Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς δημιουργούνται οι αναμνήσεις;
Πώς το μυαλό σου συγκρατεί ορισμένες εμπειρίες ενώ άλλες τις "αφήνει πίσω" μετά από κάποιο καιρό; Οι επιστήμονες απαντούν!

Οι αναμνήσεις δημιουργούνται μέσα από μια ιδιαίτερη διαδικασία.

Ο εγκέφαλος μας τείνει να δημιουργεί δυο αντίγραφα των γεγονότων. Οι μνήμες ξεκινούν από την βραχυπρόθεσμη και ύστερα μετακινούνται στην μακροπρόθεσμη μνήμη.

Όπως αναφέρει η Telegraph, τα αποτελέσματα της έρευνας του ΜΙΤ και μιας ομάδας από την Ιαπωνία ήταν «όμορφα και πειστικά».

 

Τα δυο τμήματα του εγκεφάλου που ασχολούνται με την συλλογή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων είναι ο ιππόκαμπος και ο φλοιός. Ο πρώτος συλλέγει την βραχυπρόθεσμη μνήμη ενώ ο δεύτερος την μακροπρόθεσμη.

Μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις που έγινε για το ζήτημα της μνήμης πραγματοποιήθηκε την δεκαετία του ’50. Τότε, οι επιστήμονες μελέτησαν την υπόθεση ενός ανθρώπου, του οποίου είχε καταστραφεί ο ιππόκαμπος έπειτα από χειρουργική επέμβαση για την επιληψία, όπου και συμπέραναν πως οι μνήμες σχηματίζονται στον ιππόκαμπο και έπειτα «μετακομίζουν» στον φλοιό.

Το νέο πείραμα από το Riken-MIT Center for Neural Circuit Genetics, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια παρήγαγε μια νέα θεωρία.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science, στην πραγματικότητα οι μνήμες σχηματίστηκαν τόσο στον ιππόκαμπο όσο και στον φλοιό.

Οι επιστήμονες εξηγούν πως η μακροπρόθεσμη μνήμη τείνει να μην χρησιμοποιείται τις πρώτες μέρες, όταν ακόμη οι αναμνήσεις είναι “ανώριμες”.

Η έρευνα έδειξε, ακόμη, πως η μακροπρόθεσμη μνήμη δεν ωριμάζει ποτέ εάν η σύνδεση μεταξύ ιππόκαμπου και φλοιού έχει αποκλειστεί, κάτι που σημαίνει πως με το πέρασμα του χρόνου,η ισχύς μεταφέρεται στον φλοιό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;