ΚΕΑ: Ποιες είναι οι αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση;
ΚΕΑ: Δείτε αναλυτικά!

Στην πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θεανώ Φωτίου για τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», μίλησε και για το ΚΕΑ – Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αλλά και το Κοινωνικό Κράτος.

Αναφέρει λοιπόν η αναπληρώτρια υπουργός, πως σκοπός του υπουργείου είναι να συνεχίσει κανονικά η χορήγηση του ΚΕΑ για 700.000 πολίτες.

Μάλιστα, η κυβέρνηση δεν στοχεύει στο να αυξήσει τη δεξαμενή των δικαιούχων του ΚΕΑ, αλλά να βάζει τους ανθρώπους στην εργασία ώστε να τελειώνει η εξάρτησή τους από το επίδομα. «Αλλά, κοιτάξτε, στο ΚΕΑ δε μπορείς για παράδειγμα να το παίρνεις αν δεν στέλνεις το παιδί σου στο σχολείο.»

Κι εδώ με μεγάλη χαρά θέλω να πω πως είχαμε τεράστια αύξηση στα σχολεία μας των παιδιών Ρομά και η Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά του υπουργείου μας έχει πλήρες σχέδιο δράσης, άλλωστε ο πρωθυπουργός στη Δυτική Αττική εξήγγειλε στοχευμένες δράσεις για την υγεία, διαβίωση και προώθησή των Ρομά στην αγορά εργασίας.

Η κα Θεανώ Φωτίου μίλησε για τον στόχο ίδρυσης του κοινωνικού κράτους και την διαφορετική αντίληψη που επικρατούσε, η οποία ήθελε να μην ξοδεύονται χρήματα που δεν θα γυρίσουν πίσω. «Η άποψη του νεοφιλελευθερισμού είναι πως ότι ρίχνεται στην κοινωνική αλληλεγγύη, στην πρόνοια, είναι σα να ρίχνονται στη τρίτη μαύρη τρύπα, χάνονται τα λεφτά, άρα σε αυτό το κομμάτι ρίχνουμε λεφτά μόνο αν έχουμε αύξηση της πίτας, δηλαδή ανάπτυξη.

«Αντίθετα, εμείς οι αριστεροί ξέρουμε και μέσα από μελέτες ότι κάθε ευρώ που επενδύεται στην κοινωνική προστασία, έχει έναν πολλαπλασιαστή δημοσιονομικό, αυξάνει δηλαδή το ΑΕΠ της χώρας κατά 1,03-1,6%, αναλόγως με το που δίνεται, σε επιδόματα ή σε παροχές υπηρεσιών που ο πολλαπλασιαστής είναι πολύ μεγαλύτερος. Σημαίνει νέες θέσεις εργασίας.
Το παράδειγμα των 400 νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών το 2018 , σημαίνει πως δημιουργούνται άλλες 10.000 θέσεις για παιδιά και 2.500 νέοι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν. Είναι ένας κύκλος που χτυπά λοιπόν την ανεργία κι αυξάνει το ΑΕΠ της χώρας.»

Μιλώντας για το σκεπτικό των προγραμμάτων του ΚΕΑ και για την κοινωνική αλληλεγγύη, και τον συσχετισμό της κοινωνικής πολιτικής με την αγορά εργασίας και την επιστροφή στην κανονικότητα, η αναπληρώτρια υπουργός υπογράμμισε:

«Ότι κάνουμε είναι επένδυση στην εργασία. Όταν το 2015 πήγαμε σε αυτό το χαρτοφυλάκιο, νομίζαμε ότι πήγαμε για να σώσουμε το κόσμο που βρισκόταν υπό την απειλή της ανθρωπιστικής κρίσης. Αντικρύσαμε ένα κράτος χωρίς καμία κοινωνική προστασία, ήταν ένα κράτος επιδοματικό, επιδόματα με τα χαμηλότερα της Ευρώπης, κι από την άλλη ένα κράτος ιδρυματικό, ένα σκοτεινό κράτος ιδρυμάτων, άλλα διαφημισμένα κι άλλα σε ένα λυκόφως ιδιωτικών προνοιακών ιδρυμάτων.

Μετά την ψήφιση νόμου το 2017, ανοίξαμε ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής όλων των λεγόμενων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, το κράτος της Φρειδερίκης όπως λέω, κι ανακαλύψαμε ότι το κράτος γνώριζε και είχε πιστοποιήσει γύρω στα 500 από αυτά. Πήραμε το σκληρό μέτρο της επί ποινή άρσης της άδειας λειτουργίας τους υποχρεώνοντας τα να εγγραφούν με πολύ αναλυτικά στοιχεία. Εγγράφηκαν ήδη 1400 ιδρύματα και είμαι πεπεισμένη πως το 2018 θα ξεπεράσουν τα 1600, φανταστείτε πως ακόμη δεν έχουν εγγραφεί τα θρησκευτικά ιδρύματα. Διότι το 2018 θα είναι η χρονιά των κανόνων για αυτά τα ιδρύματα, ενιαίων κανόνων από το κράτος καθώς και μεγάλης πολιτικής αποϊδρυματοποίησης.

Το 2017 θεμελιώσαμε το νέο Κράτος Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο πια δεν θα βασίζεται στα ιδρύματα και τα επιδόματα, αλλά σε έναν κορμό, τον Εθνικό Μηχανισμό, που έχει τα 250 Κέντρα Κοινότητας, όπου ο πολίτης μπορεί με το ΑΦΜ του μπορεί να ενημερώνεται άμεσα για κάθε επίδομα που δικαιούται, για τις κοινωνικές υπηρεσίες που υπάρχουν στον δήμο του, καθώς και για τα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα που υλοποιούνται στην περιοχή του και στα οποία μπορεί να λάβει μέρος. Το ίδιο έκανε ο ΕΦΚΑ με την κοινωνική ασφάλιση, που ενιοποίησε 30 εκατ. προσωπικούς κωδικούς κι επιπλέον έσωσε την παρτίδα διότι ο ΕΦΚΑ υπεραπόδωσε. Δηλαδή το ότι κλείνει η τρίτη αξιολόγηση και προχωράμε χωρίς ελλείμματα, είναι διότι ο ΕΦΚΑ υπεραπόδωσε 1 δις 300 εκατ., από εκεί που το κράτος έπρεπε να βάλει 900 εκατ.

-Αντιμετωπίσατε δυσκολίες για να πάρετε από τον προϋπολογισμό τα λεφτά για την Κοινωνική Αλληλεγγύη;

Αντίθετα θα έλεγα μας έγινε ένα δώρο στο οποίο δούλεψαν πολύ ο Τσακαλώτος και ο Χουλιαράκης, το δικό μας υπουργείο και βεβαίως υπό την καθοδήγηση του Τσίπρα, ο οποίος έδωσε εντολή όλα τα χρήματα που εξοικονόμησε η κυβέρνηση από τις δαπάνες των υπουργείων, από τον περιορισμό της σπατάλης, 315 εκατομμύρια για κοινωνικές δαπάνες και συγκεκριμένα όλα για το παιδί. Το έτος 2018, που ήδη το έχουμε προετοιμάσει, είναι για το παιδί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;