Zodiac: Βρήκαν την ταυτότητα του διαβόητου serial killer μετά από 57 χρόνια;
Ο Zodiac αποτελεί έναν απο τους μοναδικούς δολοφόνους που δεν πιάστηκε ποτέ

Zodiac killer. Σίγουρα τον έχεις ακουστά. Ξέρεις όμως ποιος είναι και ποια είναι τα… καμώματά του;

Ο δολοφόνος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εν ψυχρώ δολοφονία πέντε ανθρώπων στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, δύο ζευγαριών και ενός οδηγού ταξί, κατάφερε να κρατήσει την ταυτότητά του ανεξιχνίαστο μυστήριο για πάρα πολλά χρόνια. Λέγεται ωστόσο, ότι έκρυβε το όνομά του, την ταυτότητά του και την τοποθεσία του σε μια σειρά κρυπτογραφημένων μηνυμάτων που έστελνε ανά περιόδους στην αστυνομία.

Κανέναν , φυσικά, δεν “ζύγισε” η δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που έλαβαν χώρα στη βόρεια Καλιφόρνια. Ωστόσο, ένας πρώην ντετέκτιβ ανθρωποκτονίας LAPD και ένας ειδικός “cold cases”, υποθέσεις δηλαδή που έχουν παραμείνει ανεξιχνίαστες, πιστεύουν ότι έχουν κάνει μια σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε τελικά να φέρει κάποιον αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη. Ο Sal LaBarbera και ο Ken Mains πιστεύουν ότι ο υπεύθυνος θα μπορούσε να είναι ο Ρός Σάλιβαν, ο οποίος ήταν ο αρχικός ύποπτος σε μία από τις δολοφονίες.

Ο Zodiac δολοφονούσε θύματα στις περιοχές της Μπενίτσια, του Βαλέχο, της λίμνης Μπεριέσα και του Σαν Φρανσίσκο από τον Δεκέμβριο του 1968 μέχρι και τον Οκτώβριο του 1969. Τέσσερις άνδρες και τρεις γυναίκες 16-29 υπήρξαν τα θύματά του. Το όνομα Zodiac προέκυψε μετά από τις επιστολές που έστελνε στην αστυνομία και τον Τύπο.

Σήμερα, σχεδόν 60 χρόνια μετά, δύο εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι έχουν κάνει μία σημαντική διαπίστωση για την υπόθεση και θεωρούν ότι θα μπορούσε να είναι ένας ύποπτος που είχε ανακριθεί για πρώτη φορά σχετικά με τη δολοφονία μίας έφηβης το 1966, η οποία θεωρούνταν ως πιθανό θύμα του Zodiac.

Σε ένα νέο, ανατριχιαστικό, ντοκιμαντέρ, ο πρώην ντετέκτιβ του LAPD, Σαλ Λαμπαρμπέρα και ο εμπειρογνώμονας, Κεν Μέινς, εξετάζουν τα στοιχεία από τη δολοφονία της 18χρονης Cheri Jo Bates, η οποία χτυπήθηκε και μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου.

Ανακάλυψαν ότι ο πραγματικός ύποπτος στην υπόθεση, ο Ρος Σάλιβαν, ταίριαζε απόλυτα στο προφίλ του Zodiac, το οποίο είχε δοθεί από έναν αυτόπτη μάρτυρα κατά τη διάρκεια αστυνομικής έρευνας για άλλη δολοφονία. Μία φωτογραφία του Σάλιβαν, που σήμερα θα είναι 76 ετών, τον δείχνει να φορά ένα ζευγάρι χοντρά γυαλιά που μοιάζουν με αυτά στο σκίτσο της αστυνομίας για τον Zodiac.

 

 

Ένα νέο ντοκιμαντέρ που ονομάζεται «Zodiac Killer: Case Closed?» απεικονίζει το δίδυμο που επισκέφθηκε ξανά τη σκηνή της δολοφονία της 18χρονης Cheri Jo Bates, η οποία βρέθηκε νεκρή από πολλαπλές μαχαιριές. Ο Σάλιβαν, ο οποίος θα ήταν στα 70 του μέχρι τώρα, συνελήφθη στη Σάντα Μπάρμπαρα το 1968, αφού προκαλούσε το ενδιαφέρον των γύρω του και των αρχών εκδηλώνοντας διάφορες παράξενες συμπεριφορές.

Δέθηκε με χειροπέδες κοντά στο σημείο της στυγερής αυτής δολοφονίας, στο οποίο σημείο εργαζόταν σε αρκετά κοντινή απόσταση! Δούλευε σε μια βιβλιοθήκη που απείχε ελάχιστα από το μοιραίο εκείνο μέρος και σύμφωνα με μαρτυρίες των συνεργατών του “ερχόταν αρκετά συχνά με σχεδόν στρατιωτική ενδυμασία ενώ πάντοτε φορούσε στρατιωτικές μπότες”. . Ένα κομμάτι από στοιχεία που οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο σύνδεσμος Σάλιβαν με τη δολοφονία της Bates αποτελεί ένα αποτύπωμα στρατιωτικών μπότες που βρέθηκαν στη σκηνή.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ωστόσο ότι ο Σάλιβαν ήταν ένας Άγγλος φοιτητής, ο οποίος είχε δημοσιεύσει μία έρευνα σχετικά με την κρυπτολογία, πριν ξεκινήσουν οι δολοφονίες.

 

 

 

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται, επίσης, και ένας υπερ-υπολογιστής που χρησιμοποιήθηκε για να «σπάσει» τους κωδικούς του διαβόητου serial killer.
Συγκεκριμένα, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια σχεδίασε ένα λογισμικό, που δημιουργήθηκε για να σπάσει τον κωδικό Ζ340, το διάσημο κρυπτογράφημα του Zodiac.
Τα κρυπτογραφήματα που έστελνε στις εφημερίδες και στην Αστυνομία περιείχαν γράμματα και σύμβολα, τα οποία μπορεί να περιείχαν κρυμμένα στοιχεία της ταυτότητάς του.

Ο Zodiac έστειλε συνολικά 20 γράμματα. Σε ορισμένα αποκάλυπτε δολοφονίες που είχε διαπράξει, σε κάποια απειλούσε ότι θα σπείρει τον πανικό και σε μερικά απλώς ενημέρωνε τους παραλήπτες για τα γούστα και την καθημερινότητά του. Σχεδόν όλα ξεκινούσαν με την ανατριχιαστική φράση: «Σας μιλάει ο Zodiac».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, Zodiac σκότωσε 37 ανθρώπους, αλλά δεν έχει αποδειχθεί κανένας φόνος πέρα από τα ζευγάρια και τον οδηγό του ταξί. Ο Zodiac ανέφερε φόνους, οι δράστες των οποίων είχαν ήδη συλληφθεί ή έδινε πληροφορίες που είχαν αναφερθεί στις εφημερίδες και θα μπορούσε να γνωρίζει ο καθένας.

Μπορείς να παρακολουθήσεις την υπόθεση του Zodiac στην ομώνυμη ταινία, παραγωγή του Ντέιβιντ Φίντσερ, με πρωταγωνιστές τους Τζέικ Γκίλεγχαλ, Μαρκ Ράφαλο, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ.

 

Δες επίσης! Οι 5 Serial Killers που ενέπνευσαν ταινίες του Hollywood

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
ΤΕΛ
93 - 88
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
10'
27 - 14
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;