Η αλήθεια είναι πως δεν είχαμε ιδέα τι είναι το παντ τάι, ωστόσο η Google το τιμάει με το σημερινό doodle και θα σας τα πούμε όλα!
Το πάντ τάι είναι ένα παραδοσιακό ταϊλανδέζικο φαγητό με νουντλς ρυζιού που σερβίρεται τόσο σε εστιατόρια όσο και στο δρόμο. Πρόκειται για stir frying νουντλς με κρέας και λαχανικά.
Ας μάθουμε κάποια πράγματα για το παντ τάι και την ταϋλανδέζικη κουζίνα
Πολλοί είναι οι λόγοι που οδήγησαν την Ταϊλάνδη στην ανάπτυξη και τελειοποίηση της μαγειρικής της παράδοσης, με βασικότερο το γεγονός ότι υπήρξε η μόνη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας που σώθηκε από την επιβολή ανοιχτής αποικιοκρατίας, χάρη στην «επιδέξια» πολιτική των Βασιλιάδων της που υπέγραψαν εμπορικές συμφωνίες με τους Ευρωπαίους. Άλλος επίσης σημαντικός παράγοντας υπήρξε η κοινωνική συνοχή της λόγω της Βουδιστικής θρησκείας (94% του πληθυσμού της) και της Μοναρχίας.
Η εισβολή της ταϊλανδέζικης κουζίνας στις αγγλόφωνες χώρες έγινε αισθητή τις τρεις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Η ταχύτατη εξάπλωσή της οφείλεται όχι μόνον στην ποιότητα της αλλά και στο επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ταϊλανδών.
Εκτός από το ρύζι, το ζαχαροκάλαμο (74 εκατ. τόνοι το 2003), το καλαμπόκι, το σιτάρι, η ταπιόκα και ο ανανάς αποτελούν τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της Ταϊλάνδης, όπως η σόγια και το σουσάμι. Η αλιεία, η πτηνοτροφία και η κτηνοτροφία αποτελούν επίσης σημαντικό, αλλά όχι πρωτεύοντα ρόλο, στην ανάπτυξη της οικονομίας της.
Σε ένα ταϊλανδέζικο εστιατόριο εκτός από χοιρινό, κοτόπουλο και ψάρι, μπορεί να γευθεί κανείς νουντλς και ντάμπλινγκ φτιαγμένα από ρυζάλευρο, πικάντικες σάλτσες (ντιπ), αρωματισμένες με φρέσκο κορίανδρο, σκόρδο, πιπερόριζα, γκαλανγκάλ, χυμό μοσχολέμονου (λάιμ) και πολλά άλλα.
Μετά το γεύμα ακολουθεί συνήθως κάποιο φρέσκο εξωτικό φρούτο όπως το μάνγκο.
Όσον αφορά το παντ τάι
Υπάρχει ένας άπειρος αριθμός παραλλαγών του, αλλά συνήθως σερβίρεται ως noodles με tofu, κρεμμυδάκια και φιστίκια. Στις τελευταίες πινελιές προσθέτετε σάλτσα ψαριού, ζάχαρη, τσίλι σε σκόνη και αλεσμένα φιστίκια για εξτρά γεύση.
Το stir fry είναι τρόπος μαγειρέματος που σημαίνει «τηγάνισμα με ανακάτεμα».
Είναι μαγείρεμα σε πολύ δυνατές θερμοκρασίες απευθείας πάνω στη φωτιά (στο γουόκ), τεχνική που απαιτεί συνεχές ανακάτεμα για να μην καεί το φαγητό.
Το παντ τάι είναι από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της κουζίνας της Ταϊλάνδης.
Μέσα σε λίγο καιρό, το παντ τάι έγινε το εθνικό φαγητό της Ταϊλάνδης, καθώς έγινε γνωστό στους εμπόρους και πουλιόταν στους δρόμους. Η συνταγή του είναι αρκετά απλή, με τον εκάστοτε σεφ να βάζει τη δική του πινελιά.
JOBS
Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα
Επιστήμες
Μερική Απασχόληση
31-01-2024
Ξηροκρηνη
400
Παραγωγή
Πλήρης Απασχόληση
09-01-2024
Κηφισιά