Γαλλική κουζίνα: Όσα χρειάζεται να ξέρεις!
Ήρθε η ώρα να μάθεις τα πάντα για τον ορισμό της γαστρονομίας, την γαλλική κουζίνα! Oh la la!

Η Γαλλική κουζίνα είναι ένας γαστρονομικός παράδεισος και ήρθε η ώρα να μάθεις τα πάντα γι’ αυτήν σε ένα αφιέρωμα από το deliveras.gr!

Η Γαλλική κουζίνα είναι μια από τις πιο αγαπημένες παγκοσμίως και σίγουρα αυτό δεν είναι τυχαίο. Έχει επηρεάσει την γαστρονομία παγκοσμίως και πολλά πιάτα της όπως το κρουασάν ή οι κρέπες είναι κομμάτι πλέον και της δικής μας διατροφής.

Η ιστορία της Γαλλικής κουζίνας ξεκινάει περίπου το 14ο αιώνα, αν και το αποκορύφωμα της ήταν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου XV. Τότε, άρχισαν να γράφονται και τα πρώτα βιβλία μαγειρικής.  Στην πορεία, με τη γαλλική επανάσταση, τόσο η γαλλική κουλτούρα, όσο και η γαστρονομία μεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο. Ήταν η εποχή που άνοιξαν τα πρώτα καλά εστιατόρια στο Παρίσι και η μαγειρική αναδείχθηκε σε τέχνη. Τότε γράφτηκε και ο περίφημος οδηγός “Le Guide Culinaire” από τον Auguste Escoffier που αποτελεί εγχειρίδιο προετοιμασίας φαγητών μέχρι και σήμερα.

Για τους Γάλλους αυτό που μετράει είναι η ποιότητα στο φαγητό και κυρίως το γαστρονομικό ταξίδι, για να το πούμε πιο ποιητικά. Βεβαίως, όπως σε κάθε χώρα, έτσι και στη Γαλλία, υπάρχουν τα τοπικά παραδοσιακά πιάτα. Για παράδειγμα στη Μασσαλία είναι η διάσημη μπουγιαμπέσα ενώ στη Λυόν, τα πιάτα έχουν ως βάση το κρέας.

Η Γαλλική κουζίνα διαθέτει τα πάντα από λαχανικά, φρούτα, κρέατα, πουλερικά, γαλοπούλα μέχρι και ψάρι! Γενικά βέβαια, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια ιδιαίτερα λιπαρή κουζίνα εφόσον το βούτυρο, η μαγιονέζα και η κρέμα γάλακτος είναι βασικά υλικά σχεδόν σε όλα τα πιάτα!

Φυσικά, δε γίνεται να μιλάμε για γαλλική κουζίνα χωρίς να κάνουμε μια αναφορά στα γαλλικά τυριά. Ένα ρητό λέει ότι υπάρχει ένα διαφορετικό γαλλικό τυρί για κάθε μέρα του χρόνου. Στην πραγματικότητα υπάρχουν περισσότερα από ένα για κάθε μία. Μπορεί λοιπόν να λατρεύεις τη φέτα αλλά εάν θέλεις να εντρυφήσεις στη γαλλική κουζίνα, θα να δοκιμάσεις τα γαλλικά τυριά όπως το brie, το camembert και πολλά ακόμη.

Για τους Γάλλους το φαγητό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας και ξεκινάει από το πρωινό, το οποίο δε χάνουν σχεδόν ποτέ. Μια μπαγκετούλα με μαρμελάδα ή ένα κρουασάν με τον καφέ, είναι must για όλους. Κάτι ακόμη που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως το φιλέτο έχει νόημα να κρατάει λίγο το αίμα του ώστε να παραμένει ζουμερό. Ωστόσο είναι αλήθεια ότι οι Γάλλοι το παρακάνουν με τα σχεδόν ωμά πιάτα.

Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά γαλλικά πιάτα προκειμένου να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει

Κρέπες

Στη Γαλλία οι κρέπες είναι παραδοσιακά γλυκές, όσο περίεργο και αν ακούγεται. Μόνο στη Βόρεια Γαλλία, δηλαδή στη Βρετάνη, είναι και αλμυρές και πιο μεγάλες σε μέγεθος. Στην Ελλάδα, τρώμε πολύ συχνά κρέπες και είναι σίγουρα ένα από τα πιο αγαπημένα μας γαλλικά πιάτα.

Κρεμμυδόσουπα

Δε γίνεται να πας ή να παραγγείλεις από γαλλικό εστιατόριο και να μη δοκιμάσεις για πρώτο πιάτο soupe à l’oignon. Θα σου αλλάξει η ζωή. Η φήμη της εξάλλου έχει φτάσει μέχρι τα πέρατα του κόσμου και είναι η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα των σουπών. Σερβίρεται ιδανικά σε φλιτζάνι ή σε πορσελάνινη κούπα και από πάνω τοποθετείται μια μεγάλη φέτα ψημένης μπαγκέτας, σκεπασμένη με λιωμένο τυρί. Άντε γεια!

Steak Tartare

Το βάζουμε στη λίστα μας για τους πιο βιτσιόζους και τολμηρούς. Πρόκειται για ένα πιάτο που είτε θα λατρέψεις ή θα σιχαθείς. Η σημαντική πληροφορία που πρέπει να συγκρατήσεις είναι πως το κρέας εδώ είναι κυριολεκτικά ωμό. Αν και είναι μαριναρισμένο, με αυγό, μπαχαρικά, λάδι και κρεμμύδι. Σε κάθε περίπτωση παραμένει ωμό και τολμηρό! Σερβίρεται επίσης ως πρώτο πιάτο.

Κόκορας κρασάτος (Coq au Vin)

Ίσως από τις πιο δημοφιλείς γαλλικές σπεσιαλιτέ! Έγινε διάσημη στον κόσμο μέσα από το βιβλίο της διάσημης μαγείρισσας Julia Child «Mastering the Art of French Cooking» που έκανε γνωστή τη γαλλική κουζίνα στα αμερικανικά νοικοκυριά. (Δες τη ταινία με τη Meryl Streep, Julie). Συνήθως φτιάχνεται με κόκορα αλλά μπορεί να το βρεις και με κοτόπουλο. Το κρέας μαγειρεύεται μέσα σε κόκκινο κρασί, μαζί με βούτυρο, μπέικον και ζωμό κρέατος.

Κις Λορέν (Quiche Lorraine)

Η κις λορέν είναι ένα πιάτο που τρώγεται όλες τις ώρες, σαν ορκετικό, σαν σνακ, ακόμα και σαν πρωινό. Το σημαντικό στη συγκεκριμένη συνταγή είναι να πετύχεις μια αφράτη και κρεμώδη γέμιση, αλλά κι ένα τραγανό μπέικον.κτος, αλάτι και πιπέρι.

Boeuf Bourguignon

Μάλλον ένα από τα πιο νόστιμα μαγειρευτά που θα δοκιμάσεις ποτέ σου! Πρόκειται για μοσχάρι σε κόκκινο κρασί Βουργουνδίας. Σκέτη απόλαυση!

Σαλιγκάρια (Escargots à la Bourguignonne)

Επιστρέφουμε σε ένα πιάτο που είναι αφιερωμένο και πάλι στους τολμηρούς. Τα σαλιγκάρια γεμίζονται με ένα μίγμα από βούτυρο, σκόρδο και μαϊντανό και μπορεί να είναι ένα αμφιλεγόμενο πιάτο, ωστόσο είναι σίγουρα πολύ νόστιμο!

Θα μπορούσαμε να μιλάμε για πάντα για τη γαλλική κουζίνα παραλείποντας πιάτα…Τι να πρωτοαναφέρει εξάλλου κανείς. Μη ξεχνάς τα υπέροχα γαλλικά γλυκά όπως το μιλέιφ, την κρεμ μπουλέ και το σουφλέ σοκολάτας! Πάρε λοιπόν ένα γαλλικό κρασί και παράγγειλε το γαλλικό πιάτο που σε ενθουσίασε περισσότερο.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 2 
 3 
 0 
 0 
 1