H Dina Kaplan μιλά στο neolaia.gr - Πώς κατάφερε να ξεπεράσει τους φόβους της μέσω του διαλογισμού! #TEDxAth
Τι συμβαίνει όταν μια πετυχημένη επαγγελματίας λυγίζει υπό την πίεση του άγχους;

Η Dina Kaplan  είναι συν-ιδρύτρια και COO της start-up Blip.tv.  Στο παρελθόν είχε διακριθεί με βραβείο Emmy-award ως reporter για το NBC ενώ το 2010 βρέθηκε στην λίστα με τις πιο ισχυρές γυναίκες επιχειρηματίες του Fortune.

Ακόμη, είχε εργαστεί ως βοηθός παραγωγού για το MTV News, καθώς και ως Διευθύντρια έρευνας στον Λευκό Οίκο των ΗΠΑ.

Η σκληρή καθημερινή της εργασία απέδιδε καρπούς και διακρίσεις για την ίδια μέχρι που μια μέρα διαπίστωσε πως ο φόβος και το άγχος την είχαν καταβάλει σε τέτοιο σημείο, που η αλλαγή  στον τρόπο ζωής της ήταν πλέον αναγκαία.

Στην στιγμή αυτή, που το να επιβιώσει από τους φόβους της ήταν η βασικότερη προτεραιότητα, μπήκε στην ζωή της ο διαλογισμός. Η Dina έχει έκτοτε ιδρύσει την εταιρεία “The Path”, στόχος της οποίας είναι να βοηθά τους ανθρώπους να βελτιώνουν την ζωή τους με την βοήθεια αρχαίων τεχνικών διαλογισμού.

Η ίδια είναι πιστοποιημένη δασκάλα διαλογισμού και ταξιδεύει σε διάφορα μέρη του κόσμου για να μοιραστεί τις γνώσεις της. Ένα από αυτά τα μέρη θα είναι και η Αθήνα, όπου και θα μιλήσει στο κοινό του TEDxAthens 2017.

Μερικές ημέρες λοιπόν πριν το TEDxAthens 2017, η Dina Kaplan απάντησε στις ερωτήσεις του neolaia.gr, περνώντας μας από μια δυσάρεστη εμπειρία που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι δική μας και εξηγώντας μας πώς κατάφερε να το ξεπεράσει.

1. Dina, θα θέλαμε να μιλήσουμε λίγο για την ζωή σου πριν τον διαλογισμό. Πώς ήταν;

“Η ζωή μου πριν τον διαλογισμό ήταν αρκετά διαφορετική. Πάντα ήμουν ευχάριστη, κοινωνική και απίστευτα, αδιανόητα εργατική, αλλά δεν ήμουν ιδιαίτερα προσεκτική. Δεν διαχειριζόμουν στρατηγικά τον χρόνο μου. Και ήμουν αγχωμένη σχεδόν όλη την ώρα. Ήμουν τόσο αγχωμένη…που δεν καταλάβαινα καν πως είμαι αγχωμένη!

Επίσης, δούλευα πολύ σκληρά αλλά όχι απαραίτητα προς την σωστή κατεύθυνση. Για παράδειγμα, θα περνούσα μέρες, ή και εβδομάδες, απαντώντας σε όλα μου τα email, χωρίς όμως να κάνω την πρακτική δουλειά που θα πήγαινε τις εταιρείες μου μπροστά. Επίσης, θα κρατούσα τον θυμό μέσα μου. Και την αντιπάθεια.

Πιστεύω πως, βαθιά μέσα μου, πίστευα πως ο κόσμος ήθελε να μου κάνει κακό και πως είναι καλύτερο να τους ΄χτυπήσω’ εγώ πρώτα παρά να με χτυπήσουν αυτοί.”

2. Πότε κατάλαβες πως είχες χάσει τον έλεγχο των συναισθημάτων σου;

“Δεν νομίζω πως είχα καταλάβει ότι είχα χάσει τον έλεγχο μέχρι τον 4ο μήνα του ταξιδιού μου σε όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι γύρω μου προσπαθούσαν διαρκώς να μου μιλήσουν για τον φόβο. Ο καλύτερος μου φίλος είχε αναφέρει τον φόβο ως πρόβλημα που αντιμετώπιζα στην ζωή μου, ή τουλάχιστον προσπάθησε να το αναφέρει, τέσσερα χρόνια πριν, κατά την διάρκεια ενός απίστευτου περιπάτου που κάναμε στα βουνά του Μαρόκου, αλλά δεν καταλάβαινα για τι πράγμα μιλούσε. Τα λόγια του μπήκαν από το ένα αυτί και βγήκαν από το άλλο.

Αρκετό καιρό μετά, περπατώντας σε ένα όμορφο μονοπάτι σε ένα ταϊλανδέζικο νησί του Koh Tao, το “έπιασα”. Είχα τόσο φόβο μέσα μου που έκανε κακό σε μένα την ίδια αλλά και στα πάντα μέσα στην ζωή μου.

Εκείνη την στιγμή αποφάσισα να κάνω μια δραστική αλλαγή στην ζωή μου: πρώτα, έπρεπε να ξεπεράσω τους φόβους μου και ύστερα, να προσπαθήσω να κατακτήσω τον μεγαλύτερο από όλους τους, να αρχίσω να εκφράζω ανοιχτά το τι πιστεύω και το πώς αισθάνομαι.

Μόλις κατάφερα να ξεπεράσω τον φόβο, άρχισα να έχω έλεγχο των συναισθημάτων μου. Σε αυτό το σημείο, έκανα αρκετό διαλογισμό και μπορούσα να ΔΩ τα συναισθήματα μου. Μπορούσα να καταλάβω πως εκείνα, όπως όλα τα πράγματα στην ζωή, δεν ήταν μόνιμα. Μπορούσα να δω πως υπάρχουν αλλά δεν γινόμουν έρμαιο τους.”

3. Κατάλαβες ποτέ τι τα προκαλούσε όλα αυτά;

“Νομίζω πως όλα ξεκίνησαν όταν ήμουν μικρή και έτρωγα bullying στην καλοκαιρινή κατασκήνωση. Τα κορίτσια μπορεί να είναι απίστευτα κακιασμένα μεταξύ τους στην Αμερική!”

4. Πώς ανακάλυψες τον διαλογισμό; Όχι ως έννοια αλλά ως τρόπο ζωής. Σε βοήθησε κάποιος/-α φίλος/-η ή ξεκίνησες μόνη σου;

“Ο καλυτερος μου φίλος, Patrick McKenna, ο οποίος είναι απίστευτο άτομο και ασχολείται ιδιαίτερα με τον διαλογισμό, μου μίλησε για την τεχνική αυτή πριν πολλά πολλά χρόνια. Εκείνη την στιγμή η πρόταση του δεν πέρασε κάν από το μυαλό μου – ακριβώς όπως έγινε και με τα λόγια του για τον φόβο στην καθημερινότητα μου.”

5. Το “The Path” έγινε εξαρχής αγαπητό στον κόσμο ή χρειάστηκε χρόνος μέχρι να συμφιλιωθούν με την ιδέα του διαλογισμού;

“Ξεκίνησα το “The Path” απλά καλώντας κόσμο που είχα σε μια λίστα στο Evernote του κινητού μου. Η λίστα συμπεριελάμβανε ανθρώπους που μπορεί να ενδιαφερόντουσαν για τον διαλογισμού. Υπήρχαν 65 άτομα σε αυτήν την λίστα…και 65 άτομα εμφανίστηκαν στον πρώτο μας διαλογισμό με το “The Path”.

Πιθανώς αυτό σημαίνει πως κάποιοι έφεραν φίλους τους. Η λίστα είχε μέσα από ιδρυτές start-up μέχρι CEOs και κόσμο από τον χώρο του κινημταογράφου, της μόδας και των media.

Αυτοί ήταν οι άνθρωποι που ήξερα μέσω της τελευταίας μου  start-up στο Web video. Με στήριξαν και ‘άνοιξαν’ το μυαλό τους σε αυτό που λέγεται ‘διαλογισμός’,

Τότε, μόλις τον 2ο μήνα μας, οι New York Times έκαναν ένα αφιέρωμα για εμάς σε ένα από τα καλύτερα events δικτύωσης στην Νέα Υόρκη. Έτσι, χάρη σε ένα άρθρο, η κοινότητα μας πήρε τεράστιες διαστάσεις και είχαμε πάνω από 100 άτομα σχεδόν σε κάθε μας μάθημα διαλογισμού , ακόμη και τις Δευτέρες στις 8 το πρωί!

Ήταν τέλειο. Νιώθαμε λες και ήμασταν ιδιοκτήτες ενός νυχτερινού κλαμπ! Έπρεπε να τρέχουμε στο κέντρο της πόλης και να αγοράζουμε μαξιλαράκια και καρέκλες από έναν άλλο δάσκαλο διαλογισμού.”

6. Ο διαλογισμός έχει να κάνει περισσότερο με το να ξεπερνάει κανείς τον φόβο ή μπορεί να είναι και άλλα πράγματα, όπως το στρες, ο θυμός, η στεναχώρια, κτλ;

“Ο διαλογισμός βοηθάει με τον φόβο, το στρες, τον θυμό ΚΑΙ την στεναχώρια. Επίσης, μπορεί να ενισχύσει τον ανοσοποιητικό μας σύστημα, κάνοντας μας υγιέστερους, αλλά και ένα αίσθημα πληρότητας. Είναι πραγματικά δύσκολο να συγκροτήσει κανείς μια λίστα με τα πράγματα που προσφέρει ο διαλογισμός γιατί είναι πραγματικά πολλά!”

 

7. Ποιο είναι το πρώτο βήμα που κάνεις με κάποιον που έχει έρθει σε σένα για βοήθεια;

“Το πρώτο μου βήμα θα έλεγα πως είναι το να βρούμε δυο λεπτά να κάτσουμε ήσυχα και να χαλαρώσουμε. Να τεντώσουμε τις πλάτες μας και να ακουμπήσουμε τα πόδια μας στο έδαφος. Μετά, κλείνουμε τα μάτια μας και συγκεντρωνόμαστε στην αναπνοή μας, όπως εκείνη μπαίνει και βγαίνει από τα ρουθούνια μας. Όταν μια σκέψη έρχεται στο μυαλό μας, χαμογελάμε και επιστρέφουμε την συγκέντρωση μας στις αναπνοές που παίρνουμε.

Κοίτα, κάνεις διαλογισμό τώρα!”

Προμηθεύσου τώρα το εισιτήριό σου για το TedxAthens 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;