Μπλε Φάλαινα: Ο 21χρονος εμπνευστής του
Πρόκειται για φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές σωματικές βλάβες στους συμμετέχοντες που δέχονται να λάβουν μέρος στις δοκιμασίες.

Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, που έχει χρηστεί «επικεφαλής», προκειμένου να ολοκληρώσουν με επιτυχία μία σειρά άκρως επικίνδυνων για την υγεία τους και τη σωματική ακεραιότητά τους δοκιμασιών, όπως αυτοτραυματισμούς, παρακολούθηση ταινιών τρόμου, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια κ.ά..

Στην Ελλάδα δεν έχει σημειωθεί πάντως αντίστοιχο περιστατικό, όμως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επαγρυπνά, όπως τονίζει, για την άμεση ανίχνευση και πρόληψη σχετικών συμβάντων, καθώς, λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας ενημερώνει τους πολίτες, και ιδίως τους γονείς, αναφορικά με φαινόμενο, το οποίο αποκαλείται «Blue Whale Challenge» (Δοκιμασία – Πρόκληση «Μπλε Φάλαινα»).

Η συγκεκριμένη σειρά δοκιμασιών-πρόκληση φέρεται να λαμβάνει χώρα μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης (social media), όπου κυρίως έφηβοι καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι διάρκειας πενήντα (50) ημερών.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, που έχει χρηστεί «επικεφαλής», προκειμένου να ολοκληρώσουν με επιτυχία μια σειρά άκρως επικίνδυνων για την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα δοκιμασιών (λ.χ. αυτοτραυματισμός, παρακολούθηση ταινιών τρόμου, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια).

Οι Αρχές επιβολής του νόμου άλλων χωρών έχουν εκδώσει ειδοποιήσεις προς γονείς και παιδιά, ενώ πολυάριθμα είναι και τα σχετικά δημοσιεύματα από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού, που αναφέρουν πως το φαινόμενο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και έχει εξαπλωθεί πιθανόν ως αυτοδιαδιδόμενη φάρσα (hoax).

Το πρόσωπο πίσω από όλα αυτά

Ο 21χρονος Philipp Budeikin (γνωστός και με το ψευδώνυμο Philipp Lis) κατηγορείται πως έχει εμπλακεί άμεσα σε τουλάχιστον 16 αυτοκτονίες ενώ ο ίδιος ομολογεί πως είναι ο εμπνευστής του συγκεκριμένου βάρβαρου παιχνιδιού.

Ο Budeikin είχε συλληφθεί το Δεκέμβριο του 2016, έχει ομολογήσει τα εγκλήματά του και με κυνισμό αναφέρει ότι θεωρεί τα θύματά του «βιολογικά απόβλητα», ότι χαίρεται που πέθαναν και πως η δοκιμασία αυτή «καθαρίζει την κοινωνία».

Στην ίδια συνέντευξή στην εφημερίδα Saint Petesburg, υποστήριξε πως τα θύματα του «πέθαναν χαρούμενα, τους έδωσα ό,τι δεν είχαν στην πραγματική ζωή… τη ζεστασιά, την κατανόηση και την επικοινωνία».

Σήμερα, βρίσκεται σε φυλακή της Ρωσίας όπου και λαμβάνει -ακόμη- ερωτικές επιστολές από θαυμάστριες και εν αναμονή της δίκης που θα γίνει το Νοέμβριο η νομοθεσία λέει ότι δεν μπορούν να απαγορεύσουν την παράδοσή τους.

Η ψυχολόγος Veronika Matyushina ανέφερε πως: «Πιθανότατα, τα νεαρά κορίτσια που ερωτεύτηκαν τον Philipp Lis δεν έλαβαν αρκετή αγάπη και προσοχή από τους γονείς τους και αυτός ο όμορφος νέος τους έδωσε μέσα από το Διαδίκτυο κάποια υποστήριξη και την προσοχή που επιδίωκαν».

Στα λόγια της ψυχολόγου ήρθε να προσθέσει ο Anton Breido, ανώτερος αξιωματικός της εξεταστικής επιτροπής: «Ο Budeikin γνώριζε πολύ καλά τι έπρεπε να κάνει για να έχει το αποτέλεσμα που ήθελε. Ξεκίνησε το 2013 και από τότε έχει τελειοποιήσει την τακτική του και διορθώσει τα λάθη του. Αυτός και οι βοηθοί του αρχικά προσέλκυσαν τα παιδιά σε ομάδες στο VK (πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στη Ρωσία). Ο στόχος τους ήταν να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά και στη συνέχεια να καταλάβουν εκείνους που θα επηρεάζονταν περισσότερο από την ψυχολογική χειραγώγηση. Από τους 20.000 ανθρώπους, ήξεραν ότι μόνο 20 θα ήταν κατάλληλοι».

Το παιχνίδι

Τα δεδομένα αναφέρουν πως η “Μπλε Φάλαινα” έχει προκαλέσει περίπου 130 αυτοκτονίες ατόμων που προσπάθησαν να φέρουν εις πέρας την τελική δοκιμασία.

 

 

Η πρόκληση συγκροτείται από 50 δοκιμασίες τις οποίες οι συμμετέχοντες πρέπει να περάσουν. Αρχικά τους ζητάται να ζωγραφίσουν μια φάλαινα στο χέρι τους με ένα μαχαίρι, να ξυπνήσουν αργά τη νύχτα, να παρακολουθούν ταινίες τρόμου για 24 ώρες και άλλα.

Στο τέλος, υπάρχει η «δοκιμασία του πνιγμού» και η «δοκιμασία της μπλε φάλαινας».

Στην πρώτη, το θύμα πρέπει να δέσει μια θηλιά στο λαιμό του και να κινηματογραφήσει τον εαυτό του, ενώ είναι στο όριο του πνιγμού και στην δεύτερη θα πρέπει με ένα μεγάλο μαχαίρι να χαράξει μία φάλαινα πάνω στο χέρι του.

Πολλές χώρες, όπως η Ισπανία και η Βρετανία, έχουν θρηνήσει θύματα ενώ οι αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση για την πρόληψη του φαινομένου.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;