Ο Πέτρος Κλαμπάνης μιλάει στο neolaia.gr
Με αφορμή την εμφάνισή του στο gazarte- Main Stage ο Πέτρος Κλαμπάνης μιλάει στο neolaia.gr

Ο μπασίστας και συνθέτης Πέτρος Κλαμπάνης επιστρέφει στο gazarte παρέα με το trio του το Σάββατο 18 Νοεμβρίου για μία ξεχωριστή εμφάνιση με guest την Ελληνίδα μουσικό και ερμηνεύτρια Αρετή Κετιμέ.

Μάθε περισσότερα για την εμφάνιση εδώ.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μουσική;

Η μουσική μπήκε στη ζωή μου από πολύ νεαρή ηλικία. Αποφάσισα να αφοσιωθώ αποκλειστικά σε αυτήν, όταν κατάλαβα πως μου ήταν αδύνατο να κάνω κάτι άλλο παράλληλα. Αυτό συνέβη στα 20 μου σχεδόν. Σπούδαζα κάτι τελείως διαφορετικό τότε και ένιωθα πως ήταν η κατάλληλη στιγμή να επικεντρωθώ ολοκληρωτικά στην εκμάθηση του μπάσου, της αρμονίας. Ήθελα να γνωρίσω ‘καλύτερους’ μουσικούς από μένα και να μάθω από αυτούς παίζοντας μαζί τους ή απλά κάνοντας παρέα με αυτούς ή αυτές. Αυτό το ένστικτο, αν θέλετε, εξακολουθώ να το έχω και με ενδιαφέρει πάντα να μαθαίνω από τους συνεργάτες μου. Όλοι είμαστε καλύτεροι σε κάτι και είναι ωραίο να το αναγνωρίζουμε και να βελτιωνόμστε, βλέποντας το καλό στον άλλο.

Τι σε “ιντριγκάρει” περισσότερο στη μουσική σύνθεση; Από που εμπνέεσαι;

Μου αρέσει πως μια ιδέα που δεν ειναι εξαρχής καθαρά μουσική μεταμορφώνεται σε νότες, πώς γίνεται μια ηχητική ιστορία και συναντά ‘ανύποπτα’ αυτιά. Είναι σαν μια μυστική γλώσσα η μουσική. Ο συνθέτης και ο εκτελεστής εκφράζουν πράγματα που δεν λέγονται (μιλάω για την ορχηστρική μουσική κυρίως). Επιστρατεύουν όλη τους την συναισθηματική δυναμη, την μουσική τους γνώση, την ευαισθησία και ευφυία τους, για να πουν μια ιστορία που θα εμπνεύσει και θα δώσει ενέργεια στον ακροατή. Αυτό το βρίσκω εξαιρετικά έγκυρο, γενναιόδωρο και γοητευτικό σαν πράξη, ιδιαίτερα σήμερα.

Εμπνέομαι από την καθημερινότητά μου. Τους ανθρώπους που αγαπώ, τις εμπειρίες μου, γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο, συναισθήματα που μοιράζομαι με τους συνανθρώπους μου.

Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει περισσότερο τα κομμάτια σου;

Προτιμώ να το πει κάποιος άλλος αυτό για τη μουσική μου! (γέλια).

Μου αρέσει να συνδυάζω στοιχεία που ενδεχομένως να μην είναι ‘συνδέσιμα’ με μια πρώτη ματιά. Μου αρέσουν οι μουσικές σπαζοκεφαλιές -και αυτές είναι οι μοναδικές σπαζοκεφαλιές που μου αρέσουν μάλλον…

Θες να μας πεις λίγα λόγια για το επερχόμενο album σου;

Είναι ένα album που θα έχει το μπάσο, το πιάνο και τα κρουστά στο προσκήνιο. Θα περιλαμβάνει 4 δικά μου κομμάτια και 3 διασκευές (ένα Jazz Standard, ένα κομμάτι του James Blake που αγαπώ πολύ τελευταία και μια σύνθεση του Μάνου Χατζιδάκι). Σε αυτό συνεργάζομαι με τους εξαιρετικούς μουσικούς και καλούς μου φίλους Kristjan Randalu και Bodek Janke, τους οποίους γνώρισα στην Νέα Υόρκη. Η ιδέα πίσω από το album είναι η εξής: 7 μουσικές ιστορίες που πραγματεύονται σε μεγάλο βαθμό τον διάλογο του καλού και του κακού μέσα μας. Της δημιουργικότητας και της τάσης για αυτοκαταστροφή. Την καλοσύνη και τα ανώτερα συναισθήματα σε συνδυασμό με τα ζωώδη ένστικτά μας.

Η διαδικασία της σύνθεσης διήρκεσε ένα διάστημα περίπου δύο χρόνων, μέχρι να προκύψει όλο το υλικό. Θα μπούμε στο studio τις μέρες πριν την συναυλία στο Gazarte και ανυπομονώ να δουλέψουμε το υλικό με τους συνεργάτες μου.

Όλοι οι άνθρωποι όταν ακούν για κάποιον μουσικό και συνθέτη, φέρνουν στο μυαλό τους έναν άνθρωπο χωμένο μέσα σε μια στοίβα από παρτιτούρες; Είναι σωστή αυτή η εικόνα, είναι όντως κάπως “χαώδης” η καθημερινότητα σου;

Νομίζω πως οι μουσικοί και όλοι οι καλλιτέχνες, διαχειρίζονται έντονα την χαώδη τους φύση (ένα χαρακτηριστικό που ενυπάρχει σε όλους μας, φυσικά) και την αυστηρή πειθαρχία. Αυτός ο διάλογος (που μοιάζει και με αυτό που περιέγραψα στην προηγούμενη απάντηση, τυχαία) που αλληλοτροφοδοτεί τις δύο πλευρές μας είναι αυτό που δημιουργεί το έναυσμα για δημιουργία.

Ένας καλλιτέχνης, κατά τη γνώμη μου, εκφράζει συναισθήμτα και ιδέες. Ο κόσμος των συναισθημάτων εμπορεί να είναι χαώδης, απρόβλεπτος και καμιά φορά εξουθενωτικός. Οι καλλιτέχνες είναι εξερευνητές αυτού του κόσμου. Όπως είπα όμως, όσο χαώδης είναι κάποιος τόσο αυτό πρέπει να το αντισταθμίζει με την γνώση, την πειθαρχία και την οργάνωση. Άλλωστε αυτά είναι και τα στοιχεία που εκτός από το ότι θα χρησιμεύσουν στην διαδικασία της σύνθεσης ή μουσικής παραγωγής, γενικά, θα είναι απαραίτητα για να κάνουν την τέχνη ένα βιώσιμο επάγγελμα, στην εποχή του καλλιτέχνη-entrepreneur.

Τι να περιμένουμε από την εμφάνισή σου στο gazarte με την Αρετή Κετιμέ;

Θα εμφανιστώ μαζί με το τρίο μου, για το κύριο μέρος της συναυλίας. Σε αυτό θα παρουσιάσουμε μουσική από τα πρόσφατα album μου “Minor Dispute’ και ‘Chroma’ καθώς και κάποια νέα κομμάτια από τον επερχόμενο δίσκο. Η Αρετή θα συμπράξει μαζί μας για δύο αγαπημένα μου τραγούδια, το ‘Χαρικλάκι’ και το ‘Μενεξέδες και Ζουμπούλια’. Επίσης η εξαιρετική καλλιτέχνις στον χώρο του φωτισμού, Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου, με την οποία είχαμε δουλέψει και στην συναυλία στο Παλαιό Χρηματιστήριο, ετοιμάζει ένα light installation το οποίο ανυπομονώ να δω ακόμα κι εγώ! Είμαι σίγουρος πως θα είναι πολύ εντυπωσιακό!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;