Πέτρο Κλαμπάνης: Ένα μουσικό ταξίδι γεμάτο χρώματα - 4 Μαΐου @ Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών
Ο Πέτρος Κλαμπάνης έρχεται με το jazz group του στην Αθήνα για να "χρωματίσει" το Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών. Μίλησε στο neolaia.gr για το νέο του album και πολλά ακόμη!

Στις 4 Μαΐου ο Πέτρος Κλαμπάνης έρχεται στην Αθήνα για να “χρωματίσει” το Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών. Μαζί με το jazz group του από τη Νέα Υόρκη και ένα κλασικό οκτέτο εγχόρδων θα παρουσιάσει τις συνθέσεις που περιλαμβάνονται στο πρόσφατο προσωπικό του άλμπουμ Chroma μαζί με παλαιότερα κομμάτια και αγαπημένες μελωδίες που τον έχουν επηρεάσει.

Ο Πέτρος Κλαμπάνης με το νέο του άλμπουμ, ξεδιπλώνει μια ζωντανή παλέτα χρωμάτων εμπνευσμένη από τις μέχρι τώρα ποικίλες εμπειρίες του στο μουσικό ταξίδι της ζωής του, που απαρτίζεται από μεσογειακούς και βαλκανικούς παραδοσιακούς ήχους, “κλασικούς χρωματισμούς” από τις σπουδές του στην Αθήνα, το Άμστερνταμ και τη Νέα Υόρκη, αλλά και πινελιές από την ποικιλόμορφη τζαζ σκηνή της Νέας Υόρκης.

Το Chroma το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε live στις 4 Μαΐου αποτελεί το πρώτο του πρότζεκτ με μεγάλο μουσικό σύνολο. Σε αυτό “αναμειγνύονται” οι ζωηρές αποχρώσεις του τζαζ κουιντέτου του συνθέτη (πιάνο, μπάσο, ντραμς, κιθάρα και κρουστά), και συμπληρώνονται ιδανικά από τα  πλούσια -κλασικά ενορχηστρωμένα- έγχορδα. Το αποτέλεσμα είναι μια σχεδόν συμφωνική δουλειά μοντέρνης τζαζ.

1. Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς επαγγελματικά με την μουσική;

Όταν ήμουν σχεδόν 18 κατάλαβα πως η μουσική δεν μπορεί παρά να είναι το επίκεντρο της ζωής μου, πράγμα που ήξερα από πολύ μικρός, αλλά για διαφορους ανόητους λογους, καταπίεζα.

2. Πειραματίστηκες και με άλλα είδη μουσικής πριν αφοσιωθείς στην τζαζ;

Ναι, ξεκίνησα με ποπ και ροκ καθώς και με παραδοσιακή μουσική της Ζακύνθου, η οποία είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου.

3. Είχες κάποιον μέντορα στην πορεία σου ως μουσικός; Συγγενή, φίλο, δάσκαλο, κτλ.

Στη Ζάκυνθο ήμουν πολύ τυχερός με τους ανθρώπους που με δίδαξαν, όταν άρχισα να ασχολούμαι με τη μουσική. Εκεί έμαθα για τον αυτοσχεδιασμό και την jazz. Στην Αθήνα βέβαια έμαθα να αυτοσχεδιάζω και να μαθαίνω ακόμα πιο πολλά για την κλασική και jazz μουσική-διαδικασία που συνεχίστηκε στο Άμστερνταμ και τη Νέα Υόρκη. Τώρα που το σκέφτομαι, δεν υπάρχει με συνέπεια, ένας μέντορας στην όλη μου πορεία, αλλά πολλοί μέντορες με τους οποίους μαθήτευσα και από τους οποίους άντλησα γνώση και έμπνευση.

4. Ποιος καλλιτέχνης θα έλεγες πως είναι το πρότυπο σου;
Επιτρέψτε μου να πω δυο: ο Miles Davis και ο Tom Jobim.

5. Πες μας μερικά λόγια για το νέο σου άλμπουμ, το Chroma. Πώς επιλέξατε ανάμεσα στις μελωδίες που θα έμπαιναν στο άλμπουμ;

Το άλμπουμ επιχειρεί να απαντήσει με μουσικά μέσα στην ερώτηση: “ποια είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τον ανθρώπινο χαρακτήρα;”. Χρώματα είναι όλα αυτά τα συναισθήματα, οι εμπειρίες και οι ιδέες που υπάρχουν στην ψυχή του καθενός και όταν αυτά αναμιχθούν, προκύπτει το ‘Χρώμα’ του καθενός μας, που είναι μοναδικό και μας ορίζει. Η μουσική του project καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από το πρώτο κομμάτι του άλμπουμ, που είναι και ομώνυμο του. Αυτό θέτει το μουσικό πλαίσιο, κατά κάποιο τρόπο, που κινείται η μουσική του όλου δίσκου.

6. Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

Είναι συναυλίες για την παρουσίαση του νέου άλμπουμ σε Κεντρική Ευρώπη, Αμερική και φυσικά στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Αυτή την εποχή δουλεύω πάνω σε δυο νέα projects. Το ένα για πιο μικρό σχήμα, που θα κυκλοφορήσει το 2018 και το άλλο είναι ένα ιδιαίτερο εγχείρημα που θα έχει να κάνει με τον ‘διάλογο’ της ελληνικής και της Δυτικής μουσικής παράδοσης, όπως αυτή απαντάται στη νεοϋορκέζικη jazz.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
ΗΜ
54 - 50
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;