7 βιβλία που μόλις κέρδισαν το βραβείο Πούλιτζερ!
Σε περίπτωση που αναρωτιόσουν ποιο βιβλίο θα διαβάσεις μετά, έχουμε την απάντηση για σένα!

Κάθε χρόνο, δεκάδες άνθρωποι των γραμμάτων (συγγραφείς, εκδότες, κτλ) συγκεντρώνονται σε ένα μέρος για να επιλέξουν τα καλύτερα δημοσιογραφικά και λογοτεχνικά κομμάτια που έχουν γραφτεί.

Μπορεί το να βρίσκεται κανείς στην κορυφή των best seller να είναι καλό, όμως, ένα βραβείο Πούλιτζερ είναι ακόμα καλύτερο!

Το Βραβείο Πούλιτζερ (Pulitzer Prize) είναι ένα βραβείο των Ηνωμένων Πολιτειών, που απονέμεται κατ΄ έτος και που θεωρείται ως η ύψιστη τιμή στην έντυπη δημοσιογραφία. Το βραβείο τιμά επίσης λογοτεχνικά επιτεύγματα και μουσικές συνθέσεις.

Τα πρώτα Βραβεία Πούλιτζερ απονεμήθηκαν στις 4 Ιουνίου του 1917, και πλέον ανακοινώνονται κάθε χρόνο, τον μήνα Απρίλιο.

Οι αποδέκτες του βραβείου επιλέγονται από μια ανεξάρτητη επιτροπή που επίσημα διοικείται από τη Μεταπτυχιακής Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το βραβείο θεσπίστηκε σύμφωνα με τη διαθήκη του Τζόζεφ Πούλιτζερ, ενός Ουγγρο-Αμερικανού δημοσιογράφου και εκδότη εφημερίδας των τελών του 19ου αιώνα,που κατέλιπε σπουδαίο κληροδότημα στη παραπάνω σχολή Η προφορά του όρου Πούλιτζερ είναι λανθασμένη, καθώς, σύμφωνα με τους διαχειριστές του βραβείου, θα έπρεπε να προφέρεται όπως η φράση, ‘Pull it, sir’.

Σύμφωνα με το κληροδότημα προβλέπονται οκτώ βραβεία που απονέμονται σε κατηγορίες που σχετίζονται με τη δημοσιογραφία, (καλύτερου ρεπορτάζ, άρθρου, γελοιογραφίας κ.ά.) καθώς και τέσσερα για τις τέχνες και τα γράμματα. Μόνο ειδήσεις και φωτογραφίες δημοσιευμένες σε εφημερίδες ή οργανώσεις καθημερινών νέων με βάση τις ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα διεκδίκησης του βραβείου δημοσιογραφίας. Από το 1943 βραβείο Πούλιτζερ απονέμεται επίσης και για την καλύτερη μουσική σύνθεση.

Αν, λοιπόν, ψάχνεις ποιο θα είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσεις, δοκίμασε κάποιο (ή όλα) από τα βιβλία που κέρδισαν το βραβείο φέτος.

1. Φαντασίας: “The Underground Railroad” – Colson Whitehead.

Το συγκεκριμένο βιβλίο ακολουθεί την πορεία της Κόρα, μιας σκλάβας που καταφέρνει να αποδράσει από την καλλιέργεια βαμβακιού που την έχουν βάλει να δουλεύει σε μια ελπίδα να κερδίσει την ελευθερία της. Κατά την διάρκεια της περιπλάνησης της, η Κόρα αναγκάζεται να πάρει δύσκολες αποφάσεις και να κάνει σκληρές θυσίες για  να παραμείνει ασφαλής.

2. Δράμα: “Sweat” – Lynn Nottage

Πρόκειται για την δεύτερη φορά που η  Lynn Nottage τιμάται για το θεατρικό έργο της, “Sweat”, το οποίο πραγματεύεται την απότομη οικονομική κάθοδο που σημειώθηκε στην Αμερική το 2008. Η Nottage είναι η πρώτη γυναίκα θεατρική συγγραφέας που καταφέρνει να κερδίσει 2 Πούλιτζερ για δράμα.

3. Ιστορία: “Blood in the Water: The Attica Prison Uprising of 1971 and Its Legacy” – Heather Ann Thompson

Η Heather Ann Thompson πέρασε τουλάχιστον μια δεκαετία ερευνώντας τις σκληρές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει ο κόσμος στις φυλακές Attica της Νέας Υόρκης, την βίαιη εξέγερση του 1971 και την κληρονομιά του κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων.

4. Βιογραφία ή Αυτοβιογραφία: “The Return: Fathers, Sons and the Land in Between”-Hisham Matar

Όταν ο Hisham Matar ήταν 19 ετών, ο πατέρας του απήχθη και κρατήθηκε σε μια μυστική φυλακή στην Λιβύη. Πρόκειται για μια ιστορία ελπίδας και απώλειας, η οποία καταγράφει τις προσπάθειες του Matar να βρει τον πατέρα του και να επιστρέψει στην πόλη του.

5. Ποίηση:  “Olio” – Tyehimba Jess

Ένας συνδυασμός τραγουδιού, σονέτου και παραδοσιακής αφήγησης που μεταφέρει τον αναγνώστη στις μυστήριες ζωές των Αφροαμερικανών performers την περίοδο μεταξύ Εμφυλίου και Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

6. Πεζός λόγος εκτός μυθιστορημάτων:”Evicted: Poverty and Profit in the American City” – Matthew Desmond

Ο κοινωνιολόγος Matthew Desmond ακολούθησε 8 οικογένειες που έμεναν στις πιο φτωχές γειτονιές του Μιλγουόκι και σημείωσε όλες του τις παρατηρήσεις σε αυτό το βιβλίο. Αυτό το βιβλίο θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι την φτώχεια στην Αμερική.

7. Μουσική: Angel’s Bone – Du Yun

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
  
 1