Πάσχα 2017: 5 συνταγές για πασχαλινά κουλουράκια και γλυκά!
Το Πάσχα 2017 έρχεται και βρήκαμε τις πιο πασχαλινές συνταγές!

Το Πάσχα 2017 έρχεται και είμαστε σίγουροι ότι ψάχνεις τη συνταγή που θα ξεχωρίσει στο πασχαλινό τραπέζι! Θέλεις κουλουράκια, ζαχαρένια λαγουδάκια; Τα έχουμε όλα!

 

Κουλουράκια παραδοσιακά σμυρνέικα

ι χρειαζόμαστε:
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
9 κουταλάκια baking powder
3 φλυτζάνια ζάχαρη
12 αυγά
3,5 φλυτζάνια φυτίνη
1 φλυτζάνι γάλα χλιαρό
6 βανίλιες
2 κρόκους διαλυμένους σε λίγο νερό για το άλειμμα

) Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά και τη φυτίνη.
2) Βάζουμε το αλεύρι και το baking powder σε ένα μπωλ και κάνουμε μια τρύπα στη μέση, όπου ρίχνουμε το μείγμα μας.
3) Ανακατεύουμε λίγο και ρίχνουμε το γάλα και τις βανίλιες.
4) Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια αφράτη και ομοιογενή ζύμη.
5) Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Πλάθουμε τα κουλουράκια (με τα δυο χεράκια) και αλείφουμε με το αυγό.
6) Ψήνουμε για 30-40 λεπτά.

Hot cross buns (ψωμάκια-τσουρεκάκια για το Πάσχα)

Tα Hot Cross Buns είναι αρωματικά ψωμάκια – τσουρεκάκια, δηλαδή γίνονται με μαγιά και χρειάζονται 2 φουσκώματα. Εκείνο που τα χαρακτηρίζει είναι ο σταυρός που υπάρχει στην επιφάνειά τους (συνήθως λευκός), που συμβολίζει την Σταύρωση του Χριστού. Σερβίρονται στις Αγγλοσαξονικές χώρες κατά την Μεγάλη Παρασκευή.

ι χρειαζόμαστε:
1 κούπα (240ml) γάλα
7 γρ. ξερή μαγιά ή 23,5γρ νωπή
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
3 1/2- 4 κούπες (455-520 γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κούπας (55 γρ) ζάχαρη καστανή
1 κ.γλ. τριμμένη κανέλα
1/4 κ.γλ. τριμμένο γαρύφαλλο
1/4 κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
1/4 κ.γλ. τριμμένο μπαχάρι
1/2 κ.γλ. αλάτι
5 κ.σ. (70γρ) βούτυρο λιωμένο (+ λίγο επιπλέον για το βουτύρωμα του μπωλ, όπου θα φουσκώσει η ζύμη)
1 μεγάλο αυγό (ελαφρά χτυπημένο)
1/3 κούπας (80 ml) κόντιτα (αποξηραμένα-ζαχαρωμένα φρούτα- συνήθως, εσπεριδοειδή- σε κυβάκια)
1/3 κούπας (80 ml) σταφίδες

Για το γυάλισμα (egg wash):
1 αυγό + 1 κ.σ. γάλα

Για το γλάσο:
1/2 κούπα (60γρ) ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. γάλα ή κρέμα γάλακτος

Πώς το κάνουμε:
Ζεσταίνουμε το γάλα, σε μέτρια θερμοκρασία (περίπου 40 βαθμούς C – προσοχή! να μην κάψει, γιατι θα “σκοτώσει” την μαγιά). Προσθέτουμε την μαγιά και το 1/2 κ.γλ. ζάχαρη κι ανακατεύουμε καλά, να ενωθούν. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να αφρίσει η μαγιά.
Στο μίξερ ενώνουμε τα στερεά υλικά: το αλεύρι (βάζουμε αρχικά τα 455 γρ και προσθέτουμε αναλόγως στο επόμενο στάδιο), την καστανή ζάχαρη, τα αρωματικά και το αλάτι.
Μόλις ετοιμαστεί το μείγμα της μαγιάς, το προσθέτουμε στα στερεά υλικά και χτυπάμε στο μίξερ (με το φτερό), μέχρι να μουσκευτούν. Προσθέτουμε το βούτυρο και το αυγό (ελαφρά χτυπημένο).
Με τον γάντζο (στο μίξερ) και χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε τα κόντιτα και τις σταφίδες και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και απαλή. Συμπληρώνουμε με αλεύρι, αν χρειάζεται (κουταλιά-κουταλιά και μέχρι την επιπλέον 1/2 κούπα). Όταν αρχίζει να ξεκολλάει το περισσότερο από τα τοιχώματα του μπωλ, είναι καλύτερα να συνεχίσουμε με το χέρι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια.
Βάζουμε την ζύμη σε ένα ελαφρά βουτυρωμένο μπωλ, την γυρίζουμε, ώστε να πάει το βούτυρο παντού, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 1/2 – 2 ώρες, να φουσκώσει (σχεδόν διπλασιάζεται).
Όταν ζύμη διπλασιαστεί, πατάω απαλά με τα δάκτυλα, να ξεφουσκώσει και χωρίζω σε 12 ίσα μέρη (καλύτερα να τα ζυγίσουμε).
Σχηματίζω ένα μπαλάκι από καθένα από ίσα μέρη και τα τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Προσέχω να αφήσω απόσταση ανάμεσά τους, γιατι διπλασιάζονται σε μέγεθος.
Αλείφω απαλά κάθε μπαλάκι με το γυάλισμα (egg wash), που ετοιμάζω, χτυπώντας το αυγό με 1 κ.σ. γάλα. Καλύπτω απαλά τα μπαλάκια στο ταψί με μεμβράνη και τα αφήνω σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστούν σε μέγεθος (περίπου 1 ώρα).
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 190 βαθμούς C.
Περνάω ξανά τα μπαλάκια με το γυάλισμα (egg wash) και με ένα καθαρό ψαλίδι ή κοφτερό, ελαφρά βουτυρωμένο μαχαίρι κόβω έναν σταυρό στην επιφάνειά τους.
Βάζω το ταψί στον φούρνο και ψήνω για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και, όταν τρυπάω τα ψωμάκια με μία οδοντογλυφίδα, αυτή να βγαίνει καθαρή.
Τα βγάζω από τον φούρνο και τα αφήνω σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς, πριν να βάλω το γλάσο.
Για το γλάσο: ενώνω την ζάχαρη άχνη με το γάλα, μέχρι να γίνει ένα απαλό μείγμα, που να μπορεί να μπει σε κορνέ (προσθέτω ανάλογα γάλα- για να αραιώσει – ή άχνη – για να γίνει πιο πηκτό). Με ένα κορνέ ή, προσεκτικά, με ένα κουταλάκι σχηματίζω έναν σταυρό εκεί που έχω χαράξει σε κάθε ψωμάκι. Το κάνω, καλύτερα, πάνω σε μία σχάρα, γιατι το γλάσο ενδέχεται να τρέξει.
Καταναλώνουμε τα ψωμάκια σκέτα ή βουτυρωμένα ή, ακόμη, χωρισμένα στην μέση, ψημένα ελαφρά (σε τοστιέρα) και σερβιρισμένα με βούτυρο και τυρί.
Λίγα μυστικά ακόμα
Την συνταγή βρήκα στο site Joy of baking, που έχει και την διαδικασία σε βίντεο.

Η αρχική συνταγή προτείνει ψήσιμο στους 205 βαθμούς C για 15 λεπτά. Προτίμησα, χαμηλότερη θερμοκρασία και περισσότερο χρόνο.
Αν δεν σας αρέσει κάποιο από τα αρωματικά, μπορείτε να το παραλείψετε και να προσθέσετε μεγαλύτερη ποσότητα από τα άλλα. Επίσης, τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να ποικίλουν, διατηρώντας την συνολική ποσότητά τους (160γρ): έβαλα πορτοκάλι κόντιτα και αποξηραμένα κεράσια.
Ο σταυρός στην επιφάνεια των hot cross buns, μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους: με δύο λωρίδες από την ζύμη ή με μία πάστα φτιαγμένη μα νερό και αλεύρι. Εννοείται, οτι σε αυτές τις περιπτώσεις, ψήνεται μαζί με τα ψωμάκια. Και στην συνέχεια, μόλις βγούν από τον φούρνο, για γυάλισμα και νοστιμιά, τα αλείφουμε με μέλι ή Corn Syrup.

Muffins καλαθάκια

Τι χρειαζόμαστε:
muffins (την αγαπημένη σου συνταγή)
βουτυρόκρεμα
πράσινη τρούφα ή ινδική καρύδα βαμμένη πράσινη
μακρυές λαστιχένιες καραμέλες
καραμελάκια χρωματιστάα ή μικρά αυγουλάκια

1) Παίρνουμε ένα κεκάκι και το αλείβουμε με βουτυρόκρεμα
2) Βάζουμε αρκετή για να μας κολήσουν τα υπόλοιπα πράγματα επάνω
3) Το βουτάμε μέσα σε ένα μπώλ που έχουμε βάλει την τρούφα ή την βαμμένη ινδική καρύδα
4) Μετά, με τη βοήθεια ενος μαχαιριού, κάνουμε 2 τρυπούλες και στερεώνουμε την καραμέλα να γίνει το χερούλι απο το καλαθάκι. Μην την βάλετε πολύ έξω γιατί το κεκάκι δεν την κρατάει και σπάει
5) Στολίζουμε με χρωματιστά καραμελάκια ή αν βρείτε μικρά σοκολατένια αυγουλάκια
Λίγα μυστικά ακόμα
Την ιδέα την πήρα από ένα ξένο σάιτ που είχε στολίσει τα καλαθάκια με όμορφα μικρά αυγουλάκια και ένα σοκολατένιο κουνελάκι, δυστυχώς εγώ δεν βρήκα κάτι ανάλογο

Zαχαρένιο λαγουδάκι

Τι χρειαζόμαστε:
Ζαχαρόπαστα
Χρώμα κόκκινο ζαχαροπλαστικής
Χρώμα καφέ ζαχαροπλαστικής

1) Φτιάχνουμε την ζαχαρόπαστα σε άσπρη και ροζ
2) Κόβουμε δυο κύκλους ίδιους, καρφώνουμε το ξυλάκι μας στον έναν και κόβουμε με το μαχαίρι τον άλλον μέχρι την μέση για να φτιάξουμε τα αυτάκια του
3) Βάζουμε με το πινελάκι μας λίγο νεράκι στον κύκλο με το ξυλάκι μέχρι την μέση
4) Κολλάμε τα αυτάκια
5) Παίρνουμε την ροζ ζαχαροπαστα και κόβουμε δυο μικρούς κύκλους για τα μαγουλάκια του λαγού
6) Κόβουμε τα δοντάκια
7) Kολλάμε τα μαγουλάκια επάνω στο λαγουδάκι το ένα δίπλα στο άλλο. Κολλάμε τα δοντάκια κάτω από τα μαγουλάκια. Με ένα καλαμάκι ξύλινο κάνουμε τρυπούλες στα μάγουλα.
8) Με ένα χοντρό καλαμάκι το βουτάμε λίγο στο χρώμα ζαχαροπλαστικής (καφέ)και φτιάχνουμε τα ματάκια,και με ένα άλλο καλαμάκι φτιάχνουμε την μυτούλα κόκκινη με τον ίδιο τρόπο
9) Του βάζουμε ένα μικρο λουλουδάκι στο αυτάκι του ή φιογκάκι, τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε χαρτί κουζίνας σε μέρος χωρίς υγρασία

Βιεννέζικα μπισκοτοκουλουράκια

Κουλουρακια σαν μπισκοτα, τα φτιαχνω καθε Πασχα και οχι μονο! Ειναι υπεροχα, τραγανα, αρεσουν και στους πολυ απαιτητικους, ξετρελαινουν τα παιδια και δεν θα μεινει ουτε ενα! Ξεφευγουν τελειως απο τα κουλουρακια σοδας – αμμωνιας που εμενα προσωπικα, οποια συνταγη και αν εχω δοκιμασει, δεν μου αρεσει. Δοκιμαστε τα και ειμαι σιγουρη οτι θα τα φτιαχνετε καθε χρονο, και ενδιαμεσα, σαν μπισκοτα ή κουλουρακια για τον καφε σας και για το πρωινο των παιδιων.

Τι χρειαζόμαστε:
2 κιλα αλευρι αλατινη (περιπου)
1 κιλο φυτινη
2 αυγα
2 βανιλλιες αρωμα
1/2 κιλου ζαχαρη
1 ποτηρι χυμο πορτοκαλιου
1 κ.γ. κοφτο σοδα
1 κ.γ. μπέικιν
2 κ.σ. βουτυρο σοφτ για το τελος

Πώς το κάνουμε:
Χτυπαμε πολυ καλα το βουτυρο, μεχρι να ασπρισει.
Ριχνουμε την ζαχαρη συνεχιζωντας το χτυπημα.
Προσθετουμε τα αυγα, τα χτυπαμε και αυτα καλα.
Στο χυμο του πορτοκαλιου βαζουμε την σοδα και τα ριχνουμε στο μειγμα μας ανακατευωντας.
Βαζουμε τις βανιλλιες.
Μεσα στο αλευρι βαζουμε το μπεκιν και τα ανακατευουμε να παει παντου.
Αρχιζουμε σιγα σιγα να ριχνουμε το αλευρι και να ζυμωνουμε πολυ καλα. Μην το βαλετε ολο, συνηθως 7-8 κουταλιες σουπας μενουν. Θα αφησετε την ζυμη να ειναι μαλακη. Αφου την ζυμωσετε καλα, στο τελος βαζετε και τις δυο κουταλιες βουτυρο σοφτ.
Τωρα θελει δυναμη και καλο ζυμωμα, αυτη ειναι η μονη τους δυσκολια, πολυ ζυμωμα!
Βαζετε λαδοκολλα σε ριχα ταψακια, οχι αντικολητικα, γιατι θα αρπαξουν απο κατω. Τα πλαθετε σε απλα σχεδια, οχι κοτσιδες, στρογγυλα ή βαρκουλες.
Τα αλειφετε απο πανω με λιγο γαλα ή αυγο αραιωμενο με λιγο νερο, τα ψηνετε στους 180 βαθμ. για 20 λεπτα περιπου (εξαρταται απο τον φουρνο μας).
Λίγα μυστικά ακόμα
Το μονο μυστικο στην συνταγη αυτη ειναι το πολυ καλο ζυμωμα, περισοτερο στο τελος αφου εχουμε βαλει τις δυο κουταλιες βουτυρο. Και μην ξεχασουμε, μονο σοφτ στο τελος.
Η ζυμη μας να ειναι μαλακη και να ειστε σιγουρες θα ακουσετε τα καλυτερα σχολια!
Όπου και αν εχω παει κουλουρακια ή εχουν φαει στο σπιτι μου, ακουω τα καλυτερα σχολια. Φτιαξτε τα και θα με θυμηθειτε!
Επειδη η δοση ειναι μεγαλη, αν θελετε κανετε την μιση.
Καλη επιτυχια!

Ζυμαρένιο πασχαλινό αρνάκι!

Τι χρειαζόμαστε:
1 δόση Γλυκό ψωμάκι με βερίκοκα (ή οποιαδήποτε ζύμη για τσουρέκι θέλετε)
1 κρόκο αυγού
5-6 σταφίδες για τα μάτια και το στόμα
αμύγδαλα καθαρισμένα φέτες (προαιρετικά)

1) Φτιάχνουμε τη ζύμη μας και την αφήνουμε να φουσκώσει.
Βήμα 2 2) Κόβουμε την ζύμη ως εξής: 1 μεγάλο οβάλ κομμάτι για το κεφάλι, 2 μπάλες σε σχήμα αυτιού, 4 πόδια, και 4 μπάλες από τα πόδια, 1 ουρά και περίπου 25 μικρές μπάλες για το σώμα. Αφήστε λίγο χώρο μεταξύ των ζυμαριών. Αφήνουμε το αρνάκι στο ταψί δέκα λεπτά ακόμη πριν το βάλουμε στον φούρνο.
Βήμα 3 3) Μετά αλείφουμε με τον κρόκο ενός αυγού το αρνάκι και πιέζουμε τις σταφίδες λίγο για τα μάτια και το στόμα τις οποίες τις βουτυρώνουμε για να μην μας καούν. Το φουρνίζουμε στους 180°C – 200°C για 40 λεπτά.
Λίγα μυστικά ακόμα
Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με καθαρισμένα αμύγδαλα τα οποία τα βάζουμε στα μισά λεπτά ψησίματος. Εάν ροδοκοκκινήσει το σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο. Μπορούμε να το φάμε με μαρμελάδα αφού μπορούμε να το κόψουμε σάν ατομικό ψωμάκι.

Βρήκαμε όλες τις συνταγές στο sintagespareas.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;