Δουβλίνο: 10 πράγματα που δεν ήξερες!
Σήμερα είπαμε μιας και ο καιρός μας τα χάλασε, είναι λίγο βροχερός να ταξιδέψουμε στο Δουβλίνο και να μάθουμε κάποια πράγματα γι' αυτό!

 

1. Το όνομα της πόλης προέρχεται από τις ιρλανδικές λέξεις “Dubh linn” και σημαίνουν μαύρος βάλτος ή μαύρη λίμνη. Αντίθετα, το ιρλανδικό όνομα (ιρλ. Baile Átha Cliath) σημαίνει “τόπος”, ή “χωριό” δίπλα στο “πέρασμα στις καλαμιές”.

2. Η πρώτη γραπτή αναφορά για την πόλη προέρχεται από τον Έλληνα αστρονόμο και χαρτογράφο Κλαύδιο Πτολεμαίο, το έτος 140 π.Χ., στα γραπτά του οποίου αναφέρεται ως Eblana Civitas. Ωστόσο θεωρείται ότι η πόλη ιδρύθηκε με το τωρινό της όνομα το έτος 988 μ.Χ. Προήλθε από την ένωση δύο συνοικισμών που προϋπήρχαν και συγκεκριμένα ενός συνοικισμού των Βίκινγκς με το όνομα Dubh linn και ενός κελτικού οικισμού με το όνομα Áth Cliath. Αρχικά ιδρύθηκε σαν κέντρο για το εμπόριο σκλάβων.

3. Από το 1541 και έως το 1800, η Ιρλανδία γίνεται Βασίλειο. Κατά την διάρκεια του 17ου αιώνα, το Δουβλίνο αναπτύσσεται ταχύτατα, με αποτέλεσμα να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας μετά το Λονδίνο. Τα περισσότερα αξιοσημείωτα έργα αρχιτεκτονικής της πόλης προέρχονται από αυτή την περίοδο.

4. Το 1916 έλαβε χώρα η Επανάσταση του Πάσχα. Ακολούθησε ο Ιρλανδικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας και ο Ιρλανδικός Εμφύλιος Πόλεμος. Το Δουβλίνο μετατράπηκε σε ερείπια και πολλά σπουδαία κτίρια καταστράφηκαν.

5. Το 1916 έλαβε χώρα η Επανάσταση του Πάσχα. Ακολούθησε ο Ιρλανδικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας και ο Ιρλανδικός Εμφύλιος Πόλεμος. Το Δουβλίνο μετατράπηκε σε ερείπια και πολλά σπουδαία κτίρια καταστράφηκαν.

6. Η ιρλανδική πρωτεύουσα, πόλη με μεγάλη πολιτιστική παράδοση, είναι τόπος καταγωγής μεγάλων λογοτεχνικών μορφών του 19ου και του 20ου αιώνα, μεταξύ των οποίων ο Τζόναθαν Σουίφτ, Όσκαρ Ουάιλντ, Τζέιμς Τζόυς, Τζορτζ Μπέρναρντ Σω, Σάμιουελ Μπέκετ, Ρόντι Ντόιλ. Η συλλογή μικρών ιστοριών του Τζέιμς Τζόυς, οι Δουβλινέζοι, δίνει μια χαρακτηριστική περιγραφή της πόλης και των ανθρώπων που κατοικούσαν σ’ αυτή, στις αρχές του 20ού αιώνα.

7. Επίκεντρο της νυχτερινής ζωής στο Δουβλίνο είναι το Temple Bar, στην νότια πλευρά της όχθης του ποταμού Λίφεϋ. Είναι μια περιοχή του Δουβλίνου, που διατηρεί ζωντανό τον μεσαιωνικό χαρακτήρα της πόλης, με στενά σοκάκια και μεσαιωνικά κτίρια, ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός μικρών μουσικών σκηνών. Ιδιαίτερα γνωστή περιοχή, που έλκει μεγάλο αριθμό τουριστών ιδιαίτερα από την Αγγλία.

8.Στην περιοχή γύρω από το Stephen’s Green, είναι συγκεντρωμένα πολλά από τα nightclubs της πόλης και επίσης τυπικές ιρλανδικές pubs.

9. Οι νέοι βρίσκονται παντού μιας και ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων είναι γύρω στα 30. Έρευνες μάλιστα αναφέρουν πως ποσοστό γύρω στο 50% του πληθυσμού των Δουβλινέζων δεν ξεπερνά τα 30.

10. Μοναδική εμπειρία αποτελεί η «Bloomsday», που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου. Η γιορτή γίνεται προς τιμήν του κ. Μπλουμ, πρωταγωνιστή του «Οδυσσέα» του Τζέιμς Τζόϊς, όπου οι Δουβλινέζοι φορούν κοστούμια εποχής και γιορτάζουν τα κατορθώματα του κ. Μπλουμ στις παμπ της πόλης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;