Η Αγορά Εργασίας αγκαλιάζει τα επαγγέλματα Φροντίδας κι Εκπαίδευσης
Συμπεράσματα και τάσεις για το 2018.

Πώς βρίσκουν εργασία χιλιάδες babysitters, παιδαγωγοί, εκπαιδευτικοί, γηροκόμοι και οικιακές βοηθοί στη χώρα μας; Ο online τρόπος έχει μπει για τα καλά στη ζωή τους αφού τους έχει κερδίσει με την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά του. H Nannuka, στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποίησε σε δείγμα 100.000 εγγεγραμμένων μελών της κατά τα έτη 2016-2017, παρουσιάζει τις τάσεις στην αγορά εργασίας των επαγγελματιών φροντίδας κι εκπαίδευσης για το 2018.

1. Μεγάλη αλλαγή τάσεων καταγράφεται στις επαγγελματικές προτιμήσεις των νέων Αθήνας και επαρχίας.
Όλο και περισσότεροι φοιτητές αναζητούν απασχόληση στη φύλαξη, τη φροντίδα και τη δημιουργική απασχόληση παιδιών, στοχεύοντας σ’ ένα επιπλέον εισόδημα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Οι φοιτητές Παιδαγωγικών Σχολών έχουν περισσότερους λόγους που επιλέγουν να εργαστούν στο αντίστοιχο αντικείμενο καθώς έτσι αποκτούν πολύτιμη πρακτική εμπειρία. Σήμερα, το 47% των επαγγελματιών που αναζητούν εργασία online στη φύλαξη & τη φροντίδα παιδιών ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ 18-25 ετών.

2. Με την ίδια ευκολία βρίσκουν εργασία τα νεότερα ηλικιακά γκρουπ (18-35) με τα μεγαλύτερα (45+). Η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο για να βρει κάποιος εργασία στα επαγγέλματα φύλαξης και φροντίδας παιδιών, καθώς οι γονείς ανάλογα με τις ανάγκες τους κάνουν και τις αντίστοιχες επιλογές. Μια babysitter μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί εξίσου να επιλεγεί για να φροντίσει ένα μωράκι λόγω της εμπειρίας και της εμπιστοσύνης που εκπέμπει. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας 4 στους 10 επαγγελματίες που βρίσκουν εργασία στον κλάδο φύλαξης και φροντίδας παιδιού ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ των 45+ ετών.

3. Τα πιο ολοκληρωμένα επαγγελματικά προφίλ (βιογραφικά) είναι εκείνα που ελκύουν τις περισσότερες οικογένειες. Ο τίτλος σπουδών παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά εξίσου σημαντικές είναι οι δεξιότητες που έχουν κερδίσει οι υποψήφιοι μέσα από την πραγματοποίηση σεμιναρίων, οι συστάσεις, τα χρόνια εμπειρίας, η αξιολόγηση από άλλες οικογένειες και η εθελοντική συμμετοχή σε δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα. Έχει παρατηρηθεί ότι επαγγελματίες με πιο ολοκληρωμένο βιογραφικό βρίσκουν σε ποσοστό 83% πιο άμεσα εργασία έναντι των άλλων.

4. Περιζήτητοι είναι οι παιδαγωγοί που διαθέτουν μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα ειδικής αγωγής και εξειδικευμένης εκπαίδευσης αλλά και έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια κατάρτισης που έχουν να κάνουν με την απόκτηση δεξιοτήτων (εικαστικά, χορός, θέατρο) για τη δημιουργική έκφραση του παιδιού. Συγκεκριμένα, παρατηρείται αυξητική τάση στην αναζήτηση ειδικών παιδαγωγών με 2 στους 3 να βρίσκουν εργασία τον πρώτο μήνα της εγγραφής τους. Με την εισαγωγή του θεσμού “της παράλληλης στήριξης” στα σχολεία και τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των γονιών σε θέματα ειδικής αγωγής όλο και περισσότεροι στρέφονται στον ειδικό παιδαγωγό που θα αξιολογήσει τυχόν αναπτυξιακές ή μαθησιακές δυσκολίες στα παιδιά τους και θα σταθεί στο πλευρό τους.

5. Ένα μεγάλο μέρος εκπαιδευτικών (δάσκαλοι, καθηγητές) επιλέγουν τη λύση των ιδιαίτερων μαθημάτων καθώς είναι εξαιρετικά υψηλός ο βαθμός ανεργίας τους (διορισμός στην εκπαίδευση) ενώ την ίδια στιγμή παρατηρείται αύξηση στις ανάγκες των οικογενειών για βοηθούς μελέτης στο σπίτι από το Δημοτικό ακόμα, καθώς οι ίδιοι είτε δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν ή επιλέγουν συνειδητά την ανάθεση της μελέτης των παιδιών τους στους ειδικούς. Χαρακτηριστικό της τάσης είναι η αύξηση του ποσοστού online αναζήτησης από τους εκπαιδευτικούς για παράδοση μαθημάτων κατ’ οίκον, κατά 42%.

6. Η επιλογή πολλών επαγγελματιών ακολουθεί την αυξημένη ανάγκη των ελληνικών οικογενειών για γηροκόμους, νοσηλευτές και γενικότερα φροντιστές τρίτης ηλικίας, με τον συγκεκριμένο κλάδο να παρουσιάζει άμεση απορρόφηση. Χαρακτηριστική είναι η αύξηση του 12% ανά μήνα στην εγγραφή γηροκόμων, με δείγματα ακόμη πιο ανοδικής πορείας.

7. Οι επαγγελματίες όλο και περισσότερο εντάσσουν τον online τρόπο εύρεσης εργασίας στην αναζήτηση της επόμενης δουλειάς τους ξεχωρίζοντας την ευκολία, την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του σε σχέση με τις συμβατικές πρακτικές που ακολουθούσαν έως τώρα. Το 2017, 130.000 μέλη αναζήτησαν εργασία τόσο στη φροντίδα και την εκπαίδευση του παιδιού όσο και στη φροντίδα ηλικιωμένων και σπιτιού μέσα από την online πλατφόρμα της Nannuka.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;