Μήπως ξέρετε γιατί η 25η Μαρτίου έχει συνδυαστεί γαστρονομικά με τον μπακαλιάρο με σκορδαλιά; Είναι ένα έθιμο που συνδέεται, φυσικά, με τη Σαρακοστή και την Εκκλησία.
Πιο συγκεκριμένα, από πολύ παλιά η Εκκλησία επέτρεπε στους πιστούς να φάνε ψάρι μόνο δύο φορές μέσα στη Σαρακοστή: την ημέρα του Ευαγγελισμού (25 Μαρτίου) και την Κυριακή των Βαΐων.
Ωστόσο, η απάντηση στο γιατί τρώμε συγκεκριμένα μπακαλιάρο κρύβεται στην ορεινή Ελλάδα και στις πιο φτωχές περιοχές, όπου ο παστός μπακαλιάρος ήταν η εύκολη και οικονομική λύση.
Μάλιστα, παστό μπακαλιάρο είχαν ακόμη και στα μικρά μπακάλικα.
Έτσι, με τα χρόνια αυτή η συνήθεια έμεινε μέχρι και σήμερα στην ζωή των ανθρώπων και έγινε μέρος της εθιμοτυπίας του διπλού εορτασμού.
JOBS
Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα
Παραγωγή
Πλήρης Απασχόληση
11-03-2024
Ασπρόπυργος
Πωλήσεις
Εποχιακή Εργασία
15-02-2024
Ναουσα
1.500