένων επιλύθηκαν με κάποια καθυστέρηση, αφού δηλαδή είχαν περάσει αρκετές μέρες από τότε που άρχισε να λειτουργεί η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων.

Ενδεικτικό στοιχείο του πόσο καθυστερεί φέτος η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι το γεγονός ότι ενώ έχουν περάσει ήδη 35 μέρες τότε που άρχισε να λειτουργεί στο σύστημα TAXISnet η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποδοχή των δηλώσεων και απομένουν πλέον μόλις 38 μέρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους, ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν αποσταλεί δεν ξεπερνούσε μέχρι χθες το πρωί το 1 εκατομμύριο, όταν το σύνολο αυτών που πρέπει να κατατεθούν υπερβαίνει τα 6,3 εκατομμύρια! Κάθε μέρα υποβάλλονται κατά μέσο όρο μόλις 26.592 δηλώσεις, ρυθμός πάρα πολύ χαμηλός, αν ληφθεί υπόψη ότι μέσα στις 38 ημέρες που απομένουν μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να υποβληθούν περισσότερες από 5,3 εκατομμύρια δηλώσεις για να είναι όλοι οι υπόχρεοι φορολογούμενοι εμπρόθεσμοι.

Ουσιαστικά, για να προλάβουν όλοι οι φορολογούμενοι την προθεσμία της 30ής Ιουνίου θα πρέπει το σύστημα TAXISnet να υποδέχεται καθημερινά κατά μέσο όρο περίπου 140.000 δηλώσεις, δηλαδή ο ημερήσιος ρυθμός υποβολής θα χρειαστεί από σήμερα κιόλας να υπερπενταπλασιαστεί (να αυξηθεί απότομα από 26.592 σε περίπου 140.000 δηλώσεις)! Εναν τόσο απότομα υπεραυξημένο ρυθμό δεν μπορεί να τον αντέξει το σύστημα, αλλά ούτε και οι λογιστές ούτε και οι ίδιοι φορολογούμενοι. Η λογική λέει ότι δεν προλαβαίνουν πλέον όλοι οι υπόχρεοι να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 30 Ιουνίου. Σύμφωνα δε με υπολογισμούς, περισσότεροι από 1.500.000 φορολογούμενοι δεν θα προλάβουν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους πριν από τις 30 Ιουνίου!

Η προθεσμία αναμένεται και φέτος να παραταθεί κατά 3 εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τις 23 Ιουλίου, οπότε πάνω από 1.500.000 φορολογούμενοι θα χρειαστεί να υποβάλουν τις δηλώσεις τους εντός των πρώτων 23 ημερών του Ιουλίου. Οσοι δε από τους φορολογούμενους αυτούς λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει μέσα σε λίγες μέρες να βρουν και τα χρήματα για να πληρώσουν εμπρόθεσμα την πρώτη δόση των οφειλών τους, δεδομένου ότι η προθεσμία για την εξόφληση της δόσης αυτής λήγει στις 31 Ιουλίου.

Αν μάλιστα οι δικαιούχοι του Α21 θα υποβάλουν τις δηλώσεις μετά την λήξη της νέας προθεσμίας που θα δοθεί και αναμένεται να είναι η 20η Ιουλίου, θα χάσουν και το δικαίωμα να εισπράξουν στις 25-27 Ιουλίου μαζεμένα όλα τα ποσά των επιδομάτων του πρώτου εξαμήνου. Ειδικά οι φορολογούμενοι αυτοί θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο για να εισπράξουν μαζεμένα τα ποσά των επιδομάτων που αντιστοιχούν στο πρώτο οκτάμηνο του έτους (στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου).

Με πληροφορίες από το dikaiologitika.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;