Μεγάλες αλλαγές και ΝΕΟ σύστημα για το επίδομα ανεργίας και τον κατώτατο μισθό!
Δείτε αναλυτικά τι ετοιμάζει η κυβέρνηση!

Το νέο αναπτυξιακό σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, περιλαμβάνει σαφή πρόβλεψη τόσο για το επίδομα ανεργίας, όσο και για το όριο του κατώτατου μισθού στη χώρα μας και την αύξησή του.

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσιάσε στο Eurogroup στις 27 Απριλίου, τον πυρήνα του αναπτυξιακού πυρήνη της κυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα επέλθει αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας.

Επιπλεόν, πρόκειται να γίνει σύνδεση των δεικτών της φτώχιας με το επίδομα ανεργίας, ενώ θα δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα αναπροσαρμογής του.

Όπως αναφέρουν και οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην «Αυγή», υπάρχει αναφορά στην επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών συμβάσεων και στον ανασχεδιασμό του προστίμου για την αδήλωτη εργασία ώστε να μειωθεί στο 5% το 2021, ενώ εμπεριέχει και την αναπροσαρμογή του συστήματος επιδότησης της ανεργίας λαμβάνοντας υπόψη τους δείκτες φτώχειας.

Επίδομα στέγασης: Δες ΕΔΩ αν το δικαιούσαι!

Είναι γεγονός ότι με σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου το 2012, ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας μειώθηκε από 751 ευρώ σε 586 για όλους τους εργαζομένους, πλην των νέων έως 25 ετών, για τους οποίους προβλέφθηκε το ποσό των 511 ευρώ, ενώ εν συνεχεία ο τρόπος καθορισμού του πέρασε από τα χέρια των κοινωνικών εταίρων σε αυτά του εκάστοτε υπουργού Εργασίας.

Κινούμενοι στο παράδειγμα που έθεσε η Πορτογαλία, η οποία από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής έως σήμερα έχει ήδη προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις του κατώτατου μισθού, με αποτέλεσμα από 530 ευρώ ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί σε 557 το 2017 και να φτάσει τα 580 ευρώ το 2018, με στόχο να αγγίξει τα 600 ευρώ το 2019, στόχος του αναπτυξιακού σχεδίου είναι να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα υπολογισμού του κατώτατου μισθού, σε σύνδεση με τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και τη στόχευση για την καταπολέμηση της ανεργίας, την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και της παραγωγικότητας.

Η επιδεικόμενη αυτή αύξηση αναμένεται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Από εδώ και στο εξής αναμένεται να καταρτιστεί η διαδικασία επιστημονικής τεκμηρίωσης της αύξησης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα προκειμένου η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους να ξεκινήσει αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;