Σου αρέσουν οι κακές ταινίες; Δες τι δείχνει αυτό για την ευφυία σου!
Απολαμβάνεις τα «trash films»; Οι επιστήμονες έχουν κάτι να σου πουν για σένα!

Τα λεγόμενα  «b-movies» ή «trash films» μπορεί να ενοχλούν τον περισσότερο κόσμο με τα κακής ποιότητας σκηνικά τους και τις ερμηνείες α λα Πέγκυ Καρρά στο ‘Κωνσταντίνου και Ελένης’ αλλά, η αλήθεια είναι πως για κάποιους ανθρώπους αποτελούν ένοχη απόλαυση!

Η μυστηριώδης αυτή προτίμηση απασχόλησε τους επιστήμονες, οι οποίοι αποφάσισαν να ασχοληθούν με το θέμα και να δώσουν μια απάντηση. Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Poetics και έχει τίτλο «Enjoying trash films:Underlying features, viewing stances, and experiential response dimensions», αυτές οι ταινίες και η παρακολούθηση τους συνδέονται με το υψηλό IQ.

 

«Με μια πρώτη ματιά φαντάζει παράδοξο πως κάποιος θα επιλέξει να κάτσει να δει κακοφτιαγμένες, ντροπιαστικές και μερικές φορές πραγματικά ενοχλητικές ταινίες, και μάλιστα να τις απολαύσει», αναφέρει ο Keyvan Sarkhosh, μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Max Planck Institute for Empirical Aesthetics.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να εντοπίσουν, αρχικά, τι είναι αυτό που καθιστά μια ταινία “κακή”. Το συμπέρασμα που κατέληξαν είναι πως πρόκειται για την “φθήνια” τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της περίπτωσης είναι τα θρίλερ χαμηλού προϋπολογισμού.

Προφανώς, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η θέαση αυτού του είδους ταινιών γίνεται με σαρκαστική διάθεση και, τις περισσότερες φορές, από ανθρώπους που είναι σινεφίλ.

Οι σινεφίλ είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία από μόνοι τους καθώς αρέσκονται στο να σχολιάζουν κάθε λεπτομέρεια μιας ταινίας π.χ. η σεναριακή δομή, τη φωτογραφία, τη σκηνοθεσία, κτλ.

«Γι’ αυτούς τους θεατές, οι κακές ταινίες είναι μια ενδιαφέρουσα και ευπρόσδεκτη απόκλιση από τις mainstream» σηλώνει ο Sarkhosh.

«Έχουμε να κάνουμε με ένα κοινό που έχει λάβει εκπαίδευση ανώτερη αυτής του μέσου όρου, τους οποίους θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως “πολιτιστικά παμφάγα”. Τέτοιου είδους θεατές ενδιαφέρονται για ένα ευρύ φάσμα τέχνης και μέσων μαζικής ενημέρωσης, πέρα των παραδοσιακών ορίων της υψηλής και λαϊκής κουλτούρας.»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;